12 Temmuz 2018 Perşembe

"ÇARŞAMBA SÜLEYMANPAŞA CAMİİ"

"ÇARŞAMBA SÜLEYMANPAŞA CAMİİ"

Çarşamba'da 205 (ikiyüzbeş) senelik camii
"Devlet-i Âlîyey-i Osmaniye/Âlî Osmanlı Devleti"miz zamanında, merhum müderris Süleyman Paşa tarafından yaptırılmış "medrese..."
Merhum müderris Süleyman Paşa, Çarşamba Rıdvan Paşa Camii haziresinde meftûn.Gardaşı merhum Abdullah Paşa da, aynı hazirede meftûn. Bir diğer gardaşı merhum Osman Paşa ise Ünye'de meftûn.

Malûmunuz "Devlet-i Âlîyey-i Osmaniye/Âlî Osmanlı Devleti"miz zamanında "Paşa" 'ünvanı', sadece "Askerî Bürokrasi"dekilere denilmiyordu. Âlim, fâzıl olan şahsiyetlere de deniliyordu...
Bundan neredeyse 205 (ikiyüz beş) sene önce 1813'de, "medrese" olarak merhum müderris Süleyman Paşa tarafından yaptırılmış; neredeyse Çarşamba'nın göbeğindeki "Süleymanpaşa Camii"; 1939'daki 'zelzelede/depremde', tamamiyle yıkılmış.Çarşambalı hayırseverlerin gayreti ile "orijinali"ne yakın yeniden yapılmış.

Velâkin sonradan "Vakıflar İdaresi"nin altıyüz milyar masrafla yapılan inşâ da ise "Süleymanpaşa Camii"nin 'ön avlusu' ile "hanımlara ait ibadet kısmı" 'yıkılmış...'


"AHŞAP GÖK KUBBE" ve "TAŞ İŞÇİLİĞİ MİNARE"

"Çarşamba Süleyman Paşa Camii", bütün bu olan-bitenlere rağmen; yine de "mescit/camii" içindeki 'ahşap gökkubbesi' ve 'taş işçiliği' ile dolu "sanat eseri minaresi" ile de tarihî ehemmiyetini hâlâ muhafaza ediyor. (*)
Vesselam...

Terme, 09.03.2018
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Öğretmen
metgultekin@hotmail.com
Dip Not:
(*): Çarşamba Süleymanpaşa Camii İmam-Hatib'inin anlattıkları...

Hiç yorum yok: