11 Temmuz 2018 Çarşamba

"ŞEYH'ÜL MUHARRİRÎN/MUHARRİRLERİN ŞEYHİ" MERHUM AHMET KABAKLI HOCA:"İLK TURANCI PADİŞAH SULTAN ABDÜLHAMİD"

"ŞEYH'ÜL MUHARRİRÎN/MUHARRİRLERİN ŞEYHİ" MERHUM AHMET KABAKLI HOCA: "İLK TURANCI PADİŞAH SULTAN ABDÜLHAMİD"

Vefâtının 17. seney-i devriyesini idrâk ettiğimiz, "Şeyh'ül Muharrirîn/Muharrirlerin Şeyhi" merhum Ahmet KABAKLI Hoca; vefâtının 100. seney-i devriyesini idrâk edeceğimiz -10.02.1918-10.02.2018- "Gök Sultan" ve "Ulu Hakan" Sultan Abdülhamid-i Sani/Sultan İkinci Abdülhamid Han hakkında, zamanın "Enver Abili Türkiye Gazetesi"nin "Gün Işığında"isimli köşesindeki yazısının başlığı:" İLK TURANCI PADİŞAH ABDÜLHAMİD"
TRT-1 'deki ehemmiyetli "Tarihî Diziler"imizin, nesillerimizin üzerinde uyandırdığı "Millî Tarih Şuuru" da, "kazanımlarımızdan..." Bendeniz bile biîznillah yarım asrı aşmama rağmen; çooook ehemmiyetli "Tarihî Hakikatleri"de anlamış, kavramış ve "ilk defa öğrenmiş oluyorum.

Geçenlerde bir köşeyazarının da "esprisi" de bambaşka idi:" Elbetteki Sultan İkinci Abdülhamid Han döneminde "bir avuç toprak kaybedilmedi..." Çünkü "bir avuçtan fazla toprak kaybedildi..." Türkiye'mizin iki misli büyüklüğünde toprak kaybedildi...", diye yazdı.
"Taha AKYOL" ise geçenlerde yazdığı alakalı bir yazısında; "Sultan İkinci Abdülhamid Han döneminde yaşanılan "toprak kayıpları" için; "Bir kısmını Sultan İkinci Abdülhamid Han döneminde, bir kısmını da İttihad ve Terakki döneminde kaybetmiştik", diye yazdı.

Kendi tarihimize "kendi gözlüğümüzle bakmak" elzem elbette.
Elzem olan bir husus ta daima "Tarihî Hakikatler Âlî tutmaktır" elbette..
Daha bugün aldığım "Derih Tarih Dergisi- Vefâtının 100. Yıldönümünde Rahmetle ve Hasretle ABDÜLHAMİD'SİZ YÜZ YIL" 'Kapak konulu", Şubat 2018'e ait sayısını okuyamadım..
Bakalım bu sayısında daha ne "yeni bilgiler" öğreneceğim.
Ve inşaallah "Tarihî hakikatlerin de âlî tutulduğu" bir merhum "İkinci Abdülhamid Han " sayısı olmuştur.

ELHASIL:
Bendeniz hep mevcut siyasî iradenin 16 seneyi bulan "Tek Başına İktidar Dönemi"ni, "3. ABDÜLHAMİD HAN DÖNEMİ", diye de târif etmişimdir.
Ve "acı ve gerçek" ki; maateessüf "Tarihî Hakikat" ki; bazı " Ege Adaları"nın kaybı ile "toprak kayıpları" da başlamıştır...
Köre ne!!! Göre ne!!!
Velâkin "Rifaî Tarikatı Şeyhi" de olan merhum Ahmet KABAKLI HOCA' mız da elbette sahih, elbette doğru yazmış: " İLK TURANCI PADİŞAH ABDÜLHAMİD" vesselam...
Terme, 06.02.2018
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı- Yazar ve Öğretmen
metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: