22 Haziran 2020 Pazartesi

"AYNUR MISIROĞLU" 'SABATAİST' Mİ?

"ÜSTÂD TARİHÇİ"MİZ KADİR MISIROĞLU'NUN VEFATININ 1. YILI MÜNASEBETİYLE...
* "AYNUR MISIROĞLU","SABATAİST-SELÂNİK DÖNMESİ-AVDETÎ" Mİ?

Şahsen "Millî Tarih Şuuru" kazanabilmede, çok istifâde ettiğim "Üstâd Tarihçi"miz;"Resmî Tarihe İlk Kafa Tutan Tarihçi"miz; müteveffâ Kadir MISIROĞLU da vefât edeli bir sene oldu.
Daha geçenlerde;"Sözde 'Ermeni Soykırımı'; Özde "Müslüman Türk Katliâmı"nın 105.yılı sebebiyle;"Tarihten Günümüze ERMENİ MES'ELESİ ve ZULÜMLER" (1)isimli eserini didik didik etmiştim.
"Üstâd Tarihçi"miz müteveffâ Kadir MISIROĞLU; sıcağı sıcağına yazdığı ilgili eserleriyle de; Türkiye'mizde; hem "Kemalizm"in; hem "Gülenizm"in ve hem de "CHP Zihniyeti"nin papucunu dama atmıştı.
Velâkin; müteveffâ olması hasebiyle; daha sağlığında dillendirilen;"İngiliz Ajanı" ve eşi "Aynur MISIROĞLU"ndan mülhem ile "Sabataist-Selânik Dönmesi-Avdetî Aile" "iddiaları"nı cevaplayamadan ahirete göçtü.
Yine geçenlerde hâlen hayatta olan refika-ı hayatı Aynur Hanımefendi ile yapılmış bir "ropörtajı"(2) iştiyâk ile okudum.
"Hayat Arkadaşı" Aynur Hanımefendi, o ropörtajında; "Cumhuriyet gazetesi okunan bir evde" büyudüğünü; yanlış hatırlamıyorsam;"Subay kızı" olduğunu da ifâde ediyordu.
Keşki;son bir senedir hafızama mıh gibi mıhlanmış olan; hakkındaki "İngiliz Ajanlığı" ve "Sabataist-Selânik Dönmesi-Avdetî Aile" "iddiaları"nı da; tıpkı "deli iddiası" gibi açıklayarak; ahirete göçmüş olsaydı.
İşte böyle bir "düşünce anaforu"nda iken; birden aklıma,"hayat arkadaşı" Aynur Hanımefendi'nin hâlen hayatta olduğu geldi.
Öyle ya;"Üstâd Tarihçi"miz Kadir MISIROĞLU müteveffâ oldu ise;"Refika-ı Hayatı" hâlen hayatta idi ve "Aynur Hanımefendi" de,"iddiaları" cevaplayabilirdi.
Kaldı ki; benim de "facebook hesabım"dan da paylaştığım; geçen senenin bir "paylaşımım"da; bir "Web Sitesi" bir "Köşeyazarı","hayat arkadaşı" Aynur Hanımefendi'nin "Sabataist-Selanik Dönmesi-Avdetî" olduğunu, âdeta ispatlıyordu.(3)
"YAHUDİ TÜRKLER Yahut SABETAYCILAR"
Evet; sadece ve sadece, hafızama mıh gibi mıhlanmış;"Üstâd Tarihçi"miz müteveffâ Kadir MISIROĞLU'nun "Sabataist-Selanik Dönmesi-Avdetî Aile" (Hayat Arkadaşı Aynur Hanımefendi'den dolayı) "iddiası"na dair "bir şeyler bulabilirim" niyet ve düşüncesi ile "4 sene önce" aldığım fakat bizatihi okuyamadığım "Yahudi Türkler Yahut Sabetaycılar"(4) kitabını okumaya , didik didik etmeye başladım.
İlgili kitabı; hem "dersime çalışıyor" diye de okudum."Sondan başa okuma metodu" ile bazı suâlleri de maateessüf doğru cevaplayamadım.Meselâ;"Hürriyet Gazetesi"nin "Sabataist-Selanik Dönmesi-Avdetî" "köşeyazarı" 'Coşkun KIRCA'yı bilemedim...Meselâ;"Sabataist-Selanik Dönmesi-Avdetî" 'Dışişleri Bakanı'mız "İsmail Cem İPEKÇİ"yi bilemedim....
Peki; "Üstâd Tarihçi"miz müteveffâ Kadir MISIROĞLU hakkında "birşey bulabildin mi?" dediğinizi işitir gibiyim.
Evet,"birşeyler buldum..."
"Yahudi Türkleri Yahut Sabetaycılar" isimli eserde,"1'den fazla sayıda", şu ifâde vardı:"Yakın tarihimizdeki bazı önemli Sabataistlerin isimlerini burada veremiyorum.Versem kıyamet kopar."(5)
NETİCE-İ KELAM:
Madem ki "Üstâd Tarihçi"miz müteveffâ Kadir MISIROĞLU; hayatta iken; sağlığında; hakkındaki "İngiliz Ajanlığı" ve "Sabataist-Selanik Dönmesi-Avdetî Aile" 'iddiaları'nı cevaplayamadı; bu "iki iddia"yı cevaplamak hakkı, artık "Hayat Arkadaşı", hâlen hayatta olan eşi Aynur MISIROĞLU Hanımefendi'ye düşer.
"1.Vefât Yılı Süreci"nde cevaplasa da; tabiri caizse;"kafamız rahat etse..."
07 Mayıs 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): İsmet GÜLTEKİN,"Terme'de Ermeni-Rum Terörü"nü;"Tarihten Günümüze ERMENİ MES'ELESİ ve ZULÜMLER" Kitabında Göremedim", "Sosyal Medya Paylaşımı", 3 Nisan 2020(Kadir MISIROĞLU,"Tarihten Günümüze ERMENİ MES'ELESİ ve ZULÜMLER", Ermeni Tehcirinin 100. Yılı, Bu Bir Sebil Yayınıdır, 2. Baskı, İstanbul 2016)
(2):Zeynep TÜRKOĞLU;"Aynur MISIROĞLU ile ROPÖRTAJ", "Muhalefetin Yalanlarına Karnı Tok", star.com.tr,15 Haziran 2018,Cumartesi

(3): Ömür ÇELİKDÖNMEZ,"Sabetaist Ailenin Damadı,İngiliz ve Yunan Muhibbi Kadir MISIROĞLU'nun Ardından", dikgazete.com,6 Mayıs 2019
(4): Mehmed Şevket EYGİ,"İki kimlikli, gizli;esrarlı ve çok güçlü bir cemaat-Yahudi Türkler Yahut Sabetaycılar", Tarih Encümeni Yayınları,Mayıs 2014, İstanbul
(5): Mehmed Şevket EYGİ, adı geçen eser, s.101,

Hiç yorum yok: