18 Temmuz 2018 Çarşamba

657. TARİHÎ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ- KARADENİZLİ(SAMSUN ve ORDU) GÜREŞÇİLERİMİZİN BAŞARILARI ve GÜREŞÇİLERİMİZİN MES’ELELERİ


657. TARİHÎ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ-
KARADENİZLİ GÜREŞÇİLERİMİZİN BAŞARILARI
                      ve GÜREŞÇİLERİMİZİN MES’ELELERİ



                              Bu sene, 657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri, “Kırkpınar Tarihinde,En YüksekGüreşçi Katılımı(2228 Güreşçi Katılımı)” ile büyük bir çoşku ile yapıldı.

                        13 Temmuz-14 Temmuz-15 Temmuz 2018 tarihlerinde, üç gün boyunca, “Etno-Spor”umuzun, “Ata Sporumuz”un başında gelen “Güreş Sporumuz”a, gerek Edirne-Sarayiçi’ne gelenler, gerekse “D.MAX TV” ‘televizyon kanalı naklen yayınları’ ile bütün “Güreşseverlerimiz”, güreş sporuna doydular.

                                 Üstelik zaman zaman yapılan “Röportajlar” ile de, “Güreşimizin Mes’eleleri”ne yönelik “yüksek sesli düşünmeler” ile ve “Yeni Getirilen Kurallar” ile Türkiye’mizin “Güreş Efkâr-ı Umumiyesi”, “Güreş Kamuoyu”nun “Türk Güreşi”ne alakası diri tutulmaya da gayret edildi.
                              Bilhassa “1980 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet GÜÇLÜ” ile yapılan “Röportajlar” da, “Güreşimizin geleceği açısından yeni isimlerin de yetiştiğini, bu yeni isimlerin iyi çalışmaları gerektiği” vurgulandı. Mehmet GÜÇLÜ,adetâ tarihimizde “Etno-Spor”umuzun, “Ata Sporu”muzun başında gelen “Türk Güreşi”ne ‘büyük zarar vermiş” olan ‘Burhan FELEK’leri hatırlatırcasına, “Güreşe zarar vermemek lazım” da dedi.

                              Yine üç gün boyunca, “Aysan Ayçiçek Yağları Sponsorluğu”nda, “canlı-naklen yayın” yapan “D.MAX.TR” ‘televizyon kanalı”,657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerini sunan Bilge HAN’ın, bilhassa “Türk Güreş Federasyonu Başkanı” Musa AYDIN’a yönelttiği seviyeli suâller de kayda değerdi.

                          “Etno-Spor”umuzun ,”Ata Sporu”muzun ‘İlk Sıra’sında gelen “Güreş Spor Dalımızın Pirî Mes’elesi”nde; üç günlük “naklen yayında”, sadece bir keresinde “Hazret-i Hamza Efendimizin Güreşimizin Pirî olduğu “ifâde edilmesine rağmen; aslında, esasında “Güreş Sporumuzun Peygamber Efendimizin Yaptığı Spor, Peygamber Efendimizin Sporu olduğu, Peygamber Efendimizin de güreştiği”, sık sık hatırlatılarak; “Türk Güreş Spor Dalımızın Pirî, Hazret-i Peygamber Efendimiz(s.a.v.)” olduğu da hatırlatıldı.
                               “-Suâl: Taha AKGÜL,Rıza KAYA gibi minder güreşlerinde şampiyonluklar kazanmış güreşçilerimiz, direk olarak, Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanlık Güreşlerinde, güreştirilebilinir mi?
                                  “-Cevap: Minder güreşlerini bırakırlarsa, ancak o zaman güreşebilirler…”
                                Yine bilhassa 657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri  3. Turda,Antalyalı Güreşçi Ali GÜRBÜZ ile Karadenizli, Ordu Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Recep KARA arasındaki, güreş sonrası yaşanılan “tartışmalar” da unutulmayacak kertede.
“-Suâl: İki hakem görevden alındı mı?
-         Cevap: Karar vermede geçiktikleri için, karar vermede geç kaldıkları için, anında karar veremedikleri için, bu güreş sonrası, iki güreş hakemi görevinden alındı.”
Karadenizli ,Ordu Büyük Şehir Belediyesi adına güreşen Recep KARA ki, “4 defa Kırkpınar Başpehlivanı olmuş; 4 defa da finalde kaybetmiş” bir güreşçimizdi. Belki de, 657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri 3.turdaki “Ali GÜRBÜZ-Recep KARA” ‘tartışmalı güreşi sonrası’, “Kule Hakemleri”, ‘Güreşe devam etsinler”, kararı verselerdi, “daha adaletli” olacaktı!!!

“Yukardan açık düşürme oyunu” iddiası ve Karadenizli,Ordulu Recep KARA’nın ‘yenik’ sayılışı, 657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde, hafızalara kazınan “tartışmalı güreş müsabakası”olarak “Kırkpınar Güreş Tarihi”ne geçti.
        Her ne kadar Karadenizli, Ordulu “4 defa Kırkpınar Başpehlivanı olmuş, 4 defa da finalde kaybetmiş” güreşçimiz Recep KARA,”Kırkpınara Vedâ” ettiğini açıklasa da, bu kararından da ‘vazgeçirileceği’ ümid edilmekte.

       Kaldı ki, Antalyalı Güreşçimiz, Serik Belediyesi adına güreşen Ali GÜRBÜZ, “Yarı Final Müsabakaları”nda, bir başka Karadenizli, Samsunlu Güreşçimiz; bazen “Samsun Ladik Belediyesi adına”, bazen de “Ankara Büyükşehir belediyes, adına” güreştiği hatırlatılan Şaban YILMAZ’a, yenilerek, elendi.


657.TARİHÎ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ ve KARADENİZLİ GÜREŞÇİLERİMİZİN BAŞARILARI


        2018’deki Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde, “Başpehlivanlık Güreş Müsabakaları”nda, 13 senedir ‘Kırkpınar Başpehlivanı olabilmek için güreşen’, Samsunlu güreşçimiz , hem Samsun Ladik Belediyesi, hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Şaban YILMAZ;
yine Samsunlu güreşçimiz, Lâdikli, Ordu Büyükşehir belediyesi adına güreşen Serhat BALCI;yine Samsunlu güreşçimiz,Ladik Belediyesi adına güreşen Fatih ATLI ve 3.turda ‘tartışmalı güreş müsabakası’ sonrası ‘yenik’ sayılan, Karadenizli, Ordulu güreşçilerimizden, Ordu Büyükşehir belediyesi adına güreşen Recep KARA,”Başpehlivanlık”ta güreştiler.

“Başpehlivan” olabilmek için güreşen Şaban YILMAZ, 657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kırkpınar Başpehlivanlığı ikincisi; Serhat BALCI,2.tur müsabakalarında elendi. Fatih ATLI ise 3.turda,’çeyrek finale adını yazdıran ilk isim”;”30 dakikalık sürede yenen tek güreşçimiz” oldu.’Çeyrek Final Müsabakaları’nda güreş tutan(Fatih ATLI-Serhat BALCI) ‘iki Samsunlu Güreşçimiz’den ATLI, ‘çeyrek finalde elenen güreşçimiz’ oldu.

Karadenizli, Samsunlu güreşçimiz,Ordu Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Serhat BALCI ise,657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri,’Başpehlivanlık Güreşleri’nde,’Yarı Finalist Güreşçimiz’ oldu. Ve ‘Yarı Final Güreş Müsabakaları’nda, ‘Pasif Güreştiği için’, aldığı ‘2 ihtar’ sonrası ,’Yarı Finalde’ elendi.
657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri Müsabakalarında, ‘Başpehlivan Güreşleri’nde, toplam olarak, 4(dört) Karadenizli,biri Ordulu, üçü Samsunlu güreşçimiz güreşti.
13 senedir ‘Kırkpınar Başpehlivanı’ olabilmek için güreşen Samsunlu güreşçimiz Şaban YILMAZ, Kırkpınar Başpehlivan İkincisi olarak, en yüksek dereceyi elde eden güreşçimiz oldu.

SAMSUNLU GÜREŞÇİMİZ ŞABAN YILMAZ’DAN ‘GÜREŞ SPORUMUZUN GELECEĞİ’ ADINA TARİHÎ UYARILAR…


        657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Kırkpınar Başpelivanlığı İkincisi Samsunlu güreşçimiz Şaban YILMAZ, güreş müsabakaları sonrası, D.MAX TR ‘televizyon kanalı’, ‘Canlı-Naklen Yayını’nda, bilhassa Samsun’umuzdaki ‘ilgili ve yetkililere’ ‘güreş sporumuzunun geleceği’ adına, “tarihî uyarılar” da bulundu.
Şaban YILMAZ: “- Devlet Sporcusu ünvanını aldığımızda, kendimizi,güreşçilerimizi de garantiye almış oluyoruz…Samsun’dakiler kendilerini saydırsınlar, atasporumuza sahip çıksınlar…Samsun’a ‘Güreş Spor Kulüpleri’ açsınlar…300 yataklı bir ‘Güreş Spor Kulübü’ yapmak zor mu!?

YILMAZ, âdeta, Samsun’umuzun ‘İlgili ve Yetkilileri’ne, “Etno-Spor”umuzun, Ata-sporumuzun başında gelen “Türk Güreşi”ne, ‘Burhan FELEK’ler gibi ihanet etmeyin”, demeye getirdi.

NETİCE-İ KELAM:


1)    657. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başpehlivanı, Antalyalı Güreşçilerimizden Orhan OKULU oldu.2018’in “Kırkpınar Altın Kemeri”nin de sahibi oldu.
2)    Kırkpınar Başpehlinvanlığı ve Altın Kemer, bu sene de Samsun’a, Karadenize gelemedi…

3)    “Türkiye Yazılı Basını”, üç gün boyunca Edirne Sarayiçi’ndeki 657. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerimize, “Ata Sporumuz Güreşe”, bir “Dünya Kupası Müsabakaları”na gösterdiği sıcak ve yakın ilgi kadar, sıcaklık ve ilgi gösteremedi. Sadece Kırkpınar müsabakaları nihayetinde, neredeyse yaptıkları “mini haberler” derecesinde sıcaklık ve ilgi gösterdi. “D.MAX TR”nin üç gün boyunca, saatlerce süren “naklen yayını” ise takdire şayandı.

4)    “Kırkpınar”a, “Ata-Sporumuza”,Kırkdört(44) Yabancı Basın ve dörtyüzüç(403) basın mensubu sıcak ve yakın ilgi gösterirken;sayıları kırkları bulan“Türkiye Yazılı Basını”nın “Ata Sporumuz Güreşe” ve diğer “Atasporlarımıza” sıcak ve yakın ilgi gösterebilmeleri için “hukukî müeyyideler”, “hukukî yaptırımlar”, “yasal zorunluluklar” mutlaka getirilmelidir…Hergün ‘spor sayfaları’nda, en azından “bir sayfa” da ‘ata-sporumuz Güreşe yer vermelerinin” ‘hukukî mecburiyeti’ sağlanılmalıdır…
5)    Talebimiz: “GÜREŞ TV Kanalı” taleb ediyoruz. Günlük periyotlu “Müstakil Güreş Gazetesi” talep ediyoruz. Yahut daha ‘bütüncül’, daha ‘şümûllu’ , daha ‘kapsayıcı’ bir bakış  açısı ile;”Türkiye Ata-Sporlarımız TV Kanalı”, “Türkiye Etno-Spor TV Kanalı” talep ediyoruz. “Türkiye Ata-Sporlarımız  Gazetesi”,“Türkiye Etno-Spor Gazetesi” taleb ediyoruz.
6)    Karadeniz Bölgemiz gibi, bilhassa Samsun ve Ordu il  ve ilçelerinde, mutlaka “hukukî müeyyideler” de uygulanarak, “Büyükşehir belediyeleri”nde, “İlçe belediyeleri”nde “Güreş Tekkeleri” açar gibi, “Güreş Spor Kulüpleri” açılmalıdır.
“Ata-Sporumuz Güreş Spor Dalımızın Geleceği Adına”, ‘hukukî yaptırımlar’, ‘yasal zorunluluklar’ ile bilhassa “İlçe Belediyeleri Güreş Kulüpleri” açılmalı, yeni yeni güreşçilerimiz yetiştirilmelidir. Bu hususta, “Samsun Büyükşehir Belediyesi” olmasa da(!!!); “Samsun Lâdik İlçe Belediyesi” ile “Ordu Büyük Şehir Belediyesi”nin, neticede, “Türk Güreş Sporumuz” adına yaptıkları hizmetler takdire şayandır.
Belki de, ‘Samsunlu Güreşçiler Potansiyeli’ içerisinde en yüksek ‘Güreşçi Potansiyeli’ne sahip; Samsun’umuzun üçüncü nüfusu kalabalık ilçesi Terme’mizde, “Türk Güreşimizin Geleceği” adına çalışmalar, hizmetler de yapılamayışı, esef vericidir.Hâlâ “Bir Güreş Minderi bile olmayan Terme”mizde, bir an evvel “Terme Belediyesi Güreş Spor Kulübü” de açılmalıdır…
     Bu sene ki, 657.Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde, ki ‘Kırkpınar Tarihinde, 2228 Güreşçi katılımı ile, tarihin en yüksek güreşçi katılımının olduğu güreşlerde’, başka kategorilerde, “Termeli Güreşçilerimiz”den bir “Hüseyin ŞAHİNAL” gibi isimler de güreştiler mi, ne gibi başarılar elde ettiler, bilemiyoruz. Velâkin şu bir gerçek ki, şu bir hakikat ki, “Terme, Güreşçiler, Pehlivanlar Diyârıdır…”
Vesselâm…
Terme, 17.Temmuz.2018
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Öğretmen


Hiç yorum yok: