24 Haziran 2020 Çarşamba

40 YIL ÖNCE, FATSA'DA NELER OLMUŞTU?

40 YIL ÖNCE; FATSA'DA NELER OLMUŞTU?
("ÜLKÜCÜ PENCERE"NİN BAKIŞI)

Müteveffâ Prof.Dr.Aydın YALÇIN'ın "Yeni FORUM Yayınları"ndan çıkan "Vatan Hıyanetinin Anatomisi" isimli kalınca kitabında da; "Ülkücülerin;Ülküdaşların; 'dış desteklerle','dışardan aldıkları paralarla'; arkalarında neredeyse "yedi düvel"in;"yedi devlet"in olduğu bir şekilde","Vatana Hıyanet Etmedikleri"ni de "yazıyor..."
"Allah(c.c.) ve "Tarih" de şahid ki; "1980 öncesi Ülkücüler; "Ülkücü Gençlik";"Milliyetçi-Ülkücü Gençlik"; Türkiye'mizi"İkinci Afganistan" da yaptırtmadılar...
"Mamak Zulüm Kal'aları"nda, bunun "bedeli"ni ödediler...
"Politika'da Şiddet"in, muhtelif sebeplerden; 'kalleşlik puştluklar"dan dolayı ayyuka çıkan "Terör Olayları" ve "Her gün şehid cenazesi kaldırmaktan; parti çalışmalarını bile yapamaz hâle gelmiş", dönemin müteveffâ "Başbuğ Türkeş'li MHP Yılları..."
"15 yaşında tığ gibi bir Türk genci" iken de; çok iyi hatırlıyorum:"-Dönemin Fatsalı Müslümanları,"Cuma Namazı" kılabilmek için de,"Terme Şehri"ne gelirlerdi...
Dönemin "Ünye İlçesi" ise biraz daha sükûnetli idi...
Velâkin dönemin "Fatsa"sı?
"FATSA'DA 5 ADAM"-"DEVRİMCİ YOL ÖRGÜTÜ ve FATSA"

"40 Yıl Önce; Fatsa'da Ne Olmuştu?" suâline "Ülkücü Pencere"den cevap verme gayretinde olan; sadece ve sadece, toplasan "300 sayfalık" iki "kitap"; iki "eser" var:
"Erzurum Ülkücüleri"nden;"Has Dadaş","Has Yiğit"; "Ülkücü Şehidler" sıralamasında, olması gerektiği" istenilen;'Tanrı'nın yarattığı en gariplerden" diye de târif edilen; daha önemlisi; yazdığı "roman"ının "en yakın tanığı"nın da ifâde ettiği üzre;yayınlanmadan önce; "kerelerce okuttu, okudu, anlattı.Sürekli sordu, değerlendirmemizi aldığî" ve "kim vurduya giden Ülkücü Şehid"(1) dediği müteveffâ Selahattin Turgay DALOĞLU'nun; "ilk defa" 1981'de, kendi imkanları ile bastırıp yayinladığı; sonraki yıllarda ise "Burak Yayınevi" gibi dönemin "Milliyetçi Yayınevleri"nce basılıp yayınlanan;"Fatsa'da 5 Adam" kitabı, eseri....
Diğeri ise geçen sene "teknolojik imkânlarla" ve tabiî kendi imkanları ile "100(yüz) adet basılıp, yayınlanan; hâlen hayatta olan; Kürşad BOZHALİLOĞLU'nun "Devrimci Yol Örgütü ve Fatsa" isimli kitap, eser.
Esefle ifâde ediyorum ki; "40 yıl"dan beri;"Ülkücü Pencere"den , dönemin "Fatsa Olayları"nı değerlendiren, sadece ve sadece bu "iki kitap"tan; "iki çalışma"dan; "iki eser"den;"Fatsa'da 5 Adamı", Selçuk KÜPÇÜK; "Devrimci Yol Örgütü ve Fatsa"yı ise Recep KÜÇÜKİZSİZ; âdeta "linç etmiş"; "linçe tabi tutmuş...."
Düşünebiliyor musunuz; "yayın dünyası","youtube dünyası","sosyal medya dünyası", senelerden beri "40 Yıl Önce, Fatsa'da Ne Olmuştu?" suâlini;"Sosyalist Pencere"den;"Marksist Pencere"den ve "Devrimci Pencere"den kelimenin tam anlamı ile "mükemmel propaganda"larla "yıkılırken"; koskoca "Ülkücü Hareket"ten; sadece ve sadece toplasan "300 sayfalık iki kitap"tan öteye geçmeyen "yayın","neşriyat" var..
Öyle ki; bu "iki yayın" da, neticede, yazdıkları yazıları ile önce "İki Ülküdaş" tarafından da, âdeta "linç edilmiş", "linçe tabi tutulmuş..."(2)

NETİCE-İ KELAM
"Erzurum Ülkücüleri"nden olduğunu sonradan kavradığım müteveffâ Selahattin Turgay DALOĞLU'nu;"İTÜ'lü yıllarım"da, takıldığım "Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı" çıkışı; "Beyazıd'tan Aksaray'a doğru"; akşam üzeri yürürken; "Laleli Camii Kaldırımları"nda,"kitap satışı yaparken gördüğümü ve bakıştığımızı"; çok iyi de hatırlıyorum.
Tıpkı "Kubbealtı"ndaki "Kahvaltısı"ndan nasiplendiğim;müteveffâ "Necip Fazıl Sevdâlısı" müteveffâ "Hilmi OFLAZ" gibi "standart dışı/aykırı bir şahsiyet görünümü"ne sahipti.
"Sosyalist-Marksist-Devrimci Zihniyetliler"in âdeta "feveran" ettiği; âdeta "linç etmek" istediği; müteveffâ Prof.Dr.Aydın YALÇIN'ın "Yeni FORUM Dergisi Kadrosu"ndan (ki bu fakir de,"Samsun Temsilcisi" olarak da, "ilk defa" bu sebeple de ismi "kitaplara" geçmişti)günümüz "Liberal Düşünce"nin "önderleri"nden, hâlen hayatta olan Prof.Dr.Atilla YAYLA'nın "1987 Doktora Tezi" de olan;'Terör-Terörizm ve Fatsa Örnek Olayı Çerçevesinde Türkiye'de Terör" isimli "çalışması"nı; bir türlü "internet"ten bulup da okuyamadım.
Zamanında,sıcağı sıcağına; dönemin "Yeni FORUM Dergisi"nde yayınlanan; kısaca "Fatsa'da Terör Yazı Dizisi" sayfaları, âdeta "gözümün önüne" geliyor.
"Haftalık", çok sonraları "Aylık" periyotlu "Yeni FORUM Dergisi" ile "Markfosil Marksistler" dahil; bütün "Totaliter Ideolojiler"in pabucu, seviyeli ve ilmî yayınlarla, âdeta dama atılıyordu.
"21. Yüzyıl Türkiye'si Nasıl Olacak?";"12 Eylül Itirafçıları" ile alakalı milliyetperver ve vatanperver, seviyeli "toplantılar" da tertipleniyor;"fikir jimnastikleri" yapılıyordu.
İddia ediyorum ki;"dijital çağ öncesi", Türkiye'miz "fikir/düşünce hayatı"mıza da "FORUM" mefhumunu, kavramını "ilk" kazandıran;"Yeni FORUM Dergisi" idi.
Acaba, kısaca "Fatsa'da Terör" isimli çalışmasında,Prof.Dr. Atilla YAYLA; "Ülkücüler, o süreçte neler yaşadılar? Nelere ve niye karşı çıktılar? Neden hedef oldular? Kendilerini nasıl savundular? Belediye'nin uygulamaya koyduğu çalışmaları nasıl algıladılar? Herkesin birbirini tanıdığı bu küçük şehirde, araya "kan" nasıl girdi?"(3) suâllerinin de cevapları var mıydı ki?
Artık;"Akademi Dünyası",'Doktora Tez"lerini de "kitaplaştırmıyorlar mı?"
Bilhassa "Ülkücü Pencere"nin "Devrimci Yol Örgütü ve Fatsa" isimli "kitabı"ndan; "Sadece "Ülkücü" fikre mensup yüz(100)den fazla insanın, 9 ay içinde katledildiklerini ve aynı sayıda Fatsalı vatandaşların öldürüldüğü"nü; "Nokta Operasyonu Süreci" nde "Devlet'e yardımcı olan Ülküdaşların ise; akabinde yaklaşık 2 ay sonra yaşanılan "12 Eylül 1980 Askerî Darbe" ile "tutuklanıp","idam ile yargılandıkları"nı;"işkençelerden geçirildikleri"ni ve dönemin "Fatsa Askerî Takımı"nın çoğunun ise "DHKP-C"ci olduklarını da; "39 Yıl Sonra"; "Kürşad Nârâları"ndan; "Kürşad Haykırmaları"ndan da öğreniyoruz...
Sahi; "40 Yıl Önce; Fatsa'da Neler Olmuştu?" suâline sahih/doğru cevap ararken;"Ermeni(ci)ler" de "Fatsa Olayları"nda var mı idi, yok mu idi?
"Google Amca"ya yazın bakalım; meselâ,"Kadir İNANIR-Ermeni" ; diye, ne çıkıyor acep ki?
"Hakk'ın Hatırı Âlidir; hiçbir hatıra feda edilmez. Kim kırılırsa kırılsın; yalnız Hakk sağolsun..."
Vesselâm...
26 NİSAN 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): Ahmet Haldun TERZİOĞLU,"Yine Bir Erzurum Yazısı:Selahattin Turgay DALOĞLU...";m.orhuntv.com,17.04.2020

(2): Selçuk KÜPÇÜK;"Fatsa Olaylarına "Sağ"dan Bakış Yok"; http://xn--dnyabizim-q9a.com/,07.05.2014. ve Recep KÜÇÜKİZSİZ,"Yeni Bir Kitap: "Devrimci Yol Örgütü ve Fatsa","facebook" hesabı paylaşımı,27 Ağustos 2019
(3): Recep KÜÇÜKİZSİZ, adı geçen paylaşımı
"Yeni FORUM Dergisi"nde

Hiç yorum yok: