11 Temmuz 2018 Çarşamba

VEFÂTININ 100.SENEY-İ DEVRİYESİNDE, "TARİHÎ HAKİKATİ" ANLAŞILMAYA ve KAVRANILMAYA BAŞLANILAN SULTAN ABDÜLHAMİD-Î SÂNİ HAN

VEFÂTININ 100. SENEY-İ DEVRİYESİNDE(YILDÖNÜMÜNDE),
“TARİHÎ HAKİKATİ”
ANLAŞILMAYA ve KAVRANILMAYA
BAŞLANAN PADiŞAHIMIZ:
SULTAN ABDÜLHAMİD-Î SÂNİ HAN

Ömrümüzün elli senesinde ‘aldatıldığımız ve kandırıldığımız’ veya ‘farkına’, ‘şuuru’na varamadığımız merhum 34. Osmanlı Padişahımız “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Hakikati”ni; “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Dönemi Tarihî Hakikati”ni; nihayet “Vefâtının 100. Seney-i Devriyesi(Yıldönümü)nde”, “efkâr-ı umumiye/fikirler, düşünceler câmiası” ile de beraber ‘anlamaya, kavramaya, farkına ve şuuruna varmaya” başladık.
“Resmî Tarihçiler”imiz de; “Gayr-i Resmî Tarihçiler”imiz de ‘Gerçekci’ Değiller” dedirten merhum “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Dönemi Tarihî Hakikatler”; ‘Vefâtının 100. Seney-i Devriyesi(Yıldönümü)nde”, bilhassa da “Siyasî İslamcı/İslamcı”larca da yavaş yavaş ‘gazete ve tv yayın organları”nda ‘yazılmaya’ ve ‘yüksek sesle dillendirilmeye’ de başlandı…
“DERİN TARİH DERGİSİ” MERHUM “SULTAN ABDÜLHAMİD-İ SÂNİ HAN DÖNEMİ TARİHÎ HAKİKATİ”NDE ‘TENAKUZ’LAR SERGİLESE DE…
“Vefâtının 100. Yıldönümünde Rahmetle ve Hasretle ABDÜLHAMİD’SİZ YÜZYIL” ‘kapak mevzû’lu “Şubat 2018” tarihli ‘Özel Sayısı’nda ise merhum “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Dönemi Tarihî Hakikatler”in en başında gelen “Toprak Kayıpları Mes’elesi’nde ‘tenakuz’lar, ‘çelişkiler’ sergilese de, hâlâ ‘netleşemese’ de…

‘Cumhuriyet Tarihimizin En Büyük İşgâl Girişimi’ni gerçekleştirmiş olan malûm ‘cemaati’; bendenizin tabiri ile ‘Mürted Cemaati’ ‘övücü’ ‘eserleri’ de olan ‘Şanlıurfalı Mustafa ARMAĞAN’ ‘idaresindeki ‘Derin Tarih Dergisi’;’Mustafa ARMAĞAN’ ‘imzası’ altında,hâlâ tıpkı sözüm ona ekser ‘Mukaddesatçı Kesimler’ gibi, meşhur bilinen nâmları ile “Siyasî İslamcı/İslâmcılar Kesimi” gibi; merhum “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Dönemi Tarihî Hakikatler”in başında gelen “Toprak Kayıpları Mes’elesi”nde “Tarihî Hakikatleri” ‘yazılı ve yüksek sesli dillendirememenin ıstırabını’ yaşamaya devam ederken; ‘tenakuzlar’dan da, ‘çelişkilerden de’ kurtulamıyor. ‘Derin Tarih Dergisi’nin mezkûr ‘özel sayısı’nın ‘takdim yazısı’ olan;“Sadağımızdaki Son Altın Oktun Sen” başlıklı yazısında; “Toprak Kayıpları Mes’elesi”ni; “Ne olduysa o düştükten sonra oldu”(1) cümlesi ile hülâsa etti: “Ne olduysa o düştükten sonra oldu. Pamuk ipliğiyle de olsa bağlı tutmaya çalıştığı vatan parçaları Bosna-Hersek, Bulgaristan, Girit Meşrutiyet’ten sonra peş peşe düştü.Sıra Afrika’daki son toprağımız Trablusgarp ve Bingazi’ye, yani bugünkü Libya’ya dayandı.
1912 yılı bir başka ve daha ağır hezimete tanıklık etti: Balkan toprakları, bir ara Edirne dahil elimizden çıktı. Daha nefes almaya fırsat kalmadan Cihan Harbi ve dört senede bozuk para gibi harcanan her biri bir ülke büyüklüğündeki vatan parçaları peş peşe işgâle uğradı.”(2)

“Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı” isimli eserini de hatırlatan ARMAĞAN; ‘Sen düştün; düştü siperimiz’ ‘tesbit’ini de hatırlattı.(3)
Velâkin “Derin Tarih Dergisi”nin “Abdülhamid’siz Yüzyıl” ‘özel sayısı’nın ilerleyen sahifelerindeki ‘Sultan Abdülhamid Şifresi’ (4) başlıklı bir başka yazısında ise; “Tarikat-i Muhammedî/Muhammedî Yol”un sadece ‘şube isimleri” olarak da târif edilen; hem “Şazelî Tarikatı”ndan; hem “Kadirî Tarikatı”ndan; hem de “Nakşibendî Tarikatı”ndan olduğu bilinen merhum 34. Osmanlı Devleti Padişahımız ‘Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Dönemi Tarihî Hakikatler’in en başında gelen “toprak kayıpları mes’elesi’nde, bu sefer, mezkûr yazısının daha ‘ilk paragrafı’nda ise şunları yazdı: “Tam 33 yıl süren ve Sultan IV. Mehmed’den sonra ki en uzun süreli hükümdarlığı sırasında en ağırı 93 Harbi’nde olmak üzere bazı toprak kayıpları yaşanmış olmasına rağmen…”(5)
“SİYASÎ İSLAMCILAR/ İSLAMCILAR” veya NÂM-I DİĞER “MUKADDESATÇILAR” DA “TARİHÎ HAKİKATLERİ”, BİR ASIR GEÇİKMELİ DE OLSA ‘YÜKSEK SESLİ DİLLENDİRMEYE’ BAŞLADILAR

Esasında, zâten “Osmanlı Devletimizin 700. Kuruluş Seney-i Devriyesi(Yıldönümü)nde, “Osmanlı Araştırma Vakfı”nca (OSAV)neşredilen “Bilinmeyen Osmanlı”(6) isimli eser ile “yüksek sesle dillendirmişler”di…”İlk yazan ve dillendiren”, merhum Şevket Süreyya AYDEMİR’den seneler sonra da olsa…
“Siyasî İslamcılar/İslamcılar”ın veya nâm-ı diğer “Mukaddesatçı Cenâh”ın; merhum “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han”ın ‘Vefâtının 100.Seney-i Devriyesi(Yıldönümü)’nde yaptıkları neşriyatı ve “TV yayınları”nı, mütemadiyen takip etmeye gayret eden biri olarak ifâde edebilirim ki; neredeyse “Bir Asır Geçikmeli” de olsa; mezkûr ‘dönem’in en büyük ‘Tarihî Hakikati’ olan ‘Toprak Kayıpları Mes’elesi’ne ‘kafa yormaya başlamaları”dır..
“ÜLKE TV”de ‘canlı’ yayınlanan programda; hem de ‘alt yazılı’ ifâdelerle; “Vefâtının Yüzüncü Yılında Abdülhamid Han” başlığı”na; “Toprak Kayıpları Mes’elesi” de yazmaya ve “anlamaya, kavramaya, farkına varmaya, kafa yormaya, tartışmaya, yüksek sesli dillendirmeye” de başladılar…(6)
“Hakk’ın hatırı âlî’dir. Hiçbir hatıra fedâ edilmez. Kim kırılırsa kırılsın, yalnız Hakk sağolsun” düstûru nokta-i nazarından da, elbette “bir asır geçikme ile” de olsa ‘sevindirici’ bir hâl…
“Hakikatleri setretmek, gizlemek, örtmek, saklamak”, ‘kâfirlik’ değil miydi zaten!?
Gecenin yarısını geçen “Uyku Vakti”ndeki mezkûr ‘tv kanalı’nın ‘akıllı telefonuma’ kaydettiğim yarım saati bulan ‘video kaydımı’ da istifâdenizi sunuyorum. Tamamını ise ‘dijital çağ’ da seyredememek diye bir ‘mes’ele’ yok zâten…

ELHASIL:
“Türk Tarihi’nin En Büyük Anti-Siyonist Devlet Adamı Şahsiyeti” olarak da ‘takdim’ edilen; merhum “Sultan Abdülhamid-i Sâni Han Dönemi”ne ait daha başka “Acı ve katı hakikatler” dedirten “Tarihî Vakıalar” da var elbette..Meselâ, Samsun’da, ‘Düyun-u Umumiye’ uzantısı; halk arasında bilinen ismi ile ‘Kolcular’ın âdeta ‘katliam’ına marûz kalan ‘tütün üreticileri mes’elesi’ gibi…
Günümüzde neredeyse “Üçüncü Sultan Abdülhamid Han Dönemi” diye ‘târif’ edilen; mevcut siyasî iradenin ‘dönemi’nde bile;”tarihî hakikat” olarak; ’18 Ege Adaları Mes’elesi’nde de ‘toprak kayıpları’ yaşanmaya başladığı da; maateessüf bir ‘vakıa’dır vesselam…

Terme, 18.Şubat.2018
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Öğretmen
metgultekin@hotmail.com

Dip Notlar:
(1): Mustafa ARMAĞAN, “Sadağımızdaki Son Altın Oktun Sen”, Derin Tarih Dergisi, ‘Abdülhamid’siz Yüzyıl’ Özel Sayı, Sayı71, Şubat 2018, s.1
(2): ARMAĞAN, adı geçen yazı
(3): ARMAĞAN, adı geçen yazı
(4): Mustafa ARMAĞAN, ‘Sultan Abdülhamid Şifresi’, adı zikredilen dergi, s.46
(5): ARMAĞAN, ‘Sultan Abdülhamid Şifresi’, adı zikredilen dergi, s.46
(6): ÜLKE TV, “Vefâtının 100. Yıldönümünde Abdülhamid Han” programı, 16-17 Şubat 2018, saat: 01:00-02:00

Hiç yorum yok: