23 Haziran 2020 Salı

"TÜRKİYE'DE KAÇ ÇEŞİT YAHUDİ VAR?"(*)

"TÜRKİYE'DE KAÇ ÇEŞİT YAHUDİ VAR?"(*)

"Ülkemizde kaç çeşit Yahudi vardır?..Bu soruya cevap arıyorum.İlmî bir tasnif(sınıflandırma) yapacak değilim. Yazacaklarım akla yatsın ve gerçeklere uygun olsun yeter.
1. Türkiye vatandaşı olup da kimlik kartlarının din hânesinde Musevî yazan Yahudiler: Bunların nüfusu 15 ile 20 bin arasındadır.Kendi aralarında kategorilere ayrılırlar: Sefarad Yahudileri, Eşkenaz Yahudiler. Bazısının ismi Yahudicedir, bazısı Türk ve Müslüman adları ve soyadları kullanır.Bunların hepsi de dindar Yahudi değildir.
2. Sabataycılar: Bunların kimlik kartlarında Müslüman yazar ama aslında iki kimliklidirler.Türklükleri ve Müslümanlıkları yüzeyseldir, gerçek kimlikleri heterodoks Yahudiliğin bir sekti olan Sabataycılıktır. Bunlar da homojen değildir.Sayıları ne kadardır? Kaçta kaçı militan Sabataycıdır?
3. Karaylar(Karaim): Küçük bir cemaattir.Bir uç Yahudi mezhebi veya cemaatidir.
4. Kripto Yahudiler: Bunlar Sabataycı değildir.17'nci, 18'inci yüzyıllarda ülkemize mülteci olarak gelmişler, çeşitli bölgelere yerleşmişler/yerleştirilmişlerdir. Bir kısmı Alevî, bir kısmı Bektaşî olmuştur. Belki Sünnî görünenleri de vardır.
5.Kürt Yahudileri: Bunlar da son bir asır içinde ya Sünnî,ya Alevî görünerek araziye uymuştur.
6. Kafkas Kökenli Yahudiler: Kendilerini su katılmadık Azerî gösteriyor ama o aslında bir Tad Yahudisidir... Kafkasya'da otuz kırk kadar kavim vardır.Çerkesler, Dağlılar, Abazalar vs... Bunların hepsinin Yahudisi de vardır.
7. Tatar Yahudileri..."

(*): Mehmed Şevket EYGİ, "İki kimlikli, gizli, esrarlı ve çok güçlü bir cemaat-Yahudi Türkler Yahut Sabetaycılar", Tarih Encümeni Yayınları, 3. Baskı,Mayıs 2014, İstanbul, s.20,21(Tarih: 07.01.2010)

Hiç yorum yok: