11 Temmuz 2018 Çarşamba

TERME'MİZİN "MANEVÎ SAHİPLERİ"NDEN , ŞEHİD ŞEYH SEYYİD KUBADOĞLU CÜNEYD BEĞ ve ÜLKÜDAŞLARININ TÜRBESİNİN SON HÂLİ

TERME'MİZİN "MANEVÎ SAHİPLERİ"DEN, ŞEHİD ŞEYH SEYYİD KUBATOĞLU CÜNEYD BEĞ ve ÜLKÜDAŞLARININ TÜRBESİNİN SON HÂLİ/DURUMU...
1)DEĞİŞEN HÂLLER/DURUMLAR:


a) "İyi insan mısın, kötü insan mısın? " 'şadırvanı'(!)nın önüne, üstü kapalı oturma yeri yapılmış.
b) Musalla taşı yanına, âdeta " miting kürsüsü" yapılmış.
c) Tabeladaki ismi ile "Dibekli Cüneydi Bağdadî Derneği" binası, "tekke/türbe bahçesi dışı"ndaki, "asfalt yol kenarı"ndaki "kulübe" görünümünden kurtarılmış ve "tekke/türbe bahçesi içine", 3 (üç) katlı modern bir binaya kavuşturulmuş.
e) "Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ ve Ülküdaşları"nın "tekke" "türbe" bahçesi dışındaki giriş kapısı yanına, Termeli işadamı ve hayırsever tarafından, üstü kapalı ve oturaklı, banklı minibüs yolcu durağı yapılmış.

2) DEĞİŞMEYEN HÂLLERİ/ DURUMLARI
a) Terme'mizin "manevî sahipleri" den merhum Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ'in medfûn olduğu "Türbe Kubbeleri ve dışı", boyasızlıktan, bakımsızlıktan dö-kü-lü-yor!
"İçi" de "tertipsiz" denilecek şekilde.Daha 'bakımlı halılar" elzem."Bakımlı halılar", daha modern mimarî görünüme sahip "Ülküdaş (ları)"ının medfûn olduğu türbe zemini içinde elzem, geçerli...
b) Daha görünür ve daha uygun yerlere, daha tertipli bir şekilde ve daha "sanatlı" bir şekilde, Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ ve Ülküdaşları hakkında bilgilendirici levha ekslkliği...


c) Medfûn Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ ve Ülküdaşlarının kabr-i şerif başlarına, "Tarihî kronolojiye" de uygun bir şekilde, 15. Asır (1413) takılan başlıklar, serpuşların mevcudiyeti. "Tanzimat dönemi sepuşlarını, başlığını çağrıştırıcı serpuş (lar) olması.
d) Merhum Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ ve Ülküdaşlarının tekke/türbe bahçesi giriş kapısı önündeki kesilen ağaç ve yok edilen kuyu mekanı, çıtalarla muhafaza altına alınmış olması!!!
e) Terme-Salıpazarı istikametine giden minibüs yolcuları bile, hâlâ silik, neredeyse pas tutmuş vaziyetteki, üzerinde " Cüneydi Bağdadi" yazılı " trafik levhası" nı okuyorlar!

f) Merhum Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ ve Ülküdaşlarını, muhtelif niyetlerle ziyaret edenler; İlkokul öğrencileri gibi ve de cehalet dolu bir şekilde çiziktirerek isteklerini de kabr-i şerif kenarlarına yazmış olmaları.
g) Merhum Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ'in medfûn olduğu tekke/türbe önüne, bir hayırseverce yapılan "büyük çeşme"den suyun akmayışı.
ELHASIL:

Listelediğimiz "değişmeyen hâller/durumlar", elbetteki "yapılması elzem", " yapılması gerekenlere" de işaret ediyor...

Pırıl pırıl, ışıl ışıl, "yeşil kubbe"lerle ve "yeşil renkli kubbeler" üzerinde dalgalan "Türk'ün de, Kürd'ün de, İslâm'ın da Bayrağı" olan " Ayyıldızlı Albayrağımız", Şehid Şeyh Seyyid Kubatoğlu Cüneyd Beğ ve Ülküdaşlarının Tekkesine/ Türbesine, ne de çoook yakışırdı...

Terme, 03. Şubat. 2018
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Öğretmen



Hiç yorum yok: