22 Mart 2015 Pazar

"ERMENİ TEHCİRİ'NİN 100.YILI" ve "TERME'DE ERMENİ-RUM ZULMÜ"

“ERMENİ TEHCİRİ’NİN 100. YILI”
ve “TERME’DE ERMENİ-RUM ZULMÜ”
“Ermeni Tehciri’nin 100. Yılı”na neredeyse bir ay kaldı. 24.Nisan.2015 “tehcir”in “100.Yılı…” Televizyon kanallarının bu kadar çok olmadığı yıllarda, Prof. Mim Kemal ÖKE’nin “Duvardaki Kan” isimli “Ermeni Mezalimi”ni konu alan ‘diziler’ de yayınlanırdı.Son yıllardaki böyle “millî şuur” verici “diziler” diyebileceğimiz bir “Filinta”yı, bir “Kızılelma”yı pek düzenli izleyemedim. “Osmanlı Tokadı” ise en fazla izlediklerimden..Demek istediğim, artık müstakilen “Ermeni Mezalimi”ni konu alan “diziler” yayınlanmıyor..
Elbetteki “Ermeni Tehciri’nin 100.Yılı” münasebetiyle en kapsamlı, en şümullu ilmî ve akademik çalışmaya imza atan ise sabık Bakan’larımızdan ‘ Şehid Hamido’nun da hemşehrisi’ Hasan Celal GÜZEL Beğ, nâm-ı diğer “Tank Hasan…” Keşke bazı “siyasetçi”lerimiz de “tıkandıkları noktada” kendilerini ‘yenileyerek’-Think-Thank’ler-Düşünce Kuruluşları açabilmek gibi-Türk Milleti’ne hizmetlerini daha da kalıcı bir şekilde idame ettirebilseler, mevcut “enerjileri”ni bu yönde tekzif edebilseler!!!

Malum, “Yeni Türkiye Dergisi”, nâm-ı diğer “Tank Hasan”ın idaresinde, şu an cilt sayısı aklıma gelmeyen “Türkler” isimli devâsa bir çalışmaya da imza atmıştı. Bu yıl da, “Ermeni Tehciri”nin “100. Yılı” dolayısıyla yine beş(5) ciltlik devâsa bir çalışma ile ‘Yeni Türkiye Dergi’miz neşredildi. İşte bu devâsa çalışmanın neşredildiği “basın”a aksettiğinde çok ehemmiyetli bir “tesbit”te “kamuoyu” ile paylaşıldı:”Dünyada “Ermeni Mes’elesi” ile ilgili kapalı olan tek ‘arşiv’, “Ermeni Arşivleri” “idi. Hâlâ da şu tarihe kadar “Dünyadaki açılmamış, kapalı “Ermeni Arşivleri””nin açılacağına dair hiçbir açıklama yapılmadı..
Demek ki neymiş: “Dünyadaki ‘Ermeni Arşivleri’ kapalı!” imiş…
İşte  nâm-ı diğer “Tank Hasan”ın mezkûr bu devâsa çalışmaya ön ayak olan beş ciltlik “Yeni Türkiye Dergi”mizin “Ermeni Mes’elesi Özel Sayısı”nın üçüncü cildinde; bu fakirin de küçük bir çalışması olan fakat hâlâ ‘kağıda bastırarak kitaplaştıramadığı’ ancak “internet ortamı”nda okunabilen “Terme’de Ermeni-Rum Zulmü” isimli çalışmamızı ilgilendiren, ‘Cemal SEZER’ isimli “ 1. Dünya Savaşı Sırasında Rusya’nın Himayesinde Ermeni Mezalimine İki Örnek: TERCAN ve TERME” başlıklı bir araştırma yazısı da neşredildi.
Yine “Sıradışı Tarihçilerimiz”den “Karadenizli Tarih Üstadı” muhterem Kadir MISIROĞLU Beğ de, “Bu Bir Sebil Yayınlarıdır” dedirten “Tarihten Günümüze Ermeni Mes’elesi ve Zulümler” isimli eserini neşretti. Yine “Ermeni Tehciri’nin 100. Yılı”  anısına neşredilen bu eserde de, “Terme’de Ermeni-Rum Zulmü” isimli “yerel-mahallî tarih çalışmamızı” ilgilendiren “1. Cihan Harbi Esnasında Ruslar’ın Gölgesinde İcra Edilen Ermeni Zulümlerine Dair Şahadetlar” bölümünün mevcudiyetini de ‘basına yansıyan’ kısımlardan öğrenmiş bulunmaktayım..
Kaldı ki, “Terme’de Ermeni-Rum Zulmü” isimli “yerel tarih”, “mahallî tarih” çalışmamız esnasında da “Kızıl Moskof Ruslar”ın ‘Gemilerle Ermeni Mezalimine destek verdikleri” de apaçık anlaşılmaktaydı.”Yedi Düvel”, “Yedi Devlet” vatan toprağımızı elimizden alabilmek için “içeri”mizdeki “Ermenileri” de, “Rumları” da “organize” etmişlerdi…

                                       NEREDE “MÜDAFA-İ HUKUK”LAR?!
Şimdiler yeni bir “TV Dizisi”nin “reklâmları” yayınlanıyor: “Nerede ‘Müdafa-i Hukuk’lar?!” deniliyor. Biz biliyoruz ki, ekseriyetle “Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri”mizin ‘Başkanları’ ‘dönemin Müftüleri’nden teşekkül ediyordu.Terme’miz gibi bazı “Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri”mizin ‘Başkanları’ ise bazı “Eşraf”dan, rahmetli “Hacı Kuzu Fevzi DEMİRTÜRK” gibi, “mahallî-yerel kahramanlar”ımızdan teşekkül ediyordu. Ve “Ermeni-Rum Mezalimi”ne karşı da mücadele ediyorlardı…
Maalesef, maateessüf hâlâ “Bu Ülke” “her rengi ile emperyal kuşatmalar altında” olduğundan dolayı, “Reis-i Cumhur”larımız bile son zamanlarda çokca “Al-da-tıl-dık” demiş olmasınlar?!
“Evlâdlarımıza” ‘uyduruk-kaydırık emperyal tarih şuuru’, “Amazonculuk aşılayacağımıza”(?!), “Ermeni Mezalimi”ni, “Rum Mezalimi”ni, “Kızıl Moskof Mezalimi”ni, “İngiliz Mezalimi”ni, hülasa “her rengi ile Emperyal Mezalimleri” hatırlatsak ve “anlatsak”, sahiden “Millî Tarih Şuuru” ile donatsak ya?!
Daha geçenlerde, Samsun Türk Ocağı’nca yapılan bir çalışmayı “internet”ten okudum: “Dönemin Süper Devleti İngilizler, 1860’larda Samsun’u ve ilçelerini değerlendirirken”, “Terme”mizden “Kasaba” diye bahsediyorlar..Maalesef Terme’miz, Ünye ile Çarşamba arasına sıkışıp kalmış bir “kasaba görünümü” arzetmeye hâlâ devam etmiyor mu?
SON SÖZ:
Bir “M.Kemal Mes’elesi”nde, bir “Lozan Mes’elesi”nde olduğu üzre bir “Ermeni Mes’elesi”nde de adetâ ‘ezberler bozan’ “titrisiz mütefekkir”, bence “Ülkücü Hareket’in Yüz Akı Kalem” muhterem Taha AKYOL Beğ’in de “1914-1915 Belgeseli” de “fikrî takip” yapma namına da izlenilmeye değer olsa gerek?!
Sarıyer, 21.Mart. 2015
İsmet GÜLTEKİN

metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: