21 Haziran 2020 Pazar

"NECEFLİ MAŞRAPA", "KOVBOY"/"COWBOY" EFSANESİNİ DE YIKTI...

"NECEFLİ MAŞRAPA", "KOVBOY"/"COWBOY" EFSANESİNİ DE YIKTI...
"Kovboy"/"Cowboy" efsanesi yıkıldı.
"Necefli Maşrapa", "kovboy"/"cowboy" efsanesini de yıktı.

Çocukluğumuz ve hattâ gençliğimiz;"siyah-beyaz TRT ekranları" da dahil;"Kızılderililer ile Amerikan "cowboy"ları arasındaki savaşları" anlatan "sinema filmleri seyrederek" de geçti.
En son olarak hatırlıyorum da; bir ara, bir "mütedeyyin eğitim sendikası" yetkililerince de,"halk arasında" 'kot pantolon"diye bilinen:"kot pantalon giyme seferberliği" de başlatılmıştı.
Hani hatırlayın canım; "lacivert, mavi renkli, Amerikan kot pantalonları..."
Yalan demeyeyim amma hayatımda en fazla bir defa giymek mecburiyetinde kaldığım,"mavi renkli" yahut "lacivert renkli Amerikan kot pantalonları..."
Bu mecburiyet te;1980'li yıllarda,"ITÜ"deki tahsil hayatımı idame ettirirken; mevcut pantalonum da yıkandığından; giyecek ikinci bir pantalonum da o an olmadığından..
Sonraları da hiç mi hiç giymedim.
Hani hatırlayın; "ütüleme ihtitiyacı" da duyulmayan; "kire- pasa dayanıklı","mavi renkli Amerikan kot pantalonları..."
Belki de "mütedeyyin eğitim sendikası"nca; güyâ "kılık-kıyafet özgürlüğü" nâmına "Amerikan kot pantalonları giymek" de tavsiye edildiği "vetire"de,"süreç"te olsa gerek; "İcmâl Gençliği"nin güzîde "Lider Şahsiyeti" Prof. Haydar BAŞ Beğ; "Yeni MESAJ TV Ekranları"nda;"Mavi renkli Amerikan kot pantalonlarını, Amerika Birleşik Devletleri'nde,"Sığır Çobanları"nca giyildiğini anlatıyordu...
"KOVBOY"/"COWBOY" EFSANESİ YIKILDI
Velâkin, neredeyse bütün "Dünya Küresi"ni "Çin Virüsü"nün kapladığı; Türkiye'mizde bile son günlerde neredeyse hergün "100(Yüz) Hükmen Şehid"in olduğu, mübarek "Üç Aylar"ın ikincisi,"Şaban Ayı"nda, bugün,"Necefli Maşrapa" -siz deyin esrarengiz veya 'gizem'li; ben diyeyim "Büyük Tefekkür Nisâ"sı,"Büyük Düşünce Kadını"-Alev ALATLI Hanımefendi tarafından; "cennet vatan toprağımız"daki,"1 Asrı","1 Yüzyılı","100(Yüz) Sene"yi bulan "Kovboy"/"Cowboy" efsanesi yı-kıl-dı...(*)
"Anla"dığım ve "kavra"dığım kadarı ile sizlere yazılı olarak izah etmeye çalışayım.

Meğer"Cowboy"/"Kovboy"; "ABD'nin 26. Başkanı","Ulu Hakan"ımızın;"Payitahd Aldülhamid"in de "akranı"; Theodore Rooseveelt(1858-1919)'in bizatihi kurguladığı bir "ünvan olarak benimsediği bir efsaneden ibaret"miş...
"ABD'nin günümüzdeki ihtişamının "derin" temellerini atanların; "pervasız,intikamcı,zalim" Kizılderililere yenik düşmeyen yiğit "Cowboy"lar oldukları şeklindeki yaygın inanç."
"Necefli Maşrapa"nın ifadesi ile;" Gerçek şu ki; davar tüccarlarının gerçek şöhretleri, imrenilemeyecek kadar kötüdür, yavrum."
"Nasıl?" dediğiniz, diyebileceğiniz kerte...
Şöyle ki; "Drover"ın Türkçe kelime anlamı "celep" yahut "davar tüccarlığı..."
Mezkûr Prof.BAŞ'ca,"sığır çobanlığı..."
"Amerikan toplumunun gizemli sembolü" "kovboy"lar,"cowboy"lar, hadi diyelim "Cihanşümûl" olmadan evvel; "eski metinler"de; "Kendilerinin dayanmadığı hiçbir kısıtlamayı umursamayan, ipe-sapa gelmez tipler..."
"Uyuşuk, nahoş, yontulmamış, pasaklı..." yani "shiftless, unsavory, rough-hewn, unkempt..."
"Etrafınızda dolanmasını istemeyeceğiniz tipler..."
"Amerikan Doğu Eyaletleri"nde yaşayanların "kanunsuz","küfürbaz" diye târif ettiği "cowboy"lar...
"ABD'nin 21. Başkanı Chester A. Arthur(1881-1885)"'un; "amansızca eleştirdiği", "Desperadoes"ler; "gözleri dönmüş 'Silahlı Haydut'lar...
"ABD'nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt(1858-1919)"'in "Cihanşümûl" çapta "Efsaneleştirdiği","Silahlı Haydutlar";"Kovboy"lar;"Cowboy"ların yanısıra; "Cowboy Roosevelt"in başka sıfatları da var:
"Model of masculinity"/"Erkekliğin Modeli"; "Explorer"/"Kâşif";"Naturalist"/"Doğa Bilimci"; "Hunter"/"Avcı"; "Hero"/"Kahraman";"Controversialist"/"Munazaracı"; "Moralities Preacher"/"Ahlak Vaizi" ve "Yazar-Tarihçi..."
"Algı Yonetimi" de, "Cowboy Roosevelt"le başlamış...
"ABD'nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt(1858-1919)";"Şiddet, bir erkeklik âyinidir"i "düstur","şiâr","ilke" edinmiş biri de...
"Şiddet" yani "Tedhiş","Terör..."
NETİCE:
Artık benim de, sizlerin de,"cowboy"lar,"kovboy"lar "mes'elesi"nde,mevzûnda, "söylenecek yeni şeyler"iniz de olmuştur, inşaallah.
13 NİSAN 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Not:
(*): Alev ALATLI,"All American He-Man HAFAZANALLAH!-Nasihatname II", Birinci Baskı: Ağustos 2019, Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş., s.403,404

Hiç yorum yok: