31 Aralık 2019 Salı

"ÇARŞAMBA ETNO-FİGÜRÜ"NDE, "ETNO-FİGÜR"LER EKSİKLİĞİ...

"ÇARŞAMBA ETNO-FİGÜRÜ"NDE, "ETNO-FİGÜR"LER EKSİKLİĞİ...

Ha bugün yazarım, hatta yarın yazarım, diye mütemadiyen ertelediğim bir "yazı mevzû"m:"Çarşamba Etno-Figürü Geometrik Şematiği..."
Geçen aylarda,"Çarşamba Belediyesi"nce,benim "Macar Köprüsü" dediğim "Yürüyüş Köprüsü Emirgan Parkı "mevkine 'konuşlandırılan' ;"Çarşamba Ayakkabısı" ve "Sekiz köşeli Çarşamba Şapkası" 'etno-figürler'inden meydana gelen "Çarşamba Etno-Figürü Geometrik Şematiği"", doğrusu beni mest etmişti.
Çünkü , "Yıkılan Saat Kulesi" yerine dikilen ve âdeta bin bir emekle büyütülen "Palmiye Ağacı", âdeta biz Müslümanların; affedersiniz "analarına söver gibi"; "Terme Etno-Figürü" diye yutturulmaya devam ediliyordu.
"Palmiye Ağacı" ile "Terme Etno-Figürü"nün ne alakası olabilirdi ki?!
"ÇARŞAMBA SÜPÜRGESİ"-"ÇARŞAMBA SİMİDİ"
Bazı televizyon kanallarında ise bazı ilçelerin, bazı şehirlerin âdeta "göbeğine"yapılan "etno-figürler"e, hayranlıkla, iç geçirerek bakar dururdum.
Biliyorsunuz;"etno" mefhumu, o yöredeki töreyi , millî, islamî; insanî değerlerimizi ifâde eden bir mefhum.
İşte, geçen aylarda "konuşlandırılan" 'Çarşamba Etno-Figür Geometrik Şematik" ile "Çarşamba"mızı da daha yakînen tanımış olduk.
"Sekiz köşeli Çarşamba şapkası"nın, her bir "köşesi"nin bir "değer"imize karşılık geldiğini,hâlâ bile orijinal iskarpinler de olan "Çarşamba ayakkabıları" nın da imal edilip giyildiğini, "Enformatik Cehalet"lere,"İletişim/Bilgi kirliliği"ne düşmeden kavradık .
Velâkin "Çarşamba Etno-Figürü Geometrik Şematiği"nde, niye "Çarşamba Süpürgesi" ile "Çarşamba Simidi"de yer al(a) madı; doğrusu pek anlayamadık.
Günümüzde bile "teknolojik gelişmelere","elektrikli süpürgelere" rağmen; yine de "Süpürge bitkisi"nden yapılan "Çarşamba Süpürgeleri" de üretilmekte, bazı mağazaların önünde sergilenip; satışı bile yapılmakta.
Geçenlerde; bu bâbtan; hatıra olarak,"Mini Çarşamba Süpürgesi" bile almıştım.
"Çarşamba Simidi" ise hakeza ..
Her ne kadar,'Terme-Çarşamba Karayolu Kenarları"nda; "liberal-kapitalist müstemleke yapısı"nın da bir nişanesi olarak da; "üzeri muşambalarla örtülü sepetler"de,sabahın ışımaya başladığı saatlerde; âdeta o araba senin, bu araba benim, satışı için koşturulduğunu; her sabah görmekteyiz .
Öyle "Simit Sarayları"nı kavuşmuş bir "Çarşamba Simit Esnafı", tıpkı "Terme Simit Esnafı" gibi teşekkül etmedi...
Üstelik, şu "Simit" kelimesi "Oxford Sözlüğü"ne geçeli beri de;"Çarşamba Simit Esnafı"na da bir hâl oldu:"Sabah sabah, sımsıcak, çıtır çıtır 'Çarşamba Simiti" yiyemez olduk
"Her Salı Salıpazarı Simit Alma Geleneği"miz oluştu Bu sefer de "sımsıcak, çıtır çıtır "Çarşamba Simiti" yiyemez olduk
Üstelik de "zamanlaması da manidar...":
Ne zaman ki;"Simit" kelimesi,"Oxford Sözlüğü"ne geçti....
ELHASIL:
Geçen aylarda benim "Macar Köprüsü" dediğim, günümüzde ise "Yürüyüş Köprüsü" denilen;"Emirgan Parkı Mevki"ne konuşlandırılan "Çarşamba Etno-Figürü Geometrik Şematiği"ne;"Çarşamba Süpürgesi" ve "Çarşamba Simiti" 'etno-figürleri' de bir an evvel "monte" edilmelidir.
Darısı komşu ilçelere...

Terme;25 Aralık 2019
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: