17 Şubat 2020 Pazartesi

"TÜRKİYE NAKŞİBENDİLERİ" ve "NAKŞİBENDİ SAİD NURSÎ"; "MİLLÎ MÜCADELE'DE(1918-1922) YOHTURLAR...

“TÜRKİYE NAKŞİBENDİLERİ" 
                  ve
"NAKŞİBENDİ SAİD NURSÎ" ;
"MİLLÎ MÜCADELE"(1918-1922)'DE YOHTURLAR…

"2011'ler Türkiyesi"nde, hem "Hür Adam", hem de "Allah'ın Sadık Kulu: Barla" "sinema-filmleri" ile "15 Temmuz 2016"ya dört sene kala, bütün vatan sathında;"Nurcular Rüzgârı","Bediüzzaman Said NURSÎ Rüzgârı" es(tiril)mişti...
Velâkin "sıcağı sıcağı"na, 2011'ler Türkiyesi"nde,"Hür Adam" 'sinema-filmi' sebebiyle de yapılan, bazı ciddî "fikir/düşünce tartışmaları", ne hikmetse "fikir âlemi"me, "düşünce dünyama" hiç mi hiç "yansımamış..."
"Dokuz sene geçikmeli" de olsa, biiznillah "yansıdı..."
Hem de "beynimi zonklatırcasına" ve de hafızama silinmeyecek bir şekilde"nakşedilerek..."
Anladım ve de kavradım ki;"Tarikat-i Muhammediye/Muhammedî Yol"un "Şube İsimleri"nden biri olan "Nakşibendiler","Türkiye Nakşibendileri","Mustafa Kemal Paşa'nın Liderliği"ndeki;"Başbuğ Atatürk" liderliğindeki;"1918-1922" yılları arasındaki;"Türk'ün Ateşle İmtihanı"na;"Millî Mücadele"ye;"İstiklâl Harbi"mize,"Kurtuluş Savaşı"na, hiçbir "destek" vermemişlerdir.
Dolayısîyle;"Mustafa Kemal Paşa'nın 'Maneviyat Ordusu'nda da" yer almamışlardır..
Dolayısîyle,"Yeni Türk Devleti"miz "Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz"in "Kuruluşu"nda,"Türkiye Nakşibendileri" deyince aklınıza ne geliyorsa; hâfızanızda ne canlanıyorsa, emekleri, katkıları da yohtur...
Sadece "1(bir) Nakşî Şeyhi"nin "desteği","emeği" ve "katkısı" olmuştur. Ekseriyeti ile "Türkiye Nakşibendileri","Türk'ün Ateşle İmtihanı"nda, âdeta "kıllarını kıpırtdartmamışlardır..." "Kıllarını kıpırtdartmak" bir yana "her rengi ile emperyal oyunlar"ın "uşağı" olmuşlardır.
Biliyor musunuz? "Türkiye Nakşibendileri" deyince aklınıza ne geliyor ve hafızanızda neler canlanıyorsa; hiçbir "Nakşibendi Tarikatı Topluluğu", başlarındaki "zât"lar da dahil;"15 Temmuz 2016 Olayı" öncesinde,biz "Müslümanları","topyekûn "Türk Milleti"ni "uyarmamışlar", "ikâz" etmemişler;"aydınlatmamışlar","irşad etmemişlerdir.
Günümüzde "avama", "halka" "Menzilciler" diye mal edilen "Türkiye Nakşibendiliği"ni meydana getiren "Sadat-ı Kiram Efendilerimiz"den rahmetli "Seyda Hazretleri"nin bile "Fetullah' a karşılıklı muhabbetlerle" dolu çok sayıda "gazete kupürleri" ve dönemin "Zaman Gazetesi"nde,"karşılıklı muhabbetlerle" dolu kabaca "Menzil Yazı Dizileri" ile doludur.
SAİD NURSÎ,"NURCU" DEĞİL;"İSLAMCI/SİYASAL İSLAMCI" İDİ..

Geçen senelerin bir 21 Şubat Yeni ASYA Yıldönümü" ilavesinde,:Taha AKYOL"un,"Said NURSÎ" için "İslamcı" tarifini. kullanmış olmasından dolayı, âdeta "irkilmiştim..."
Rahmetli "Bediüzzaman Said NURSÎ", nasıl "İslamcı/ Siyasal İslamcı" olabilirdi
Said NURSÎ, âdeta bütün "hayat dönemleri"ni "İslamcı/ Siyasal İslamcı" olarak tamamlamışsa;"Şükrü BULUT"lar,"Siyasal İslâm ve Nurculuk" isimli kitabında ne demek istiyordu?
Öyle ise "Nurculuk", aslında,düpedüz "İslamcılık/Siyasal İslamcılık"tı...
Öyle ya,"bütün hayatı"nı,"Tarihçe-i Hayatı" nı "İslamcılık/Siyasal İslamcılık" ile tamamlamış olan Said NURSÎ'den mülhem"Onlarca Nurcu Cemaatler ve Ekoller, Gruplar" da; aslında "İslamcı/Siyasal İslamcı Cemaatler,Ekoller, Gruplar"dı.
Prof.İsmail KARA'da,"İslamcı/Siyasal İslamcı Fikriyat Uzmanı" olarak da, bu ifadelere,"aynen öyle" dediğini işitir gibiyim...
"Türkiye Nakşibendileri" de;"Pederinin ismi bile" "Sofi" ile başlayan "Nakşibendi Said NURSÎ" de, esasında,"Tarihî Hakikat" olarak da;"cehalet ve propagandalar"dan arınmış bir şekilde düşündüğümüzde, tefekkür ettiğimizde,"tahkik" ederek "araştırdığımız"da;"1918-1922" yılları arasındaki "Türk'ün Ateşle İmtihanı"nda,"İstiklâl Harbi"ni,"Millî Mücadele"yi,"Kurtuluş Savaşı"nı "desteklememişler"; âdeta "kıllarını kıpırtdartmamışlar"dır.
Bu yazımı;"haşiye"lere,"dip not"lara boğmak istemiyorum.
Bilhassa "Atatürk ile Allah Arasında"(1) ve "Hoşgeldin Atatürk"(2) isimli eserleri "kaynak" verebilirim.
Elbette bir de;"google arama motoru"ndan çıkacak,'sıcağı sıcağı"na, bundan "dokuz sene evvel" yazılanları...
Her ne kadar;"Ömer OKÇU"; nâm-ı diğer "Hekimoğlu İsmail"; âdeta bir "Nurcu Propagandist" gibi;" ...Said Nursî, Kuva-yı Milliyeyi destekliyor ve Hazir
Haziran 1922'de Ankara'ya hareket ediyor...1922 yılında Said Nursî; evvela talebelerinden birkaçını, İstiklâl Savaşı'nı desteklemeleri için Ankara'ya gönderdi, sonra kendisi gitti."(3) dese de;"objektif" bir şekilde "Kürtler üzerinde nüfuz sahibi","Nakşibendi Said NURSÎ";"Mustafa Kemal Paşa'nın/'Başbuğ Atatürk"'ün yanında saf tutmamış" ve "Türk'ün Millî Mücadelesi"ne,"dişe dokunur destek" vermemiştir.
NETİCE-KELAM:
"15 Temmuz 2016 Olayı", netice de,esasında "İslâmcı/Siyasal İslamcı" 'hüviyetli' olan "Nurcuların Bağrı"ndan çıktı.
Bu "İslamcıları/Siyasal İslamcıları"; rahmetli Düzceli "Tarikat Şeyhi" "Ömer ÖNGÜT Hoca" tarifi ile "Küfre Rıza Gösteren Narcılar"ı daha iyi "tahlil","analiz" edebilmek için; muhakkak "Haçlıların Truva Atı" isimli "3 bölümlük belgesel video","sükûnetle ve suhûletle" seyredilmelidir.
Şimdi,"caralar benden" demiyeceğim; lütfen çıkarın "tütün tabakaları"nı;"tefekkür ederek sarın ve tüttürmeye başlayın..."
"Cumhuriyet Tarihimiz"deki topyekûn "Türkiye Nakşibendileri"; içlerine sızmış "İsrail-Amerikan-İngiliz-Alman-Fransız-Yunan Etkileri" ile de, bana "En Devlet Düşmanı";"En Cumhuriyet Düşmanı","En Atatürk Düşmanı" ve "En Vatan Haini Hakk Tarikat" gibi geldi.
Terme, 17 Şubat 2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Dip Notlar:
(1): Sinan MEYDAN,"Bir Ömrün Hikâyesi-Atatürk ile Allah Arasında""Genişletilmiş-Gözden Geçirilmiş-Sansürsüz"12.Baskı,İnkılâp Yayınları,İstanbul 2017 ve mezkûr mes'elede "İlk Yazısı"; Sinan MEYDAN,'İşte "Hür Adam"ın Gerçek Öyküsü";odatv.com,31.12.2010
(2): Prof Dr.Haydar BAŞ, "Hoşgeldin Atatürk", İcmal Yayıncılık,Kasım 2017,İstanbul
(3): Hekimoğlu İSMAİL,"100 Soruda Bediüzzaman Said Nursî-Risale-i Nur Külliyatı ve Risale-i Nur Talebeleri",TİMAŞ Yayınları,2. Baskı,MART 1994,İstanbul, s.44,45

Hiç yorum yok: