22 Haziran 2020 Pazartesi

"TERME'DE ERMENİ-RUM TERÖRÜ"NÜ, 'Tarihten Günümüze ERMENİ MESELESİ ve ZULÜMLER'(*) Kitabında Göremedim

"TERME'DE ERMENİ-RUM TERÖRÜ"NÜ,
"Tarihten Günümüze
ERMENİ MESELESİ ve ZULÜMLER"(*) KİTABINDA GÖREMEDİM...

İştiyâk ile hararetle okumak istediğim bir "eser",'kitap"tı...
Dört seneyi bulan bir "açlık" ile nihayet; okudum, bitirdim.
"Hayal kırıklığı"ndan başka bir ifâde aklıma gelmedi.
Çünkü "720 sayfa"lık "eser";de,"kitap"da;"Terme'de Ermeni-Rum Terörü"ne dair hiçbir "veri","done","bilgi" yoktu.
Dolayısı ile "Bafra Ilçesi" gibi, "Çarşamba İlçesi" gibi,hattâ günümüzdeki "Salıpazarı İlçesi" gibi "yaşanmış" ve bazı "Tarihçiler"imizin de "araştırma eserleri"ne,"araştırma kitapları"na geçmiş,"Ermeni-Rum Terörü"ne dair de, hiçbir "veri", "done" ,"bilgi" de yoktu.
Doğrusu;"Acaba bu kitapta,'Terme'de Ermeni-Rûm Terörü'ne dair; mutlaka 'yeni bilgi'ler vardır.", niyeti ile sonunda alıp-okuduğum bu "kitap", bu "eser", beni "tamamiyle hayal kırıklığına uğrattı.", diyebilirim.
"Neye niyet, neye kısmet" derler ya; aynen öyle...
"ERMENİLEŞMİŞ YAHUDİLER-PAKRADÛNİLER"

Elbette ki; yaşadığım "hayal kırıklığı" da olsa; başlıkta ismi zikredilen "eser"den,"kitap"tan; hiç te "istifade etmedim" değil.
Meselâ,"Ermeni Mes'elesinin Dış Âmilleri" izah edilirken;"Pakradûnî Hanedanı"ndan da, genişçe bahsedilmiş.
"Ermeni ihtilal ve isyanlarının; bu topluluk arasında-aynen bizdeki sabataistler gibi- 2 bin 700 yıldan beri varlığını sürdüren "Ermenileşmiş Yahudiler"(Pakradunîler) tarafından gerçekleştirilmiş olduğunun iddia edilmesi, şâyân-ı dikkat husustur. Bu iddiaya göre, Ermeniler'in bilinen isyan hareketlerinin bir kısmını, saf Ermeniler değil; bu zikri geçen "Ermenileşmiş Yahudiler" çıkarmış ve idare etmişlerdir.
Bu "Ermenileşmiş Yahudiler"in, yani "Pakradunîler'in varlığını ve 'Ermeni İsyan ve Ihtilâlleri"nde oynadıkları meş'um rolü, bazı Yahudi Tarihçiler(Prof.Abraham Galanti gibi) kabul etmektedirler."(s.97,98,99.100,101)
Hattâ "Ermeni Mes'elesinin Dış Âmilleri" izah edilirken;"Siyonist Yahudiler'in Faaliyetleri" de, bir başlık altında toplanıp; "Siyonist Yahudiler"in de "Ermenici" oldukları da vurgulanmaktadır.(s.88-93)
ERMENİ-RUM TERÖRÜ-RUSLAR ve AMERİKAN MİSYONERLERİ

Yine "Ermeni Mes'elesinin Dış Âmilleri" izah edilirken; "Ermenileri ilk olarak tahrik eden 'Emperyalist Devlet'in "Rusya" olduğu da hatırlatılmaktadır. Ve "Rus'un "dinî" değil;"siyasî emelleri" olduğu;"din belki işin bahanesi olmuştur" vurgusu yapılmaktadır.(s.65)
"Tarihte Osmanlı-ABD Münasebetleri"nin yumuşak bir üslûp ile hülasa edilmesinden sonra da;"Amerikan (Protestan) Misyonerleri"nin;"Ermeni-Rûm-Pontus Terörü" ne verdikleri destekler, delilleri ile izah edilmektedir.
Türkiye'mizdeki "Amerikan Kolejleri"nin;"Merzifon Amerikan Koleji"nin;"Ermeni-Pontus-Rûm Terörü"nün "üssü" hâline nasıl getirildiği, neler yaptıkları da izah edilmektedir.
"Pontuscu Rumlar"ın "asıl akıl hocaları"nın ise "Amerikan Protestan Misyonerleridir" denilmekte.
Rusya: "Ortodoks Hıristiyanların..."
Fransa:"Katolik Hıristiyanların..."
ABD.:"Protestan Hıristiyanların" hâmisi/koruyucusu oldukları da vurgulanmaktadır.(s.108-116)
"
"KÜRTÇE RİSALE-İ NUR"
Eserin müellifinin yaşadığı, çok ehemmiyetli bir "anekdot:"
"-Türkiye'ye on bir senelik gurbet hayatımdan, vatana ilk döndüğüm günlerde, Kadıköy'de, kızını evlendiren bir arkadaşımın davetine icabetle; düğün salonuna gitmiştim.
'Emekli bir Müftü'nün yanına gelen birisi,'Risale-i Nurlar'ın 'Kürtçe' basılmış olan bir nüshasını gösterdi.
O zât bu yapılan işe dair takdirkâr sözler söyleyince, ben onlara dedim ki;"- Üstad Bediüzzaman Kürt asıllı bir Müslüman olduğu hâlde; eserlerini Türkçe yazmıştır. İsteseydi Kürtçe de yazabilirdi. Kaç tane Kürt Türkçe bilmiyor ki; bu eserleri Kürtçe'ye çevirmek ihtiyacını hissettiniz?!"
Ve sonunda "İrkçı ve Kürt düşmanı" diye "suçlanıp"; neredeyse "derdest edilerek", "düğün salonu"ndan kovulduğunu anlatır.
"Kürtçülük ile İslamcılığın" nasıl "bağdaştırılmaya çalışıldığı"nı, 'delili ile" anlatır.(s 698, 699)
Yine zikredilen eserin müellifi, çok sayıda,"Ermenilerden müsadere sonucu alınan silahların fotoğrafları"na da yer vermiş
"Üstad Bediüzzaman Ermeniler'e karşı savaşan mücahidler arasında"ki fotoğraf ise benim de "ilk defa gördüğüm fotoğraf"lardan.(s.417)
NETİCE:
Hakkındaki "İngiliz Ajanlığı ile Sabetaist Aile" isnadlarını cevaplayamadan vefât etmiş olan mezkûr eserin müellifi,"Canik"teki "Ermeni Nüfusu"nu ise şöyle zikretmiş:"Yekûn: 393.302 Ermeni:27.058 Katolik:261 Protestan:1. 257"(59)
29 MART 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Not:
(*): Kadir MISIROĞLU, "Tarihten Günümüze ERMENİ MESELESİ ve ZULÜMLER", 'Ermeni Tehcirinin 100. Yılı',Bu Bir Sebil Yayınıdır, 2.Baskı;İstanbul 2016

Hiç yorum yok: