23 Ağustos 2014 Cumartesi

SAHİDEN DE TÜRKİYE'MİZDE "ÇOOOOOK ŞEYLER" DEĞİŞİYOR!!!

SAHİDEN DE TÜRKİYE’MİZDE ‘ÇOOOOOK ŞEYLER’ DEĞİŞİYOR!!!


·        Türkiye’mizde sadece “iklimler” değişmiyor; ‘Cenaze Törenleri’ de değişiyor!



Bugün okuduğum “Tören şahane, kameralar şahane(*)” başlıklı yazı, bana ister istemez bu yazıyı yazdırdı. Evet, sahiden de Türkiye’mizde ‘çooooook şeyler’ değişiyor! “İklimler değişiyor,” bizi “biz” yapan “değerlerimiz”, “değer yargılarımız”, “kıymet hükümlerimiz” de-ği-şi-yor!!!
Artık “Klimatologlar”, “İklim değişimi uzmanları”, Türkiye’mizin “yarı tropik bir iklime” doğru gittiğini belirtiyorlar. Çoğu “meteorolojik olaylar” da Türkiye’mizde görülmeye başlandı. Artık “Kasımpaşa” da bile “meteorolojik hortumlar” ‘akıllı telefonlar’la kaydediliyor. Adetâ “Meteorolojik Hortumlar Ülkesi”ne de dönüşüyoruz.
Bizi “biz” yapan “değerlerimiz”, “değer yargılarımız”, “kıymet hükümlerimiz” de ‘çooook değişmeye’ başladı. “Götürüyorlar amma o kadar da icraat yapıyorlar, çalışıyorlar” diyen “seçmen”lerin sayısı da azımsanmayacak kadar değil.
Artık “hafize baldızlarımız” bile fındık bahçelerinde “asortik pantalonlarla” fındık topluyor; “yüzünü göstermekten utanan süt ninelerinin” aksine  sofra başında,“enişte”lerinin yanında bile “çıplak kolları ile”oturabilen “baldızlar”ımız var.
Artık “hafız imam”larımız, “hafız kayınbiraderler”imiz  tepelerde, rahatlıkla geceleri “okey masaları” kurabilmekte, “okey oynayabilmekteler…”
Evet, sahiden de Türkiye’mizde ‘çooook şeyler’ de-ği-şi-yor!!!Türkiye’mizin çoğu ilçelerininde olduğu üzre, yaşadığımız ilçelerin  caddelerinde, apartman aralarında, ellerinde “tablet”ler, ellerinde “akıllı telefonlar”la internete giren gençler de görülmekte!
Türkiye’mizdeki “değişimi” müşahhas olarak görebilmek için “cenaze törenleri”mize bakmak ve görmek yeterli.Sahiden de zaman zaman kıldığımız “cenaze namazları” öncesinde ve akabinde , “eskimeyen adamlar”ın ve “eskimeyen kadınlar”ın “çooook ayıplayacağı” “dünya kelamları” konuşulmakta, neredeyse “şen şakraklıklar” kulaklarımızca da işitilmekte.
Elbette ki böyle “değişimler” “şıppadak” ortaya çıkmamakta; bilakis “yavaş yavaş”, bir “süreç” sonrası yaygınlaşmakta.
TERME: “CENNET ÂSÂ/CENNET GİBİ”  BİR MEMLEKET
TERME: “SÜT ÂSÂ/SÜT GİBİ”İNSANLARIN YAŞADIĞI BİR MEMLEKET

Meselâ, benim “doğup büyüdüğüm”, “cennet âsâ/cennet gibi”; “sütü bozuklar”ın değil; “süt âsâ/süt gibi” insanların yaşadığı Terme’mizde bile “mezar başlarına çelenkler” konulalı  neredeyse “yıllar” oldu. Mahallî ölçekteki “İslâm Âlimleri “ise “çooook ciddî İslâmî hizmetler” verdiklerinden; böyle “yozlaşmaları”, “dinî yozlaşmaları” “ilk anda” fark edip de, toplumu aydınlatamadılar, şuurlandıramadılar!!!
Mahallî ölçekteki bazı  sahiden “İslâm Âlimleri”nin ise irtihalleri, vefâtları akabinde, adetâ “vefât etti de kurtulduk” dercesine, “af buyurun”, “gözlerden ırak, Allah’ın sittir ettiği yerlere” defnedilmiş olmaları da “acı ve katı gerçekler”imizden olsa gerek.
Diyeceksiniz ki, “Diyanet İşleri Başkanlığı”(DİB), “camilere sandalye, tabure, oturak konulmasın. Namazlar bu şekilde kılınmasın” dedi de bütün toplumumuz çok mu aydınlandı, çok mu şuurlandı? Ne oldu yani? Hâlâ camilerimiz “oturaklar”dan geçilmiyor…”
Evet, aynen öyle.
Sahiden de Türkiye’mizde hemen hemen “her sektör”de “de-ği-şim-ler” yaşanıyor.
Elbette ki bizi “biz” yapan “değerlerimiz”, “değer yargılarımız”, “kıymet hükümlerimiz” de “çooook  şeyler de-ğiş-ti, de-ği-şi-yor…” Böyle bir “değişimi” görmemek için de “kör” olmak lazım. Ancak “değişim” dediğimiz “olaylar”, “değişim” dediğimiz “vakıalar” “yozlaşma”yı da “çooook” çağrıştırıyor.
Kaldı ki, “Kendi Gök Kubbemiz”in şairi merhum Yahya Kemal BEYATLI’ca dersek; nerede kaldı “imtidat içinde değişme, değişerek kendimiz kalma”, “kökü mazide âti olma..”?
“Cenaze törenleri”mize kadar müşahhas bir şekilde yansıyan “değişimler”, beni “çooook” kaygılandırıyor.
Ya sizleri!?
Terme, 23. Ağustos.2014
İsmet GÜLTEKİN

Dip Not:

(*): Aynur Tartan, “Tören şahane, kameralar şahane”, Hürriyet Cumartesi Eki, 23.Ağustos. 2014, sayfa 11

Hiç yorum yok: