23 Haziran 2020 Salı

"PANDEMİLİ" 'FITIR BAYRAMI'/ 'RAMAZAN BAYRAMI' SABAHI

"PANDEMİ"Lİ "KORONAVİRÜS" VETİRELİ "FITIR BAYRAMI//"RAMAZAN BAYRAMI" SABAHI...

"Cennet Vatan"ımızın neredeyse her metre karesine;"yeryüzü mescid'tir";"yeryüzü camiî'dir" anlayışı ile de, çok "çağcıl mimarî" hususiyetli; "modern mimarî" vasıflı; "Beytullah'ın Şubeleri" açılmış;yapılmış anlaşılan.
"Bayram Namazı"nın da;"sosyal mesafe" kuralı dikkate alınarak; ikâme edildiği "Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camiî", ne ferahlatıcı; iç açıcı bir camiî öyle.(TRT 1 CANLI YAYIN)
"İç Gök Kubbesi"nde,"8 vav harfi" ve âyetler yazılı uzantıları ile "Hilâl şekli" ve etrafını çevreleyen "tartışmalı"bir mevzû da olsa; âdeta "16 Türk Devleti"mizi simgeleyen,"16 yıldız..."
"Geometrik motifli";"4 minareli" camiî'nin; girişinin sağında ise tıpkı "Medine-i Münevvere"deki "Şemsiyeleri","Gölgelikleri" hatırlatan mini "Şemsiyeler"; mini "Gölgelikler..."
Bazı "TV Ekranları"nda; bazı "siyasîler"imizin "Çocukluk Hâtıraları"nı ifâde edişi."Ana Muhalefet Partisi"nin "Genel Başkanı" Kemal KILIÇDAROĞLU'nun;"Çocukluğumda,"soğan dış kabukları, ile haşlanmış sarı yumurtalar da satmıştım.", ifadeleri...
Halbuki ,benim bildiğim;"soğanın dış yaprağı,kabuğu ile yumurta haşlanınca; yumurtanın rengi "sarı" değil; "kırmızı" renkte olmuyor muydu?
Bencileyinin de; "biyolojik" olarak da doğduğu şehirde; çocukluğunda; "4 bisiklet tekerlekli tahta arabalarda; soğan kabuğu ile haşlanmış; 'kırmızı' renkli yumurtalar" da satılırdı.Hem de; hem "alt"; hem de "üst" kısımları ile "yumurta tokuşturmaları" bile yapılırdı.
"Asrın Tomris Han"ı "iddiası"ndaki;'"Türk Güneşi" amplemli "Siyasî Parti Genel Başkanı"nın "çocukluğu" ise: herhalde,"babasının götürdüğü pastahanelerde;"Suphangy" yemekle" geçmiş..
Artık "Suphangy" ne ise!?
Her neyse...
"Bencileyin Müslüman Türk"ün "çocukluğu"nu suâl eylerseniz, diye yazıyorum...
"Fakir ve kalabalık bir aile"nin "ahir beşiği" de olarak;'çocukluğumu", "doya doya" yaşadığımı ifâde etmeliyim.
'Rençber' bir babanın;"Kenar Mahalle Çocuğu" olmama rağmen;"şehrin göbeği"deki "kiralık bisikletçi"ye("O zamanlar; 'Kiralık Araba Sektörü' yoktu.) tabiri caizse;"bastırırdım bozuk paraları"; '1 saat' süre ile "küçük bisiklet" ile doyasıya "şehir turu" atardım.
Yine;"Şehrin Göbeği"ndeki; bir zamanlar; daha "Sanayi Sitesi Olayı" olmadan evvel;"Gültekin Sanayi" diye de "nam" salmış; "bize ait"; "üç kardeş"e ait; "abimler"e ait ;"Tamirci ve Pulluk Saban Demiri,Saban ve Fındık Patozu;Traktör Kasası Yapımı İş Yeri"nde; "abimler"ce yapılmış;"demir tekerlekli";"3 tekerlekli bisikleti"de,"Zahireci Kiraztepeli Çakmak"ların,"beton zemini"n de sürdüğüm de çok oldu.
Ha keza;hele "Kenar Mahalle"mizin; günümüzde bile hâlâ yapılan "seçimlerin kilit mahallesi","anahtar mahallesi","Yalı Mahallesi"nin; "asfalt kenarı","ince şeritli toprak yol"da da; "çember çevirmeler"im..
Her neyse...
"Pandemi"li"Koronavirüs"'lü "Fıtır Bayramı"/"Ramazan Bayramı" sabahı; yine bazı "TV Ekranları"nda;"23 Mayıs'ta da lapa lapa kar yağdı", /görüntüleri...
"Sivas"tan " Kahraman Maraş"a;"Çorum"dan "Kastamonu"ya kadar geniş bir "hinterland"a; "lapa lapa yağan","kar taneleri"nin "düşüşü" görüntüleri...
Ve "ilk defa","81 Vilâyet"imizin tamamında, "4 gün boyunca" uygulanacak olan ;"Sokağa Çıkma Kısıtlamaları;Yasağı..."
Ve yine bir "TV Ekranı"na ,başlayan "Çay Hasatı" sebebi ile de "Tipik Karadeniz Kıyafeti"nin "renk ve desenleri"nden meydana gelmiş;"Peştemal" "Yöre Kıyafeti"nin "Gömlek Versiyonu"nu giymiş;genç "Rize Valisi Kemal ÇEPER"in "görüntüleri..."
Öyle ya; "Vali" de olsan;'Yönettiğin Halk" ile her bakımdan "bütünleşmek" de; esasında bir "Yabgu Geleneği","Türk Töresi" değil miydi di?
Müteveffâ "Süper Vali"miz;"Şehid Vali"miz ;"Rol Model Vali"miz,Recep YAZICIOĞLU'na da rahmetler ola; kabr-i şerif'ine nurlar yağa.(Âmin)
Ve yine, "Başkan"ımızca;"müteveffâ "Başbuğ Türkeş"ten sonra;"23 sene sonra"; "ilk defa","Türk Siyasî Hayatı"mızda;"Gönül Seferberliği" mefhumu da dillendirildi...
ELHASIL:
Elhasıl; "yarım asrı aşan ömürlere sahip", çoğu nesiller de dahil; "ilk defa","Hüzün Mevsimi"ni de çağrıştırır kertede;'Dünya Müslümanlığı"da;"Dünya Türklüğü" de "
hüzün ve gurbet" duyguları içerisinde,içerisindeyiz.
"De facto"/"fiîlen":"Pandemi"li yani "bulaşıcı"(Baksanıza, 1 kişi kaç kişiye bulaştırıyor?),"Büyük Salgın","Koronavirüs Vetiresi"nde;"Süreci"nde yani;"Fıtır Bayramı"/"Ramazan Bayramı" 'Sabahı"na;"Sabah Namazı Vakti"ni(Uyuya kaldığımızdan.)'kaçırmış' olsak bile böyle "uyandık",böyle "başladık..."
"Mart"tan "Mayıs"a; neredeyse "3 Ay/90 Gün" geçti.
"Ev"imiz esasında "Aile"mizdir;"Evde Kal!", esasında "Aile Ocağı"nda kal" demek, diye anlayan ve kavrayan;"Bencileyin" benim gibi "Müslüman Türkker" için; hiç mi hiç "mes'ele" değil.
Bencileyin,"Ev Kedisi"yim zaten...
Zaten; "Zalimler için Yaşasın Cehennem!..."
Zâten ;"10 seneyi" bulan sürede;"nefy"/"sürgün" sebebi ile de;'pardon" 'hizmetin gereği" ile de; "kira"da olsa;"ev"imden;"aile"mden "uzaklardaydım..."
"Diyanet İşleri Başkanı"mız; "modern mimarî"li "Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camiî"nde verdiği "Hutbe"de; kısaca ve kabaca "Korona"nın bir an evvel bitmesi için de "duâ" etti ve her defasında da yapılan "duâ";"İnşaallah" ile bitti
Neydi öyle ya!?
Afedersiniz "Sabah'ın köründe","Bolas'a Git"; günde neredeyse "5-6 vasıta" değiştir; "akşam" üzeri de yorgun-argın eve dön"; her ay neredeyse cepten "1 milyar masraf" yap...
Uzmanlar,"Korona Süreci"nin "2021'lere" de uzanacağını ifâde ediyorlar...
"Kıvırmaya","fırıldak olmaya" da "gerek yok!..."
Doğrusu;"İYİ Kİ KORONA VAR..."
"Bi de"; "de jurse"/"hukuken" de "emekli" olabilsem...

24 Mayıs 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: