26 Haziran 2020 Cuma

OSMAN YÜKSEL; NAM-I DİĞER SERDENGEÇTİ, 67 SENE ÖNCE, "AYASOFYA DAVASI"NDAN "BERAAT" ETMİŞTİ...

OSMAN YÜKSEL, NAM-I DİĞER SERDENGEÇTİ; 67 SENE ÖNCE, "AYASOFYA DAVASI"NDAN "BERAAT" ETMİŞTİ...

"Allah'a, Millet'e,Vatana Koşanların Dergisi-Hakk'a Tapar-Halkı Tutar-SERDENGEÇTİ DERGİSİ'nin; "Yıl:6. Sayı:17 Ağustos 1952" tarihli sayısının, "3. sayfası"nda neşredilen; "10 Paragraf, 239 Kelime" lik gayet mütevazî "AYASOFYA" başlıklı yazısından "10 ay sonra", "sorgulanmaya", "yargılanmaya" başlar.
Esasında "AYASOFYA" başlıklı yazısı "nesir-düzyazı' şeklinde yazılmıştır.
"1952'ler Türkiyesi"nde, döneminde,"13 Gazete ve bazı dergiler"de, "beğen"ildiğinden dolayı "paylaşılmış"tır.
Sonraki "paylaşım"larda ise; "şiir şekli"nde,"nazım" tarzında, çok sayıda "paylaşım"lar yapılmıştır.
Çünkü müteveffâ Osman YÜKSEL; nam-ı diğer SERDENGEÇTİ, "AYASOFYA" başlıklı yazısını yazmadan önce,"Ayasofya Camiî"ni "ziyaret" etmiş ve dönemin "Yunan Basını"nda da, âdeta "Ayasofya Kilise Yapılsın" 'kampanyaları' da ayyuka çıkmıştır.
"Osman Serdengeçti',"Osman Yüksel", "Osman Zeki Yüksel"; "tesbihatı"nı tamamlayamadığı "33 Sayılık SERDENGEÇTİ DERGİSİ" ile "özdeşleşmiş","nam salmış"; nam sergerde SERDENGEÇTİ; üstelik "AYASOFYA" yazısını "ağlayarak yazmış" "okunduğunda da âğlatarak" neşrettirmiştir.(1)
"1952'ler Tek Başına Demokrat Parti İktidarı Dönemi","Ankara Cumhuriyet 'Müdde-i Umumiliği"nin,"AYASOFYA" yazısının neşrinden "10 Ay Sonra"ki "ihbarı" ile de "hukukî süreç","AYASOFYA DAVASI" da başlamıştır.

Rahmetli SERDENGEÇTİ; önce "Askerî Mahkeme"de, dönemin "Ankara Garnizon Komutanlığı"nda; "Askerî Mahkeme"nin "Görevsizlik Kararı" vermesinin ardından; "Ankara Sorgu Hâkimliği Nezdinde İlk Tahkikatın Açılması" ile "Sivil Mahkemeler"de "sorgulanmaya","yargılanmaya" başlanmıştır.
Ve böylece "Türk Düşünce ve Dâvâ Adamlığı Tarihi"nin müteveffâ Osman Yüksel'i; nam sergerde SERDENGEÇTİ'si; "Maznun Osman YÜKSEL"dir, "Maznun SERDENGEÇTİ"dir.
"1952'li Yıllar Türkiyesi"nin "Tek Başına İktidarı"/"Demokrat Parti İktidarı", meşhur "5816 Sayılı Atatürk'ü Koruma Kanunu"nu,"31 Temmuz 1951" tarihinde,"Resmî Gazete'de yayınlattırıp, yürürlüğe koymuştur" bile.
"DOSYA'YI YUNAN MAKAMLARA GÖNDERMELİYDİNİZ"
Müteveffâ "Maznun Osman ÝÜKSEL"in; nam-ı diğer "SERDENGEÇTİ" 'Maznun'un "3 Avukat Vekili" vardır: Avukat Mehmet Emin AKYÜZ, Avukat Ârif EMRE ve Avukat Sadık EMRE'dir.

"Maznun Osman YÜKSEL"i,"Maznun SERDENGEÇTİ"yi, "Sivil Mahkemeler"de "Müdafaâ" ederler.(2)
"Maznunlar Kervanı"ndan olan rahmetli SERDENGEÇTİ, "161.Madde"den ve "Laiklik Aleytarlığı" ile ilgili meşhur "163.Madde"den "sorgulanır","yargılanılır..."
Rahmetli SERDENGEÇTİ, "Müdafaası"nda, âdeta "Hukuk Mantığı" ile de "fikir öfkesi"ne kapılmakta; "AYASOFYA" başlıklı yazısının her harfinin, her kelimesinin, her cümlesinin, her paragrafının "doğru" olduğunu ifâde etmekte; "Ben, siyaset, parti, patırtı deyince Kaf Dağı'nın arkasına kadar kaçan adamım.İçi parça parça olan adamım! Ne siyaset, ne kıyaset, ne riyaset.Hiç bir şey yok ben de.Hiç bir partiye, hiç bir siyasî, gayr-ı siyasî teşekküle girmiş değilim.Hiç bir yerin, hiç bir adamın adamı değilim."(3) diye âdeta "feverân" etmekte; "İddianame" de "3 defa tekrar" edilen "Aslında Kilise olan Ayasofya" ibaresine de "öfkelenerek", "Ayasofya'nın 500(beşyüz) senedir Camiî" olduğunu da âdeta "haykırmak"ta; "Allah Muhammed" gibi levhalar, büyük isimler yerlere indirilmiş, çok büyük oldukları için, kapı dışarı edilememiştir. Gözlerimle gördüm."(4) demektedir.
"PROFESÖR İSMAİL HAKKI BALTACIOĞLU"

Nerdeyse "27.9.1952"de başlayıp; "11.7.1953"de, "1(bir) sene içinde" ,"BERAAT KARARI" ile biten rahmetli SERDENGEÇTİ'nin "hukukî süreç"i; "AYASOFYA DAVASI"nın en "ilginç hukukî durumu" ise; "Bilirkişi Raporu" için müracaat ettikleri rahmetli Prof.İsmail Hakkı BALTACIOĞLU'nun "10 Maddelik Bilirkişi Raporu"nun; "Mahkeme"ce sadece "ilk 5 maddesi"nin "kabul" edilmiş olmasıdır.
"Mahkeme" âdeta "İhtilâl Hukuku", "İhtilâl Mahkemesi" gibi "Bilirkişi" seçtikleri rahmetli BALTACIOĞLU'nun; rahmetli SERDENGEÇTİ'yi, "hukuken de haklı " bulduğu "Bilirkişi Raporu"nun, sadece "yarı kısmını kabul etmiş", "diğer yarı kısmı için" ise "şahsî görüşüdür"demiştir.(4)
Bu sebeple de, rahmetli Prof.İsmail Hakkı BALTACIOĞLU'nu da hayırla yâd etmek elzemdir.
ELHASIL:
"Bayburtlu Yiğit Düşünce Adamı",Türkiye'mizde "Hitabet"i de en muhkem olan şahsiyetlerin başında gelen Dr.Agah Oktay GÜNERİ'nin; müteveffâ Osman YÜKSEL'in; nam-ı diğer SERDENGEÇTİ'nin vefâtının ardından dediği şu söz, hâlâ hafızalarımızdadır:" Rahmetli SERDENGEÇTİ, bir "10 Kasım"da vefât ederek; hayatının da en büyük esprisini yapmıştır."

"AYASOFYA", hâlâ "MİLLÎ DÂVÂ"mızdır.
Vesselam...
25 Haziran 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): Osman Yüksel SERDENGEÇTİ,"Ayasofya Davası", (Ayasofya'nın Hakikî ve Hukukî Durumu), Derin TARİH Dergisi, Kültür Yayınları-9,Derin TARİH Dergisi'nin 21. Sayısının Hediyesidir. Aralık 2013, s.56
(2): Osman Yüksel SERDENGEÇTİ,"Ayasofya Davası"(Ayasofya'nın Hakikî ve Hukukî Durumu), adı geçen eser, s.22-52

(3): Osman Yüksel SERDENGEÇTİ, adı geçen eser, s.58
(4): Osman Yüksel SERDENGEÇTİ, adı geçen eser, s.57
"Görseller":
* Derleyip Tanzim Eden: AVUKAT EMİN AKYÜZ AYASOFYA DAVASI Ayasofya'nın Hakikî ve Hukukî Durumu, Serdengeçti Neşriyatı: No:21, Ankara 1959
* "Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları", "Serdengeçti-Allah'a, Millete,Vatana Koşanların Dergisi; Hakk'a Tapar-Halkı Tutar", 33 Sayılık Serdengeçti Dergisi Tıpkı Basımı
* Serdengeçti-Allah Millet Vatan Yolunda- Dergisi, Yıl:6. Sayı:17 Ağustos 1953 Kapak resmi
* Adı geçen derginin 2 ve 3. Sayfası ve "AYASOFYA" Yazısı...

Hiç yorum yok: