5 Ağustos 2020 Çarşamba

TERMELİ AVNİ YAZICI Yahut TERMELİ AVNİ YAĞCI KİMDİ?

OSMAN YÜKSEL; NAM SERGERDE SERDENGEÇTİ, "TERMELİ AVNİ YAZICI/AVNİ YAĞCI"DAN ŞİKÂYETÇİ!!!
* "TERMELİ AVNİ YAZICI" yahut "TERMELİ AVNİ YAĞCI" KİMDİ?

Rahmetli Osman YÜKSEL;nam sergerde SERDENGEÇTİ; ismi ve nâmı ile özdeşleşmiş "Serdengeçti Dergisi"ni, "Allah'a, Millet'e, Vatana Koşanların Dergisi Hakk'a Tapar-Halkı Tutar" şiârı ile 'İlk Sayısı'nı, 'Birinci Sayısı'nı, "Yıl:1 Sayı:1 27 Nisan 1947"de; "Son Sayısı"nı, "tesbihatını 99'a tamamlayamadığı" "33.Sayısı"nı ise yine "Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır-Allah'sıza, Ahlâksız'a, Vatansıza, Namussuza ÖLÜM!...Serdengeçti Hakk'a Tapar-Halkı Tutar" şiârı ile "Yıl:15 Sayı:33 Şubat 1962"de yayınladı.
Yani "27 Nisan 1947"den; "Şubat 1962"ye kadar; "15 Sene"de,"33 Sayı" çıkarabildi...
Çünkü "Millî Şef İsmet İNÖNÜ CHP Tek Parti İktidarı Döneminde"de, "Ali Adnan MENDERES DP Tek Parti İktidarı Döneminde"de, sergüzeşt-i hayatı "mahkemeler"de ve "hapishaneler" de geçti...
"TERMELİ AVNİ YAZICI" yahut "TERMELİ AVNİ YAĞCI" KİMDİ?
Benim bilebildiğim rahmetli nam sergerde SERDENGEÇTİ Dergisi'nin hususiyetlerine ve prensiplerine sahip çıkarak ve uygulayarak yayın yapmış, "Neşriyat Faaliyeti"nde bulunmuş, "en yakın tarihli" ve "en son neşriyat" ise hâlen günlük periyotlar ile 'farklılıklar' da sergileyerek, yayın hayatını idâme ettiren "Diriliş Postası Gazetesi"nden ayrılarak; yine günlük periyotlarla;bütün vatan sathına yayın yapmış olan, "Gazeteci-Yazar","Bosnalı", günümüzde "Türkmen Çınar Yapraklı", "Gelecek Partili" "Hakan ALBAYRAK"ın idaresinde neşredilmiş olan ve belli bir süre sonra da "kapanmak mecburiyeti"nde kalmış olan "Müstakil Gazetesi"dir...

Ne "Resmî Basın İlan Kurumu Reklâmı", ne "Banka Reklâmları", ne şu, ne bu...
Âdeta okurlarının sahiplenişi ile ayakta durabilmiş, yayın hayatını, neşriyatını idâme ettirebilmişlerdir.
Ve "Serdengeçti Dergisi"nin de, bazı sayılarında, "orijinal mizahî üslup" ile de "Bayiler"e ve "Okurlar"a hitaben çağrılar da yapılmıştır.
İşte böyle bir çağrının birinde, "Terme'den Avni YAZICI"dan şöyle bahsedilmiş:"Bazı dostlarımız da, bayi olmadıkları hâlde Serdengeçti'mizi satmayı kendilerine bir vazife bildiler. Bunlardan bazılarının isimlerini saymadan geçemeyeceğiz....Terme'den Avni Yazıcı..."(1)
Böyle bir başka çağrı da ise "Bayilerin Resmî Geçidi!." başlığı ile bu sefer de;"TERME: Avni Yağcı: Serdengeçti'nin sizde 37.30 alacağı var.Sen değil miydin bize hapishanede iken mektup yazan.Ücretsiz satarım, mecmua gönderin diye hararetli, hararetli lâf eden.Nerde kaldı? Geçtik paradan, bir cevap bile verdiğiniz yok."(2)
"Termeli Avni YAZICI" yahut "Termeli Avni YAĞCI" kimdi?
"1949 Terme"sinde,"1950 Terme"sinde, rahmetli Osman YÜKSEL'in; nam sergerde SERDENGEÇTİ'nin, "Serdengeçti Dergisi"ne sahip çıkmış, birşeyler yapmak istemiş.
"Kahramanlık" derecesindeki bu sahiplenişi yaparak da, bir şeyler yapmak istemiş olan;"Serdengeçti Dergisi Âşığı" "Termeli Avni YAZICI" yahut "Termeli Avni YAĞCI" kimdi ki?
Aradan geçmiş "71 Sene","70 Sene..."
"1949 Terme"sinde, "1950'ler Terme"sinde, "20 Yaş"ında olsa idi; günümüzde hâlen hayatta olsa "90-91 Yaş"ında olacak!
Rahmetli Necip Fazıl KISAKÜREK, "Terme İlçesi"ne gelmiştir amma rahmetli Osman Yüksel SERDENGEÇTİ'nin de geldiğine dair bir "yazılı kayıt" yok.
Doğrusu, eğer rahmetli oldu ise "Termeli Avni YAZICI" yahut "Termeli Avni YAĞCI" ile âdeta iftihar ettim...
"Gerisi teferruat..."
27 Temmuz 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): "Terme'den Avni YAZICI", "Serdengeçti Dergisi', Yıl:3 Sayı:4-5 1949 (Arka Kapak)
(2): "Bayilerin Resmî Geçidi", "TERME:Avni YAĞCI", "Serdengeçti Dergisi", Yıl:4 Sayı:11 Eylül 1950, s.11

Hiç yorum yok: