21 Haziran 2020 Pazar

"AMERİKAN ENDEMİK HALKI","AMERİKAN YERLİLERİ", HÂLÂ "BÜYÜK MİLLET"

21.YÜZYILDA,
"69 MİLYON NÜFUS"
ile
"566 FARKLI KABİLE"
ile
"AMERİKAN ENDEMİK HALKI",
"AMERİKAN YERLİLERİ";
HÂLÂ "BÜYÜK MİLLET"

"İnsanlığa Son Uyarı: COVID-19"(1) başlıklı yazı, 21.Yüzyılda,"69 Milyon Nüfus" ile "566 Farklı Kabile" ile "Amerikan Endemik Halkı"nı,"Amerikan Yerlileri"ni(2) hatırlattı.
Âdeta "İnsanlığa İlâhî İkaz: Covıd-19 Musibeti" der gibi başlıklı zikredilen yazıda;ekseriyetimizin hatırladığı "Beni Vatanıma Gömün" isimli eserden mülhem ile "Amerikan Endemik Halkı"ndan(Endemik: O toprakların, "7 bin senelik Amerikan Toprakları"nın,ilk orijinal sahipleri, diye de anlayabilirsiniz.),"Amerikan Yerlileri"nden,'Navaho Kızılderıleri Reisi Şef Seattle"nin dilinden "yaşadıkları dram:" "Beyaz Adam Amerikalıları"n; kendinden başkasına "tabiat" da dahil; "hayat hakkı/yaşama hakkı" tanımayacağını ifâde eden sözleri:"- Beyaz Amerikalılar, bu topraklar üzerinde yaşayan canlılara saygı göstersin...Bütün hayvanları öldürürseniz , nasıl yaşayabilirsiniz?"(3)
"AMERİKAN ENDEMİK HALKI"/"AMERİKAN YERLİLERİ" MUFASSAL TARİHİ
Üzerinde "Endemik Halk"ın,"Yerliler"in yaşadığı "7(yedi) bin yıllık topraklara","İlk Beyaz Adamlar","İlk Beyaz Amerikalılar"ın;"Müstemlekiciler"in,""Sömürgeciler"in 'ayak basış tarihi,"1606 Yılı"; "İkinci Ayak Basış Tarihi" ise "1610 Yılı"dır.
"Povtahan Kabile Reisi Vaunsonakok"; "7 bin yıllık toprakları"na "ayak basan" "Beyaz Adamlar"a,"Beyaz Amerikalılara" ise şöyle "sitem" ediyor:"-Sevgiyle anında sahip olabileceğiniz şeyleri, zor kullanarak almaya veya Size yiyecek sağlayanları yok etmeye iten nedir sizi? Biz erzakımızı saklayıp ormanda koyabilecek durumdayken; vuruşarak elde edeceğiniz nedir? Bize yanlış yaparak, kendinizi açlığa mahkûm etmeniz nedendir? Silahsızsız olduğumuzu;sizi beslemeye gönüllü olduğumuzu görüyor olmanıza rağmen; neden bu kadar güvensizsiniz? Hele bizim yardımımız olmadan, yiyecek tedarik edemeyeceğiniz hâlde?"
Esasında,"7 bin yıllık topraklar"ın "asıl sahipleri" olan "Amerikan Endemik Halkı"nın; "Amerikan Yerlileri"nin yaşadığı "dram":"Besle kargayı, oysun gözünü"den de "öte" hâller...
"Yeni Dünya Düzeni Dini" olan;"Hırıstiyan" ve "Yahudi" "kırma inancı","Evangelizm" de "ilk uygulamaları" idi "Başlarına Gelenler..."
"AMERİKAN ENDEMİK HALKI"NA,"AMERİKAN YERLİLERİ"NE "ASİMİLASYON" ve "JENOSID" UYGULAMALARI

"Beyaz Adamlar"ın,"Beyaz Amerikalılar"ın 1600'lü yıllarda başlayan "Amerikan Endemik Halkı"nı,"Amerikan Yerlileri"ni "kültürel eritme"(asimilasyon) ve "soykırım"(jenosid) "Evangelizm Uygulamaları"na rağmen; günümüzde,"69 Milyon Nüfus" ile "566 Farklı Kabile" ile hâlâ "Büyük Millet" olarak yaşayan "Amerikan Endemik Halkı",'Amerikan Yerlileri..."
"İlk Medenîleştirdikleri" yani "asimile" ve "soykırım"a tabi tuttukları "5 Amerikan Endemik Halkı Kabileleri;:"Çoktavlar,Çerokiler,Çikasavlar,Crikler,Seminoller..."(4)
"1830 Kızılderili Tehcir Yasası" ile de "Amerikan Endemik Halkı"nı,"Amerikan Yerlileri"ni "asimile" ve "jenosid"e tabi tutan uygulamalar...
Afedersiniz,"Düzenbaz Dalyarak"(Tricky Dick) lakaplı ABD Başkanı Richard NIXON(1913-1994) döneminde;"Karaderili Amerikalılar"a;"Kızıkderililerili Amerikalılar"a;"Afrikalı Kölelere" yani neticede "Amerikan Endemik Halkı"na,"Amerikan Yerlileri"ne;"Amerikan Zulmünden Kurtuluşun Yolu"nu açan;"Şartsız Ozerklik" düzenlemeleri;"Amerika'nın 7 bin yıllık topraklarının asıl sahiplerine,diledikleri gibi yaşama hakları..."
Ve "Amerikan Yerlilerinin İnanç Özgürlüğü Yasası..."(4)
ABD'NİN "20 EYALETİNİN İSMİ,"'ENDEMİK HALKIN LİSÂNI"NDAN...
Ve 21.Yüzyılda bile ABD'nin "20 Eyaleti"nin ismi;"Algolkin Lisânı"ndan;"Amerikan Endemik Halk"in,"Amerikan Yerlileri"nin "lisânı"ndan...(5)
Ve "Yeni Dünya Amerika" kıtasının,"Guney-Doğu Amerika"sının;"Virginia Eyaleti","Kuzey Carolina Eyaleti","Tennessee Eyaleti","Maryland Eyaleti","Kentucky ve Batı Virginia Eyaleti","Missouri Eyaleti" ve "Arkansas Eyaleti"nde yaşayan "Amerikan Endemik Halkı",'Amerikan Yerlileri..."(6)
"Çoktavlar",'Apaşiler";"Natçezler";"Onondagalar";"Povhatanlar"; "Şavniler";"Pikvotlar";"Narangansetler";"Mohikanlar";"Pokanetler..."
"Amerikan Endemik Halkı""Amerikan Yerlileri"nin;"Malik El Sahbaz"lardan,"Malcom X"lerden";"Muhammed Ali Kılay"lardan öncesine uzanan "Efsanevî Reisleri": "Çoktavların Efsanevî Reisi,"Gökgürültüsünün Oğlu "Anlamlı, PUŞMATAHALAR..."; "ATEPALAR...";'TEKUMSELER...";"VAUNSONAKOKLAR..."
ELHASIL:
Eskiden;"Çarşamba Texas" denilirdi. Meğerse "Texas" demek "Arkadaş" demekmiş...Hani şu meşhur "Fetullahçılar"ın çokca kullandığı "Arkadaş" kelimesi;"Texas" demekmiş...
Bir "Türkistan Atasözü", "Türkistan Darb-ı Meseli" kıvamında bir söz vardı:"Emrikasız,Russuz; dünya ne güzel olurdu" diye...
"Büyük Salgın" Allah'tan amma "Cansız Dünya";"İnsanlığı Yok Etmek"; "Evangelist Zihniyetli" "Amerika Birleşik Devletleri"nden...
30 Nisan 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): Dr.Muhsin BOZ, "İnsanlığa Son Uyarı:COVID-19", Cumhuriyet Gazetesi,30 Nisan 2020, s. 2
(2): Alev ALATLI,"All American He-Man HAFAZANALLAH!-Nssihatname II",Turnuvaz Kitap,Birinci Baskı,Ağustos 2019,s.404-472
(3): Alev ALATLI: adı geçen eser, s.440
(4): Alev ALATLI; adı geçen eser,s.452,453
(5): Alev ALATLI; adı geçen eser, s.412,413
(6):Alev ALATLI; adı geçen eser. s.466,467

Hiç yorum yok: