23 Haziran 2020 Salı

ŞEHR-İ TERME'MİZİN, "SERPİL ABLASI"/"ECZACI SERPİL EKİN"

ŞEHR-İ TERME"MİZİN ,
"SERPİL ABLASI"/"ECZACI SERPİL EKİN"
* VEFÂT EDELİ, NEREDEYSE 5(BEŞ) SENE OLDU...(Vefât Tarihi:12 Eylül 2015)

"Çocukluğumun Terme"sinde, daima 'Terme Çayı" kenarındaki "Çağlayan Kitap- Kırtasiyesi İşyeri"nde, kılık-kiyafetine de, giyinişine de çok dikkat eden ve mütevazı bir şekilde, benim, daha çok, deri kılıklı iskemlesin de oturur gördüğüm 'Selahattin EKİN', hadi diyeyim merhum 'Selahattin Amca...'
'Okul Çıkışı' zaman zaman kırtasiye ihtiyacımı da giderebilmek için uğradığım 'Çağlayan Kitap-Kırtasiye'sindeki bu merhum 'Beyefendi' kıvamındaki bu adam ile bir kelime, bir cümle konuşamamaktan; kısa süreli de olsa bir 'sohbeti'ni dinleyememiş olmaktan dolayı da hep hayıflanmışımdır.Böyle bir durum; şu ana kadar bile; âdeta içimde bir burukluk, bir ukde olarak kaldı.
O dönemde, o senelerde, rahmetli 'Selahattin Amca'nın "akranları" da olan 'Terme'mizin Ihtiyar Beyefendileri" de,"oğullarının işyerleri"nde, âdeta "adap tutar gibi", çok mütevazı otururlardı.
Böyle "Terme'li Beyefendi Ihtiyar"lardan;"Saatçi İsmail İSKENDER" in, ismini bile bilemediğim rahmetli babası ile "Şanlıurfa'daki Öğretmenlik Hayatım" sürecinde; kısa da olsa bir 'hasbihal'imiz olmuştu da müteveffâ 'Selahattin Amca' ile bir harf bile konuşamamıştım...
Hâlen hayatta olan rahmetli Hüseyin Abi'nin 'Çağlayan Kitap-Kirtasiye' işyerinin üst katında da, bir zamanlar 'Noter'ler,'Terzi'ler de vardı.
Bir zaman, işyerlerinin en üst katının merdivenlerine çıktığımda; zeminlerde, yerlerde; üzerinde 'Komünistler'ce şehid edilmiş, dönemin 'İstanbul MHP İl Teşkilatı Başkanı Recep HAŞATLI'nın da resimleri ile dolu "HERGÜN Gazeteleri"ni de görmüştüm...
'Serpil Abla';Sebahattin EKİN'in kızı;"Çağlayan Kitap-Kırtasiye " işyeri sahibi Hüseyin EKİN'in de ablası idi.
'Eczacılık Fakültesi" mezunu idi."Sosyetik Hayat Dönemi" de oldu. "İlk Evliliği" 'boşanma' ile sonuçlandı.
Sonradan "Hidayete Erenler"den oldu ve o şekilde de, bilhassa mütedeyyin Termelilerin de 'Serpil Ablası' oldu. Fakir-fukara ailelere ve mestûreli,"tesettürlü fakir-fukara kızlara; evlendikleri zaman da ve sonra da birçok iyilikleri oldu.
Bir Ramazan-ı Şerif Ayı'nda; "Şeker Hastası" iken 'çevresindekilerin de telkinleri' ile "Oruç tutmaya devam edince","Şeker Koması"ndan vefât etti.(Kaynak kişi:Kayıncım Hâfız Mustafa ŞAKİROĞLU,06.Haziran 2020,Hüseyin Mescid, Baba Ocağı'nda iken anlattıkları...)
'Anadolu Şımarığı' 'bencilleyin' bile bilhassa 'sihhî' mes'elede;'ilaç' almada, o dönemin zor şartlarında, birçok kolaylıklar gösterdi.Hattâ öyleki;"biriken ilâç borçları'mızın tamamını bile ödeyememiştik, diye hatırlıyorum.En son,'Başörtülü Refikam" ile vefatı sonrası 'Pazaryeri'ndeki Eczanesine gitmiş; 'bişeyler' ödemiştik amma!
Düşünebiliyor musunuz; Türkiye'mizde,"Başörtüsü Mes'elesi"nin zirvede olduğu senelerde;"Eczacılık Fakültesi" bitimi;"doğduğunuz şehir"de 'Eczacılık' yapıyorsunuz ve benim bile henüz bilemediğim fakat öğrenmek istediğim "Ya Hâdi(c.c.)" vakıası sonrası; simsiyah velâkin zarif bir 'çarşaf' kıyafeti ile de mesleğinizi ifâ ederken; bilhassa 'medenî ilişkiler' ve de fakir-fukaraya da çok samimîce kol-kanat gerip; gönüllerini kazanıyorsunuz...
İşte 'Serpil Abla' olmak da;'Eczacı Serpil Abla' olmak da böyle birşey...
Her defasında, bilhassa da mestûreli 'hayat arkadaşım' ile Eczahanesi uğradığımızda da; sağı-solu hep kalabalık olur fakat kimseyi de hiç kırmadan işlerini hallettirildi.
Zâten öyle değil mi ya!?
"Allah(c.c.) sever ve sevdiklerini de, Allah(c.c.) sevdirtir..."
"Medine-i Istanbul"da da, bu "Öğretmenliği" de bizatihî yapabilirimi de ispatladığım senelerde,"Eylül Ayı" olmasına rağmen, henüz Terme'de iken; 'vefât' ettiğini öğrendim.
Öğrendim de;"Şeker Hastası iken Oruç Tutması"nı, etrafındaki "ham yobaz,kaba softalar"a da "yormuş"; kendi kendime de , eşim işitecek derecede söylenip durmuştum.
Evet,"Terme Şehri"mizin, bir 'Serpil Ablası','Eczacı Serpil Ablası' da vardı.
Mevlâm, kabr-i şerif'ine nurlar yağdırsın.Okuduğumuz 'Fatiha-i Şerife'leri de, üzerinden eksik etmesin.(Âmin)
"Ya Bâki, Entel Bâki"/ " Herşey Fâni,Allah(c.c.) Bâki..."

06.Haziran 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: