5 Nisan 2015 Pazar

ALİ GÜMÜŞ ve "UNUTULAN TERMELİ GÜREŞÇİLERİMİZ"

ALİ GÜMÜŞ
ve “UNUTULAN TERMELİ GÜREŞÇİLERİMİZ”

Bugün de bayiden kağıda basılı şekilde aldığım-ki rahmetli ‘Başbuğ’umuz Alparslan TÜRKEŞ’in 18. Vefât yıldönümü- Ortadoğu gazetesini okurken, iç sayfalarda ve en altta okuduğum haberde, Ali GÜMÜŞ’ün vefât ettiği yazıyordu. Hemen son günlerde “tuhaflaşan”  ‘akıllı telefonu’ma sarılıp, internetteki Ali GÜMÜŞ haberlerini tıkladım.
Evet, 3.Nisan.2015, Cuma günü, Ali GÜMÜŞ Hakk’a vâsıl olmuştu. “Biz Müslümanlar”, vefât haberi aldığımızda ne yapmamız gerekiyorsa, ben de onu yaptım:”İnna lillahi ve inna ileyhi raciun-el Fatihâ.”
Rahmetli Ali GÜMÜŞ, ‘ata sporu’muz, ‘millî spor’larımızdan ‘Güreş Sporu Yazarı’, ‘Güreş Sporu Araştırmacısı’ ve haliyle de ‘Güreş Sevdâlısı’ bir kalemimizdi. ‘Dijital Çağ’da bile hâlâ okullarımızda, çocuklarımız bilmem kaçıncı sınıflara geldikleri halde; ‘Öğretmen’e ‘Öretmen’ diyor ve yazıyorlarsa; maateessüf ‘Ata Spor’larımızdan ‘Güreş’e de, ‘Güneş’ demeye ve yazmaya devam ediyorlarsa..

‘Okuma dünyası’na, ‘okuma âlemi’ne girdiğim, başladığım 12 Eylül 1980 tarihi itibari ile ‘Hergün dünya yeniden kurulur ve hergün taze bir başlangıçtır’ şiarı ile neşredilen rahmetli Kemal ILICAK’ın ‘Tercüman Gazetesi’ vesilesiyle de rahmetli Ali GÜMÜŞ’e aşinâlığım da başlamış oldu. Hâlâ kütüphanemde, ‘Tercüman Gazetesi’nin ‘Spor Eki’ olarak da verilmiş olan GÜMÜŞ’e ait ‘Kırkpınar Tarihi’mize ait çalışma da mevcuttur.
Sonraki yıllarda, Yeni Şafak’larda da yazılarını okuduğumu hatırlıyorum.

Rabbimin bir ihsanı olarak 2003’de hazırlayıp neşrettiğim ‘Unutulan Termeli Güreşçilerimiz’ isimli ‘kitapçığımı’ da-nerden öğrendi ise- ‘tebrik’ edenlerden biri de rahmetli Ali GÜMÜŞ idi.
Aslında ‘Samsunlu Güreşçilerimiz’ maksadıyla başladığım araştırmamda, gördüm ki ‘doğduğum memleket Terme’mizden de çok sayıda ‘Güreşçilerimiz’,’Pehlivanlarımız’ yetiştiğini anlayınca, araştırmamı ‘Termeli Güreşçilerimiz’le sınırladım. Hem de öyle ki; ‘Avrupa Şampiyonu’,’Olimpiyat Şampiyonu’,’Kırkpınar Başpehlivanı’ olan ‘Termeli Güreşçilerimiz…’
Bu sebeptendir ki; Terme’miz, Pehlivanlar, Güreşçiler şehridir de…
Çok sayıda ‘madalyalar’ kazanmış ‘Mehmet TEPE’leri, ‘Birlik Olmadan, Dirlik Olmaz’ şiarı ile neşrettiğim ‘Terme Birlik MEFKÛRE’mizde ‘renkli fotoğraflarla’ da haberleştirince,çoğu ‘Termeliler’ bile hayretlerde kalmışlardı, diye de hatırlıyorum…
GÜREŞ SPORU YAZARLARIMIZ

Hâlâ bile Türkiye’mize,’en  fazla başarı getiren spor dalı’mız ‘Güreş Sporu’muzdur. Türkiye’mizin hemen hemen neredeyse hergünün de ‘Güreş Sporu Faaliyetleri’ yapılmaktadır. Gerek, ‘yağlı güreşler’ de olsun-ki bilhassa yaz mevsiminde-;gerekse ‘Serbest ve Grekoromen’de…Çok arzulamışımdır, şöyle günlük periyotlarda neşredilen bir ‘Güreş Gazete’miz de olsa diye.
Avni TARHAN’lar bilmem hâlâ Zaman Gazetesi’nde ‘Güreş Sporu Yazarlığı’ yapmaya devam ediyor mu? Halil DELİCE’mizi ise her ‘Tarihî Kırkpınar Güreşleri’miz öncesinde, Türkiye Gazetesi’ndeki ‘yazı dizileri’ni hasretle okumayı beklerim. Rahmetli Ali GÜMÜŞ de ‘Güreş Spor Yazarı ve Araştırmacısı’ olarak yazdıklarını okutan biri idi. Kaldı ki, DELİCE’nin de mümtaz Güreşçi şahsiyetlerimizle ve ‘Güreş Tarihi’miz ile alakalı kitapları olduğunu hatırlıyorum.
Millî Gazete’de de yazan Kemal BELGİN de kısmen de olsa ‘Güreş Sporu ‘ muz üzerine yazdıklarını okutturabiliyor…
Bilmem kaç ‘okur’ ve ‘güreş sporumuz meraklısı’ farkında? Bir ‘fikir gazetesi’, ‘düşünce gazetesi’ olarak da yayın hayatımıza girmiş olan ‘Diriliş Postası’ gazetesinde de ‘Modern Pehlivan Tefrikası’ tefrika edilmekte. ‘Yazan: Yeni Bir Pehlivan’ ismi ile.
Rahmetli Ali GÜMÜŞ’ün naaşının kaldırıldığı bugün,  mezkur bu ‘tefrika’da rahmetli GÜMÜŞ’ün ‘Şehid Pehlivan’ımız ‘Koca Yusuf’ hakkındaki görüşüne de yer verilmiş. Aslında ‘Güreş Sporu’muz üzerine ‘araştırma kitapları’ olanların da zikredildiği bir ‘araştırma yazı dizisi’ kıvamında…
Şöyle bir düşündüğümüzde ve de araştırdığımızda, meselâ bir ‘Futbol Sporu Yazarı’ sayısı kadar ‘Güreş Sporu Yazarı’mızın olmadığını da farkına varıyoruz…Tıpkı bir ‘Güreş Gazetemiz’ olmadığı gibi…
VESSELÂM
‘Cirit’ gibi, ‘Okçuluk’ gibi, ‘Güreş’ gibi ‘ata sporlarımız’a, ‘millî spor’larımıza gereken ehemmiyeti,daha da arttırmalıyız.. Bilhassa da ‘Belediyeler’imiz ‘ata sporları’mızı, başta da ‘Güreş Sporu’muzu daha da canlandırmalıdırlar…
Ve yıllar önce ‘sinema filmi’ çekileceği söylenilen ‘Koca Yusuf’ ‘sinema filmi’ de çekilip, ‘vizyon’a girmelidir.
“Daha Güzel-Daha Güçlü Türkiye HERGÜN Gazetesi”ndeki ‘Güreş Sporu Yazarlığı”ndan “Yeni Şafak”lara uzanarak ‘katkılar’ yapmış olan rahmetli Ali GÜMÜŞ’lere de yeni yeni isimler eklenmesini Rabbimden niyaz ediyorum vesselâm.
Sarıyer, 04.Nisan.2015
İsmet GÜLTEKİN

metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: