20 Haziran 2020 Cumartesi

"TERME TARİHİ"NDE "SALGIN HASTALIKLAR..."

"TERME TARİHİ"NDE "SALGIN HASTALIKLAR" ve "KORONAVİRÜS-COVID-19" "PANDEMİ SALGIN HASTALIĞI"

"Terme Şehri"miz yahut "Sultân Fatih"ce dersek;"Medine-Samsun"umuzun "Terme İlçesi"nde;"Medine-i Terme"mizin "tarihi"nde; çok sayıda "âfetler" ve "salgın hastalıklar" yaşanmış ve görülmüştür.
"Terme Şehri, Tarihinin En Büyük Sel Felâketini Yaşadı"(1) başlıklı "araştırma yazımız"da; "1938'lerden bu yana," sel felâketleri","su taşkınları" görüldüğünü; neredeyse her senede bir "sel felâketi/su taşkını" yaşandığını ve görüldüğünü vurgulamıştık.
Ve "23 Haziran 2019" ile "23-24 Ağustos 2019"tarihlerinde meydana gelen "iki sel felâketi/iki su taşkını"nın ise;"Terme Tarihi"nde yaşanan ve görülen "en büyük sel felâketi/şu taşkını" olduğunu da vurgulamıştık.
Kaldı ki; güyâ "ilmî kaynak" diye gösterdikleri "Yunan Mitolojisi" ile güyâ "Tarihin Babası"na dayanarak da; düpedüz,"profan-paganist"cesine âdeta "Amazonizm İdeolojisi Propagandası" yapanların da yazdıkları üzere;"Azgın Amazonlar" da;"su taşkını/sel felâketi" ile hattâ "3 saniye süren deprem/arz-ı hareket " ile "yerin dibine batırılıp","yok edilmişlerdir de.
"Batık/Gömüt Şehirler" de, "Medine-Terme"miz de olduğu üzre;"Medine-i Fatsa"mızda da mevcuttur!
"Medine-i Terme"mizde ise "2020 Senesi"nde, bu sene de;-Allah(c.c.) bilir amma- yeni bir büyük "sel felâketi/su taşkını" yaşanmaması ve görülmemesi için de, hiçbir sebep yok.
Baksanıza ve görsenize; bugünkü tarih itibarı ile de "Terme Çayı Su Seviyesi"; âdeta "alarm" veriyor....
"SITMA SALGINI"NDAN,"FRENGİ SALGINI"NA...

Yine "Terme'de Binlerce 'Frengili Hasta'"(2) başlıklı bir başka "araştırma yazımız"da ise; "1930'lu, 1940'lı senelerde, 600 'Frengili Hasta Vakıası' tesbit edildiğini" de hatırlatmıştık.
Kaldı ki;"Frengi /Bel Soğukluğu (Fuhuş) Salgın Hastalığı"na ilâveten; "Anadan doğma 'Osmanlı' olmaktan;"Devrimciliğe" evrilmiş olan "Rıfat ILGAZ"ın da ilgili eserlerinde de yazdığı üzre; "Medine-i Terme"miz; âdeta "Sıtma Salgın Hastalığı" ile de "özdeşleşmiş" bir "şehir"imiz de...
"Verem, Kolera, Tifüs,Şarbon, Şap Salgın Hastalıkları" da; hattâ "Moskofistanlılar"dan "bulaşmış" "bulaşıcı salgın hastalıkları" da, yaşanmış ve görülmüştür.
VE "PANDEMİ SALGIN HASTALIK: KORONAVİRÜS-COVID-19"
"Dünya küresi çapında;,"Çin'den Avrupa ve Amerika'ya kadar, hızla yayılan(Pandemi) "Salgın Hastalık" olan "Koronavirüs-Covıd-19" 'Olayı"na ise; âdeta, neredeyse;"Terme'de Yaşayanlar" ile bazı "Termeliler; "Rizeli Kemençeci"nin seslendirdiği;"Korona-Horona" 'havası'ndalar!!!
Neredeyse "Terme Belediyesi Hopòrleri"nden yapılan "Pandemi Salgın Hastalık Uyarıları","bir kulaktan girip; diğer kulaklarından çıkıyor" ve âdeta "hiç mi hiç kaale almıyorlar","umursamıyorlar..."
Bugün, saat 14.00'den sonra bile;"Terme Kaldırımları","Yaşlı-Genç;Çoluk-Çocuklar"dan; âdeta geçilmiyordu.
"Sokaklar"da, çok azı "maskeli", çok az sayıdaki "esnaf" "eldivenler" takmış; "kaldırım üstü"nde,"sigara tüttürenler" bile vardı.
"Ateş olmayan yerden duman çıkmaz...:
"Medine-i Samsun"un en başarılı "belediyesi";"Tekkeköy Belediyesi" hudutlarında da "Koronavirüs-Covıd-19" 'sesleri yükseliyor..."
"13 il"den veya "25 il"den daha fazla nüfusa sahip "Çarşamba Ilçesi"nden bile; sayıları birkaçı bulan "Pandemi Salgın Hastalık","Koronavirüs-Covıd 19" 'sesleri yükseliyor..."
"Medine-i Terme"mizden "Umre'ye gidip gelen ve ziyafetler verenler"; "koronavirüs-covid-19" taramasından geçtiler mi?
Mütevâzı ifâde şekli ile "Türkiye, Çadır Devleti mi ki?", "diye "yayın organları"na "manşet" atamayanlar;âdeta, "Yeşil Kemalist Zihniyet"ce;"molozcası"na;"Devlet dediğin böyle olur" 'manşeti'ni atanlar; "Singapur Devleti kadar" bile olmadıklarını gördükler ki;"günde 15 bin tarama"ları dillendirmek mecburiyetinde de kaldılar.
Meselâ; suâl:"-Kabe-i Muazzama "tavaf"a bile kapatıldıktan sonra, Türkiye'mizden, il ve ilçelerinden "Son Umre'yi yapanlar"ın tamamı "sağlık/koronavirüs-covıd-19 taraması"ndan geçtiler mi?"
Yahut "kaçta kaçı geçti?"
Âdeta, yaşadığımız "Helâketler ve Felâketler Asrı"nda, "Terme'de Yaşayanlar"ın ve bazı "Termeliler"in;"korona-horona kemençe havası"nda olmaları da, hiç hoş değil.
Terme, 20 MART 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): İsmet GÜLTEKİN,"Terme Şehri, Tarihinin En Büyük Sel Felâketini Yaşadı", 29 Ağustos 2019, "Sosyal Medya..."
(2): İsmet GÜLTEKİN, "Terme'de Binlerce 'Frengili Hasta...', 21.Ağustos 2019, "Sosyal Medya",

Hiç yorum yok: