22 Ekim 2017 Pazar

ÇARŞAMBA "GÖĞCELİ CAMİÎ"

"Garipler Mezarlığı", "Garipler Kabristanı" ortasında bir "mescid", bir "cami. " Neredeyse sekizyūz on bir (811) senelik bir "mescid", bir "camiî" Hem de erbabı tarihçilerimizce;"Antik Çağı", "Antik Dönemi" olmayan;tabiri caizse;sapında kadar, dibine kadar "Türk/İslam Yurdu"olan Çarşamba'mızda..
Daha bugün ziyaret edebilmek nasip oldu. Kimbilir,bendenizden evvel;ne "Amerikalılar",ne "İnculuzlar", ne "Moskoflar" vesaire; tıpkı "Terme Merkez Pazar Cami
î"mizin "temellerine varıncaya kadar", didik didik ettiler, araştırarak, incelediler!?

"Çivisiz Camiî", " Çivisiz Mescid" ,"Çivi kullanılmadan yapılmış" deyip duruyoruz da; ilk defa "çivi"dediğimiz "metal" parçası ne zaman icat edilmişti ki, bilmiyorum!? 1200'lū senelerde, 13. Asır'da "metal çivi"mi vardı ki!?
Şöyle hazır Çarşamba GÖĞCELİ Camiî"mizi bir "öğle vakti" ziyaret edebilmek nasip oldu madem;mevcut "kitaplıkları"nda, şöyle bilgilendirici hazır "kitapçıklar, hazır "broşürler aranır durdum. Velâkin yoktu ki!Bilgilendirici olarak " Avrupa Birliği" ayağına, "Ekonomistler Platformu"nca hazırlanmış, hadi diyelim dört ayak üzerine "çakılı taplet" ile bendeniz bu "garibe uzatılan "tek sayfalık" yazılı bir metin.
Bir kere daha anladım ki;"şifahî kültür" dediğimiz,esasında günümüzde "incir çekirdeğini doldurmayacak" kertede ki, " gevezelikler,lafazanlıklar";hâlâ "yazılı kültür"den daha üstün!!!
Hayıflandım...


"Ahşap/Tahta Mescid","Ahşap Tahta Camiî"mizin alakalı bilgileri bendenize verilen ve zikrettiğim "çakıl tablet" resimlerinde sizler de okuyup; belki de bilgilerinizi tazeleyebilir ve yeniden hatırlayabilirsiniz.
Bendenizi mest eden ,hayrete sevkeden bir başka hâl ise "Mescid"in, "Camiî"nin içindeki "motifler", hadi diyelim "desenler." Hem de "renkli motifler","renkli süslemeleri. ."

Bir diğer husus ise "kuyuları "oldu.Biri hemen
"mescid/camiî" yanıbaşında, "Çıkrıklı kuyu"; diğeri ise "Garibler Mezarlığı", "Garibler Kabristanlığı" girişine yakın "kuyu..."


Kabaca "Gavurlar"dan daha fazla "eserlerimize", "kültürümüze" ve "medeniyetimize" yüksek ve yakîn alaka gösterelim."Fransız takılmayalım."
"Kozmopolitizm/Dünya Vatandaşlığı" nereden çıktı!? Netice bir "izm" değil mi!?

Elbette "de-ği-şe-lim..." Velâkin "kökü mazide" olacak bir şekilde;"imtihan içinde değişme","kendimiz kalarak değişme..."
Vesselâm. .
Terme, 13/Eylül/2017
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: