9 Temmuz 2019 Salı

"EBU CEHİL, BİR KUREYŞ ÂLİMİ İDİ"("Cehalet" Mefhumu Üzerine Bir Deneme)



“EBU CEHİL, BİR KUREYŞ ÂLİMİ İDİ”

(“CEHALET” MEFHUMU ÜZERİNE BİR DENEME…)


“-Tarih boyunca bazı âlimler inat etmiş ve inatlarıyla insanlığa büyük zarar da vermiş, atomu yapmış, bir bombayla binlerce insanın ölümüne sebep olabilmiş,hatta gitgide  bu noktada Ebu Cehil olmuşlardır.Bu, âlimin cahil olması değil,doğru ile yanlışı karıştırmasıdır. Bunların zirvesi olan Ebu Cehil,sanıldığı gibi cahil değil, bir Kureyş âlimiydi. Kur’an-ı Kerim’de cehalet kelimesi bilgisizlik manasında değil hak ile batılı karıştırmak manasında kullanılmıştır.Nitekim Ebu Cehil, cehaletin babası, yani hakla batılı karıştırmakta en öndeydi.Yoksa Ebu Cehil’in asıl ismi Ömer’di ve Kureyş’in âlimlerindendi.”(1)

“- Öte yandan hak mezheplerden daha çok batıl mezhepler vardır. Tarikatların bazıları da, Cadde-i Kur’an’dan ayrılmış patikalardır.Bütün bunların tek sebebi: Tarafgirliktir.
Denecek ki bilgisizlik ve ibadet noksanlığı dalâlete sebep olmaz mı?
Asr-ı Saadet’te ki bölünmede bilgisizlikten ve ibadet noksanlığından söz edilemez. Sahabeyi “tarafgirlik” hissi parçaladı. …İslamiyet’te yara açanlar tarafgir Müslümanlardır.
Hakk’a inanan Müslüman, Hakk’ın emrine girecek; hakkı haklıya teslim edecek, sadece haktan yana olacak; gerekirse kendini bile itham etmekten çekinmeyecek…”(2)

“-Hud Sûresi Nuh Aleyhisselamdan haber veriyor. O, şu mânâda bir konuşma yapıyor:
“Ey kavmim, size doğru yolu gösteriyorum.Bu yolun esaslarını Allah çizmiştir, ben tebliğ ediyorum. Bunun için sizden bir mal veya mevki istemiyorum. Benim mükâfatımı Allah verecektir. İman edenler, benimle beraberdir. Ben de onlarla birliğim. İman etmeyenler ise cehalet üzerindedir.

Buradaki “cehalet” kelimesi bir şeyi yanlış bilmek mânâsındadır. Meselâ taşı, toprağı, güneşi Rab edinmek gibi…Arap edebiyatında cehalet, ahmaklık yerine kullanılan bir kelimedir. Ahmak ise, anlayışsızdır.(3)

“CEHALET”MEFHUMU

Yukarıdaki paragraflara göre; “cehalet” mefhumu:
1-“Doğru ile yanlışı karıştırmak…”
2-“Hakk ile bâtılı karıştırmak…”
3-“Bir şeyi yanlış bilmek…”
4-“Ahmaklık yerine kullanılan kelime…”
5-“Anlayışsız…”
Yoksa, “cehalet” mefhumu “bilgisizlik” manasında değildir.”Cehaletin babası” Ebu Cehil bile, bir “Kureyş Âlimi” idi…

Yoksa, “cehalet” mefhumu “ibadet noksanlığı”  manasında da değil.

Ve asıl can alıcı cümle ise; “Sahabey-i Kiram efendilerimizi ‘bölen’; “doğru ile yanlışı, hakk ile bâtılı karıştırmak” değil; “bilgisizlik ve ibadet noksanlığı” değil; hâşâ “ahmaklık” yahut “anlayışsızlık” değil; tamamiyle “tarafgirlik”ti.

“İslamiyet’e zarar verenler” de, “İslamiyet’te yaralar” açanlar da, tamamiyle “Tarafgir Müslümanlar”dır…

“CEHALET”, “A,B,C,D ŞIKLARI”NI BİLEMEMEK  DE DEĞİLDİR…

“İneklerin yavrusunun ismini bilememek; develerin yavrusunun ismini bilememek yahut tavukların yavrusunun ismini bilememek” yahut da “Amerika Birleşik Devletleri’deki “tavukların sayısı”nı bilememek”, “cehalet” değildir, “cahillik” değildir…

Hattâ senelerdir “Bu Ülke”de, “Liselere Geçiş Sınavları”nda, “Üniversiteye Giriş Sınavları”nda, “binlerce, on binlerce, yüz binlerce sıfırlar çekilmektedir…”Bu öğrencilerimiz “cehalet içerisinde mi?” yani! Bu öğrencilerimiz “cahiller mi?” yani!

Kaldı ki, yukarıdaki ilk paragrafta da zikredildiği üzre; “Cehaletin Babası Ebu Cehil” de “bilgisiz” değildi, “bir Kureyş Âlimi” idi…

“İnadı”, “hakk ile bâtılı karıştırması”, vesaire, “teslim olması”nı, “Müslüman” olmasını, “Sahabey-i Kiram” olmasını engelledi…

“Cehalet”, “Cahillik” mefhumları, hakikaten, “bambaşka mânâlar” da olsa gerek!!!
Kısaca, “Cahil Halkımız”(!)ın da ‘feraseti’ ile dediği üzre;”-Allah(c.c.) diyen, “amentü’ye inanan”, nasıl “cahil” olabilir, nasıl “cehalet içerisi”nde olabilir ki!?

Vesselam…

Terme, 09.07.2019
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Dip Notlar:
(1): HEKİMOĞLU İSMAİL,”MÜSLÜMAN DARBECİ OLAMAZ-Musibet Mektebi-, “TİMAŞ YAYINLARI, İstanbul 2016,timas.com.tr, sayfa18,19
(2): HEKİMOĞLU İSMAİL, adı geçen eseri, sayfa 51
(3): HEKİMOĞLU İSMAİL, a.g.e. sayfa 97


Hiç yorum yok: