9 Şubat 2020 Pazar

RAHMETLİ"BAŞBUĞ ATATÜRK"ÜN, "KARADENİZLİ MANEVİYAT ORDUSU"NDAN; "TERME İLÇE"MİZDEN;"ŞEHR-İ TERME"MİZDEN; BİR "MANEVÎ ZAT" YOHTUR.....

RAHMETLİ"BAŞBUĞ ATATÜRK"ÜN, "KARADENİZLİ MANEVİYAT ORDUSU"NDAN;
"TERME İLÇE"MİZDEN;"ŞEHR-İ TERME"MİZDEN;
BİR "MANEVÎ ZAT" YOHTUR.....


Evet, 1919-1923 tarih aralığındaki, 5(beş) senelik "İstiklâl Harbi"miz döneminde, Terme İlçemizden;"Şehr-i Terme"mizden; "Hoca-Müftü-Şeyh-İslâm Âlimi-Manevî Zat" olarak;"Mustafa Kemal'in Maneviyat Ordusu"ndan, kimse yohtur..
Başka bir ifâde ile rahmetli "Başbuğ Atatürk"ün;"Karadenizli Maneviyat Ordusu"ndan; "Terme İlçesi"nden;"Şehr-i Terme"mizden; bir "Manevî Zat",bir "Müftü", bir "Hoca", bir "İslâm Âlimi" hiç kimse yohtur...

Yohtur, diyoruz çünkü alakalı "ilmî araştırmalar"da bu hususta bir "kayıt"; alakalı "literatürler"e geçmiş bir isime henüz rastlanılmamıştır.
Sebep?
"Hakikat" nazarında, ya "hakikaten/ gerçekten" alakalı kronolojik tarih aralığında,'İstiklâl Harbi Dönemi"nde;"Terme İlçemiz"den;"Şehr-i Terme"mizden öyle bir kıvamda, zaten kimse yoktu veya aslında, vardı da "biz bilmiyoruz..."

"MUSTAFA KEMAL'İN MANEVİYAT ORDUSU"NDA, "KARADENİZLİ MANEVİYAT ORDUSU"NDA; "TERMELİ" KİMSE YOK!!!

"Millî Mücadele'de ve Seferberlikte, Karadenizli Din Adamları"(1) isimli, "iki bölüm"lük ehemmiyetli "araştırma yazısı"nda,"ilmî araştırma"da da, Ordu'dan Amasya'ya uzanan tahkiklerde de; maateessüf "Terme İlçemiz"den;"Şehr-i Terme"mizden; ismi zikredilmiş hiç kimse yoktur.
Yine, "bütün vatan sathı"nı kapsayıcı bii başka "araştırma yazısı"nda da," "yazı dizisi"nde de, "ilmî araştırma"da da- ki "Mustafa Kemal'in Maneviyat Ordusu"(2) başlıklı,10(on) bölümlük-; yine "Terme İlçemiz"den; "Şehr-i Terme"mizden, hiç kimse yoktur.

Doğrusu, "hâfıza"mı şöyle bir yokladığımda; "Kızıl Moskof Zulmü"nden,"Kafkasya"lardan Terme İlçesi Yalı Mahallesi mevkiinde, bir ara iskân edilmiş "Çerkez Türkleri" sonrası, şimdi hatırlayamadığım bir sebepten dolayı,"Ulu Hakan"ımız tarafından bir "Heyet"in, "Terme İlçemiz"e,"Şehr-i Terme"mize geldiğini biliyoruz.
Velâkin, beş senelik "Millî Mücadele/İstiklâl Harbi" döneminde,"Ulu Önder"in yanında saf tutmuş hiçbir "Termeli Mânevî Zat"ı,"Müftü"yü," Hoca"yı,"İslâm Âlimi"ni henüz bilemiyoruz.
Yukarıda da zikrettiğimiz üzre; ya "yoktu" da bilemiyoruz; ya da "vardı" fakat henüz "literatürlere", "kayıtlara" geçmemiş!!!!

ELHASIL:
"Terme İlçemiz","Şehr-i Terme"miz, günümüzde,"Şehidler","Gaziler","Hafızlar","Pehlivanlar","Evliyâlar","Horasan Alperenleri" "belde"si,"beled"i, "toprağı","diyârı" olan "Müslüman Türk Yurdu..."
Kimbilir, hâlen yaşayan ne "manevî zat"lar,"hoca"lar,"müftü"ler,"İslâm Âlimleri" var?
Velâkin kronolojik olarak da,"Millî Mücadele/İstiklâl Harbi Dönemi"nde,"Terme İlçemiz"den; "Şehr-i Terme"mizden; rahmetli "Mustafa Kemal'in Maneviyat Ordusu"ndan kimsenin olmayışı, çok düşündürücü...
Terme, 07.Şubat.2020
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci
Dip Notlar:
(1): M.Ufuk MİSTEPE, "Millî Mücadelede ve Seferberlikte Karadenizli Din Adamları-1 ve 2", unyetv.net, 13. Aralık.2019 ve 07. Şubat.2020
(2): Eyüp KABİL,"Mustafa Kemal'in Maneviyat Ordusu",Yazı Dizisi,10(on) Bölüm, Yeni MESAJ Gazetesi, 05.Aralık.2018-14.Aralık.2018

NOT: Paylaşılan "fotoğraflar", Eyüp KABİL'in, adı geçen yazı dizisinde neşredilmiştir.

Hiç yorum yok: