20 Haziran 2020 Cumartesi

"SALIPAZARI EVLİYÂLARI" YAHUT "SALIPAZARI HORASAN ALPERENLERİ"

"SALIPAZARI EVLİYÂLARI"
Yahut
"SALIPAZARI HORASAN ALPERENLERİ..."

"Samsun İli Salıpazarı Ilçesi"ndeki "yatır"larda;"tekke"lerde ve "türbe"lerdeki, bu zamana kadar "tesbit" edilmiş olan "Salıpazarı Evliyâları" yahut "Salıpazarı Horasan Alperenleri" diye de isimlendirebileceğimiz "ehlullah","Allah(c..c.) dostu" 'zâtlar' şunlar:
1- "SAMSAMA/SAMZAMA/YEŞİL EVLİYÂ TÜRBESİ"
2- "TOPAL HACI EVLİYÂSI TÜRBESİ"
3- "HASAN TEKKE EVLİYÂSI"
4- "YUMURTACI EVLİYÂSI TÜRBESİ"
Ve "haklarında", bu zamana kadar ulaşılabilinmiş "
"YEŞİL TÜRBE/SAMSAMA TÜRBESI/SAMZAMA TÜRBESİ"
"Yeşil Köyü Mezarlığı"ndadır. Yapılış tarihi bilinmemektedir. Oda şeklindeki bina içindedir.Köylüler tarafından onarımı gerçekleştirilmiştir. Dilek yeri olarak bilinir.
"SALIPAZARI İLÇESİ"NİN 6 KİLOMETRE GÜNEY DOĞUSUNDAKİ "YEŞİL KÖYÜ’NÜN ,"AY UŞAĞI MAHALLESİ"NDEKİ KÖYMEZARLIĞI İÇERİSİNDE BULUNMAKTADIR

TARİHÇE :
Halk arasında “Samsama Türbesi” şeklinde anılan türbenin, kitabesi bulunmadığından türbenin tarihi hakkında kesin bilgi edinilememektedir.
MİMARİ ÖZELLİKLERİ:
Tarihi ve mimari özelliği olmamakla birlikte Türbe; Karadeniz’e özgü ahşap yapı şeklinde inşaa edilmiştir.
Türbenin çatısı kiremit ile kaplı olup, içerisinde ahşaptan sanduka bulunmaktadır.

RİVAYET :
Yöre halkı tarafından "evliya" olarak nitelendirilen ve korunan "Samsama Türbesi "/"Samzama Türbesi/Yeşil Türbe"hakkında çok fazla rivayet bulunmamaktadır.
Türbe ,halk tarafından ,rıza-i ilahi için ziyaretinde bulunulmakta;hasta olanlar içinde ,Allah’ın (c.c)izni ile şifa bulmak umuduyla ziyaret edilmektedir.
Kaynak ; Samsun Evliyalar Atlası – Ahsen Vakfı ( Allah onlardan razı olsun)(www.evliyalar.net,23 Ağustos 2015)
(www.salipazari.gov.tr,11.Mart.2020)
SALIPAZARI İLÇESİ "SAMZAMA KADEM TÜRBESİ
SALIPAZARI İLÇESİ "TOPAL HACI TÜRBESİ"
"Samzama Kadem ve Topal Hacı Türbeleri", bölge halkının saygı duyduğu "Evliyâların Türbeleri"dir.(Samsun Turizm Rehberi;Samsun Büyükşehir Belediyesi Yayınıdır.Ağustos 2015; Editoryal Danışman: Prof Dr. Cevdet YILMAZ, s.103(Salıpazarı Haritası da; aynı "Samsun Turizm Rehberi", s.102)

"HASAN TEKKE "
Şehir merkezini tepeden gören bu tekke, Kurtuluş Savaşı'nda;bu alanda şehid düştüğüne inanılan, Hasan adındaki bir zata aittir.
"Kıbrıs Barış Harekatı" sırasında, buradan, kırmızı bir ışığın çıkıp Kıbrıs tarafına gittiği söylentisi vardır.
Mezarın bulunduğu tepeye "Hasan Tekke" adı verilmiştir.
2019-07-26
Şehir merkezini tepeden gören bu tekke kurtuluş savaşında bu alanda şehit düştüğüne inanılan Hasan adındaki bir zata aittir.Kıbrıs çıkarması sırasında buradan kırmızı bir ışığın çıkıp Kıbrıs tarafına gittiği söylentisi vardır.Mezarın bulunduğu tepeye Hasan tekke adı verilmiştir.
Mezar tepenin tam zirvesindedir. Ayrıca bu tepe Salıpazarı ve Çarşamba ilçelerinin manzarasını seyretmek için çok uygun bir yerdir. Bununla birlikte bazı köylerde tekke olduğuna inanılan çok sayıda mezar vardır.
DİĞER FOTOĞRAFLAR
(www.salipazari.bel.tr,11 Mart 2020)
"SALIPAZARI YUMURTACI EVLİYÂSI/SALIPAZARI KALFALI KÖYÜ/KALFALI MAHALLESİ EVLİYÂSI"

"Terme İlçemiz"e bağlı, sonradan müstakil "ilçe" olan Salıpazarı İlçesine bağlı,"Kalfalı Köyü/ Kalfalı Mahallesi Evliyâsi"; yöre halkı arasındaki ismi ile "Yumurtacı Evliyâsı..."
Hakkında "yazılı bilgilere" rastlayamadık.
"Şifahî bilgiler"e ise;muhtelif sebeplerden ulaşamadık.
NASIL GİDİLİR?
Yöre halkınca "Yumurtacı Evliyâsı" olarak bilinen "Salıpazarı İlçesi Kalfalı Mahallesi Evliyâsı"nı ziyaret edebilmek için; Terme İlçemizdeki eski 'Balıkhâne" mevkiindeki "Salıpazarı İlçesi" minibüslerine binip; Salıpazarı'nda inilir.
Buradan da "Kalfalı Köyü/Kalfalı Mahallesi"ne giden minibüslere binerek; köye/mahalleye yakın mesafedeki, yol kenarındaki "türbe"de inip, ziyaret edilebilir."(İsmet GÜLTEKİN,"Terme Evliyâları ve Termeli Şehidler-Gaziler","Osmanlı Devleti'nin 700. Kuruluş Yıldönümü Hatırasına","Nizâm-ı Âlem Ocakları Terme Temsilciliği Kültür Yayınları No: 1, Birinci basım, Sönmez Ofset Matbaacılık Ltd. Şti., Samsun Eylül 1999, s.35;36 ,fotoğraflar ise; s.64,65 ,66 ve 67)

Hiç yorum yok: