22 Haziran 2020 Pazartesi

TERME İLÇEMİZDE, 'RAMAZAN TOPU GELENEĞİ'

TERME İLÇEMİZDE;
'RAMAZAN TOPU GELENEĞİ'
(Dünden Bugüne)

"Şehr-i Terme"mizde;"İftar Topu",'İmsak Topu" yahut "Ramazan Topu Atma Geleneği"mizin 'şikâyet konusu" olduğu "haber'i;"hız çağı"nda,"dijital çâğ"ımızda;"Trabzon"dan "Malatya"ya kadar yayılmış..
Doğrusu "reklamın iyisi-kötüsü olmaz.Reklam reklamdır." denilir amma "tarihî geleneği"mizin "şikayet konusu" olması, esasında, hiç de hoş bir durum değildir.
Mübalağa yapmak istemem amma "tarihî geleneğimizin topa tutulmuş olması" da "cay-ı dikkat"tir ve "Terme Tarihi"mizde de,"ilk defâ" olmaktadır.
Şöyle bir kendimi yokladım;"Terme Birlik MEFKÛRE-Birlik olmadan,dirlik olmaz" şiarlı beş seneye yakın süre neşrettiğim "dergivârı gazete"mde; Terme İlçemizdeki "Ramazan Topu Atma Geleneği"mizi;"İftar Topu ve İmsak Topu Atma Geleneğimiz"i hiç kaleme almadığımın da farkına vardım.
Halbuki, çocukluğumuz dahil, hâlen bile "iftar topu atılmasını" beklemekteyiz. Ne zaman ki Restorasyonu biten "Terme Ahşap/Tahta Camiî"miz;"Terme Pazar Camiî"miz avlusunda,namlusu "Terme Çayı"na dönük "Ramazan Topu"nun "top sesi"ni duymaktayız; orucumuzu da o zaman açmaktayız...
Daha geçen de, "iftar vaktine yakın";"-Ramazan topu atılıyor değil mi?", diye de suâl eylemiştim.
Aslinda; "Terme İlçesi'nde Dünden Bugüne Ramazan Topu Geleneği" diye daha "tahkik"li bir yazı yazacaktım.
"Terme Bilgi Pınarı Dergisi"nin şimdi hatırlayamadığım bir sayısında; 'fotoğraflı' bir deneme yazısının neşredildiğini hatırlıyorum.
"İkinci Mahmud Dönemi"nde, 1800'lü yıllarda başlayan ve "ilk defa" 1821'de,"Anadolu Hisarı"ndan atılarak başlayan "İftar ve İmsak Topu Atma Geleneği"miz; yaklaşık "20-25 senede", çoğu "Medine-iİstanbul ve Osmanlı Hinterlandı"nı kapladığını artık biliyoruz.(*)
"Arsivler"de,"Ankara'dan Ünye'ye,Akka'ya" da denilmekte.
Acaba "Terme Ilçemiz"e "İlk Ramazan Topu Ne Zaman Getirildi?"
"İlk İftar ve İmsak Topu Atışı"nı kimler yaptı?
Acaba, kuvvetle muhtemel,"1845-1850"lerde;"Ulu Hakan Dönemi"nden;"Sultân İkinci Abdülhamid Han Dönemi"den başlayan "Terme İlçemizdeki Ramazan Topu Atma Geleneği"miz;"İftar ve İmsak Topu Atma Geleneğimiz" süresinde; hiç öyle "acı vakıâlar" yaşanmış mı?
"Dünden Bugüne" "tutulan kayıtlar" da neler var? Ve yine bu "tarihî geleneğı"mize dair "orijinal fotoğraflar " da var mı?
Suâller...Suâller...
NETİCE:
"Tarihî Geleneklerimiz", "örfî hukuk" mucibince de "şikâyet konusu","tu kaka konusu "edilerek değil; "baştacı" edilerek yaşatılmalı.
Elbetteki, öyle "molotof kokteyllerin çağdaş versiyonları"nı çağrıştırıcı "metalik parçalarla" da,"tarihî geleneklerimizin yaşatılamayacağı" da âşikâr...
Biz; "kökü mazide olan âtiyiz..."
10 Mayıs 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Dip Not:
(*): "Iftarın Habercisi Top Atışı Geleneği Nasıl Başladı?",fikriyat.com,23 Mayıs 2018

Hiç yorum yok: