22 Haziran 2020 Pazartesi

"MEDİNE-İ SAMSUN"

"MEDİNE-İ SAMSUN"

* Bir zamanlar, her "şehrimiz"in başında "Medine" vardı...
* Şimdilerde ise "Pandemi Koronavirüs-Covıd-19 Musibeti" sebebiyle "Korona" var, "Covıd" var...
Geçen Şubat 2020'deki "Samsun TÜYAP Kitap Fuarı" ziyaretimde, "stand sorumlusu", "akıllı telefonum ile fotoğraflar çektiğimi" görünce;"-Ne uğraşıyorsun ağbi? Bu kitaplar mı? " deyip; nezaketle güzel bir şekilde poşete koyup, kitapları bana vermez mi?
"Teşekkür ettim" amma doğrusu şaşırmadım da değil...
Daha kapıdan içeri yeni girmiş ve hemen sağ taraftaki "kitap standları"ndan başlamıştım müdakkik ve tahkikçi bir şekilde kitaplara bakmaya...
"Allah(c.c.) razı olsun..."
"Hâl"den, "durum"dan, "vaziyet"ten anlayanlara...
Ve o iştiyak ile "1878-1881 Tarihli SAMSUN ŞER'İYYE SİCİLLERI(Günümüz Harflerine Çevirisi ve İncelenmesi)"(*) eserini tetkik etmeye, okumaya...
"Termeli Bahriye Askeri Abdullah bin Hasan'ın Varisleri Olmadığından Terekesinin Ordusuna Teslimi"(1) ile yine "Termeli Nefer Bekiroğlu Vahid bin Mustafa'nın Varisleri Bulunamadığından Terekesinin Ordusuna İrsali"(2) "kayıt"larını okuduğumda ise-paylaşımdaki iki ilgili fotoğraf/resim-"Medine-i Samsun" terkipli ifâdesi ile karşılaştım.
Heyecanlanmamak mümkün değildi.
"Medine-i Samsun", "Samsun'umuzun Medine'si.., "Samsun'umuzdaki Rasulullâh Efendimize olan muhabbeti, sevgiyi, âşkı ifâde" eden "terkipli kelime grubu.."
Çünkü bu "terkipli ifâde" ;"Bu 'İstanbul'da da; bizatihî öğretmenlik mesleği niye yapılamazsın ki?", deyip de; "İlk (kadrolu) Öğretmenlik Hizmeti Başvurumu Yaptığım 'İstanbul'umuzda da, bu öğretmenlik mesleği yapılır" "niyet ve düşünce saiki" ile de "15 Temmuz 2016; Cuma Günü","Fatih İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü"nden "ilişiğimi kestiğim" tarihe kadar; biiznillah, Rabbimin de lütfû keremiyle, "üç seneyi aşan öğretmenlik hizmet süreci"mde anlamış, kavramış ve öğrenmiştim ki;"İstanbul"umuzun "Osmanlı Padişahları Başbuğu" "Sultan Fatih"ce ifâdesi;"Medine-i İstanbul" du.

"Medine-i İstanbul"; yani "İstanbul", "hangi muhabbet, hangi sevda, hangi aşk ile fethedildiğini ifade eden; muhteşem "terkipli ifâde..."
Çünkü merhum Yahya KEMAL'ce dersek;"İstanbul'un sade bir semtini sevmek bile bir ömre bedeldi" ve "İstanbul'umuzun en güzel tarafı ise "Mekke-i Mükerreme"ye bakması idi.
Biliyor musunuz? "Tarihî Yarımadada",""Kabe-i Muazzama"ya en yakın camiî-benim de çok Cuma Namazları ikâme ettiğim- "Cankurtaran"daki "Ahırkapı Camii"dir...
"MEDİNE-İ SAMSUN"
İşte "Medine-i Samsun" 'terkipli ifâdesi'; belki günümüzde, hâlâ bile "Müslüman Türk Yurdu", "Güneydoğu-Anadolu"muzdaki "hâneleri şereflendiren","Manevî Başbuğ"larımızdan bile önce konuşlandırılmış "Sultân Fatih Portresi"ndeki;"Sultân Fatih"ce bir târifin de ifadesidir...
"Medine-i İstanbul", "Medine-i Samsun..."
Bir zamanlar, bütün "şehir"lerimizin önünde "Medine" ism-i şerifi vardı...
"Medine-i İstanbul","Medine-i Bursa","Medine-i Konya"; 'Medine-i Trabzon","Medine-i Diyar-ı berk", "Medine-i Şanlıurfa..."
Âdeta "cennet vâtan"ızın tamamı; bütün "sath-ı vatan"ımız "Medine" idi.
Adeta "Türkiye"miz; "Medine-i Türkiye" idi...
"Peygamberlerimizin Başbuğu"; Rasulullâh Efendimiz'in Muhabbeti ile Sevdası ile Âşkı ile dopdolu şehirlerimiz" idi.
"KORONA TÜRKİYE"-"COVID TÜRKİYE"
Bilhassa 1 MART 2020'den beri ise bütün "sath-ı vatan"ımız; bütün "şehir"lerimiz ise âdeta "Korona", "Covıd" ifadeleri ile anılır olundu.
Âdeta "Türkiye"miz;"Korona Türkiye","Covıd Türkiye" diye anılır oldu.
Başta "Payitaht"ımız "İstanbul" olmak üzre;"Samsun"umuz bile "Pandemi Koronavirüs-Covıd19 Musibeti" sebebiyle "Korona" ile "Covıd19" ile anılır oldu.
08 MART 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(*): Bilgehan ŞAHİN,"1878-1881 Tarihli SAMSUN ŞER'İYYE SİCİLLERİ(Günümüz Harflerine Çevirisi ve İncelenmesi)", SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDIYESİ Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Samsun Kent Müzesi Araştırma Merkezi Yayını -2, Samsun /2017
(1): Bilgehan ŞAHİN, adı geçen eser, s.25
(2):Bilgehan ŞAHİN, adı geçen eser, s.62

Hiç yorum yok: