23 Haziran 2020 Salı

2019'DA "YAKAMAMIŞLAR"DI, 2020'DE "YAKTILAR..."

2019' DA "YAKAMAMIŞLAR"DI;
2020'DE "YAKTILAR..."

Biliyorsunuz,"Terme Şehri" ve "Horasan Alperenleri Toprağı",'Terme Toprağı";"Biyoçeşitlilik";"Biyozenginlik"açısından da mümbit topraklardır.
Geçen sene de;bence "sabotaj kokusu" ile "Yalı Mahallesi Karadeniz Sahili Boyunca Uzanan Bitki Örtüsü", yine bir "yangın süsü' ile "yok edilmek" istenilmişti."Olay sonrası","olay yerine" bizatihi gitmiş ve kendimce "saha çalışması" yapmıştım..
Bu sene ise ekseriyeti ile mevcut "bitki örtüsü zenginliğimız" esasında,"sabotaj kokulu yangın süsü ile" de , bu sefer "yok edilmış" oldu.
2019'da tamamen "yakamamışlardı"; 2020'de "yakmış" oldular...
Esasında "Yalı Mahallesi Karadeniz Sahilinin Çangallar Mahallesi'ne Doğru Uzanan Kumluk Saha Üzerindeki Bitki Örtüsü"ne "sazlık" denilmez..

Benim, geçen seneki "kısmî yangın teşebbüsü" sebebi ile "internet imkanı"da dahil yaptığım tahkikde; tam olarak "botanik zenginlik";"biyoçeşitlilik" terminolojisinde ne anlama geldiğini kavrayamamıştım.
Halkımız arasında;bazı "süs eşyaları yapımı"nda kullanılan bir tür "süs bitkisi" vâri bir "bitki türü" olarak biliniyor.
"Süs sepeti" gibi "süs başlık" gibi "turizm sektörü ağırlıklı süs eşyaları yapımı"nda kullanılan; bir metreyi bulan; yeşil ince silindir şeritli bitkilerdi ve maateessüf senelerdir de âtıl; pasif hâlde ziyan olup gidiyorlardı.
"Fındık Ocakları" gibi "Ocak ocak" kümeli bir şekilde görünüm arzeden "bitki örtüsü" idi.
Bence "sabotaj kokulu yangın"ın faillerine,'Veyl olsun ' diyorum...
"Su(askerler) uyuyor; düşman(millete sabotaj yapanlar)uyumuyor."

18 Mayıs 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
"5 DEKARLIK ALAN YOK OLDU!"(*)
* Samsun’un Terme ilçesinde sazlık alanda yangın çıktı.
Edinilen bilgiye göre, Samsun'un Terme ilçesi Yalı Mahallesi deniz kenarında bulunan sazlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Yangın, rüzgarın etkisiyle büyüyünce, çevredeki vatandaşlar itfaiye ekiplerini aradı.
Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını kısa sürede kontrol altına aldılar. Soğutma işlemleri sonrasında, bölgede yaklaşık 5 dekar alanın yangından zarar gördüğü tespit edildi.

(*): www sansunhaber com,17 Mayıs 2020, Editör:Cansu KIRCALI

Hiç yorum yok: