5 Temmuz 2019 Cuma

"658.TARİHÎ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ" 'ŞÖLEN'İ BAŞLADI...(BİRİNCİ GÜN)

“658. TARİHÎ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ”
‘ŞÖLEN’İ BAŞLADI…

                                              (BİRİNCİ GÜN)

Rabbime sonsuz şükürler olsun ki; bu sene de “Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”ni ‘seyretmeyi’ ve “Tarihî Yağlı Güreşleri”mize kesifleşmeyi lütfetti.

Bu sene de ‘bizatihî’ gidemesem de, ‘teknolojik imkânlar’, “Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”ni, ‘hânelerimizin içine kadar’ getiriyor…

Ve yine geçen sene “Tarihî Elmalı Yağlı Güreşleri”nde de olduğu üzre; “658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri” de,sadece ve sadece “DMAX TV(di meks televizyon)” kanalı, “Trakya Birlik”in de “Türk Güreşimize Hizmeti” olarak; “Naklen”,”Canlı” bir şekilde yayınlanıyor…

Yine şöyle bir “TRT Spor TV” kanalı gibi, “a Spor TV” kanalı gibi “televizyon kanalları”nı ‘tık’ladım velâkin bu ve benzeri “Spor TV Kanalları”, “Ata Sporumuzun Başında Gelen Türk Güreşi”ne, “Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”ne bîgane idiler…


“YAĞLI GÜREŞÇİLERİMİZ”İN HALLEDİLEN MES’ELELERİ ve “YENİ KURALLAR”

Biiznillah geçen sene yazdığım yazılarda da(*) ‘dillerdirilmiş’ olan “Yağlı Güreşçilerimizin” bazı mes’eleleri çözüme kavuşturulmuş.

1-   “Trakya Üniversitesi”, ‘Yağlı Güreşçilerimiz’e “Yüksek Lisans(Master)” yapma imkânı sağlıyor.
2-   Toplam olarak “658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nde “güreşmek” için, 2382(iki bin üç yüz seksen iki) katılım rakamı ile de “Cumhuriyet Tarihi”miz boyunca “en yüksek katılım rakamı”na ulaşılmış…
3-   “Devlet Güreşçisi”/”Devlet Sporcusu” ünvanı hakkı resmen getirilmiş.Üç defa üst üstte “Kırkpınar Şampiyonu”, “Türkiye Cumhuriyeti Kırkpınar Başpehlivanı” olan ve olacak olan güreşçilerimize, “Devlet Güreşçisi”/”Devlet Sporcusu” ünvanı hakkı getirilmiş.
4-   Ahmet TAŞÇI, Denizlili Hüseyin ÇOKAL ve Karamürselli Aydın DEMİR isimli güreşçilerimiz, artık “Devlet Güreşçisi”/”Devlet Sporcusu” ünvanına da sahipler…

Bugün kü “Açılış Töreni”nde, hem “Güreş Federasyonu Başkanı” Musa AYDIN, hem de “Edirne Belediye Başkanı” Recep GÜRKAN, bu mes’eleleri izah ettiler.
GÜRKAN;”- Dünya’da ‘Olimpiyatlar’dan sonraki en eski spor faaliyeti ,Türk’ün ata sporu güreş spor faaliyetidir. Ebediyete kadar da devam edecektir.” dedi.

Yine “Açılış Töreni”nde konuşan “Edirne Valisi” Ekrem CANELİ ise; “Yağlı güreş cesarettir, yiğitliktir, mertliktir. Türk Milleti’nin en önemli özellikleri yağlı güreşlerdedir. “dedi.
“Güreş Federasyonu Merkez Hakem Komite Başkanı” Ziya ÜNLÜ ile yapılan “röportaj”da ise “Yeni Kurallar” şöyle izah edildi:
1-   “Baş boyu”nda bir saatlik güreş yarım saate indirilsin” ‘tartışmaları’, ‘kırk dakika’ ile çözüme kavuştu. “Puanlama”nın hemen akabinde de “bir puan” alan kazanıyor. “Yenişe kadar” da ‘güreş tutturulmuyor…”
2-   “Bu sene son sekize kalanlar da “Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nde güreşebilecek…
3-   “Boy yükseltmeleri” yapıldı.

               “KARADENİZLİ GÜREŞÇİ” RECEP KARA MES’ELESİ


“658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri” ‘Şölen’ini, “Trakya Birlik’in Türk Güreşine Hizmeti” olarak da, “milyonlara” “Naklen/Canlı” seyrettiren “tek televizyon kanalı” olan “di meks televizyon kanalı”(DMAX TV); yaptığı âdeta “pedagojik yayını” ile de dikkat çekti.

“Recep KARA ile Ali GÜRBÜZ” arasında, geçen sene yaşanılan “mes’eleler”, “geçen seneki yayınlar  hatırlatılarak”, hafızalar da diriltildi.


“Karadenizli Güreşçimiz Recep KARA”, “658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nde ‘var mı yok mu?” suâli de “Antrenörü Adem KARA” ile yapılan “röportaj” ile cevaplandırıldı:

“- Bu sene “658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nde güreşmek için ‘kayıt yaptırmadı…’ Bu sene ‘Yağlı Güreşler’ de yok… Bu sene “Yağlı Güreşlerde Güreşmeme Kararı”nda…İnşallah daha sonraki senelerdeki ‘Yağlı Güreşler’de güreşecek…”

Geçen sene “3. Tur”da “Karadenizli Güreşçimiz Recep KARA” ile güreşen ve “Çeyrek Final”e çıkan Ali GÜRBÜZ ise; “- Recep KARA, Kırkpınar’ın efsanevî isimlerinden biri. Kırkpınar da güreşmesini isterim.” dedi…

“MİNİK GÜREŞÇİLERİMİZ” ile RÖPORTAJ


“658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nin ‘birinci günü’nde güreş tutan “Minik Güreşçiler”imiz ile yapılan “röportaj”da ise; “Ata Spor”umuzun, başka bir tabir ile “Etno-Spor”umuzun başında gelen “Türk Güreşimizin İstikbali” namına “minik güreşçiler”imiz izahatlar da bulundular.

“Örnek aldıkları güreşçiler”imizi, “idoller”ini, “İsmail BALABAN”lar, “Recep KARA”lar, “Ahmet TAŞÇI”lar, “İbrahim GÜMÜŞ”ler olarak ifade ettiler..

Hatta “minder güreşçiler”imizden “Taha AKGÜL”leri bile “idol”leri olarak ifade ederlerken; “güreş oyunları” namına da yetişmekte olduklarını açıkladılar…


MİLADÎ 1606 TARİHLİ ALİ AHMET PEHLİVAN’DAN ORHAN OKULLU’YA ve “KIRMIZI DİPLİ MUM AN’ANEMİZ”

“DMAX TV”/(di meks televizyon) kanalının, “658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nin ‘birinci günü’, “Edirne Saray İçi Er Meydanı”ndan “Canlı” yaptıkları ‘yayın’, neredeyse üç saate yakın devam etti.(18.30-21.00)

Geçen seneki “Tarihî Antalya/Elmalı Yağlı Güreşleri”ndeki “Canlı Yayınları”nda da olduğu üzre; “Türk Güreş Tarihi”mize ve “Türk Güreş An’anevî”mize, “Türk Güreş Geleneğimize-Göreneğimize” ‘ışık’ tutucu ehemmiyetli ‘iki yayını’ da oldu..


İlki, milâdî 1606 tarihli “Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nde güreş tutmuş rahmetli Ali Ahmet isimli ‘Yağlı Güreşçimiz’in giydiği “Osmanlı Türk Kıyafeti” ile “Son Başpehlivan”ımız, “takım elbiseli” Orhan OKULLU’ya, ‘kortej yürüyüşü’nde dikkat çekilişi…

İkincisi ve benim de “ilk defa öğrendiğim”, “Kırmızı Dipli Mum An’anevî”miz hakkındaki yayını…

“Edirne Vilâyet” merkezinde de “Abide” şeklinde yer alan “Kırmızı Dipli Mum Geleneğimiz- Göreneğimiz…”

“Mumun dibi kırmızı renk ile boyanmış…”


Bu sebepten, “Kırmızı Dipli Mum” deniliyor…

“Burada yağlı güreşler yapılıyor” anlamı ile bilhassa da “Evlâd-ı Fatihan” da yaşayan ‘yöre halkı”nı, “Yağlı Güreşlere Davet” gayesi ile kullanılan “Kırmızı Dipli Mum Töremiz…”

“Haberleşme”nin, “iletişim”in günümüzdeki kadar ‘yaygın’ olmadığı zamanlarda, bir “haberleşme-iletişim” gayesi ile de kullanılmış “Kırmızı Dipli Mum Töre”miz…

Hâlâ ‘Evlâd-ı Fatihan”ımızın bazı “köy”lerinde, bazı “mahalleleri”nde yaşatılmaya da çalışılıyor…

Ve yine “Güreş Ağasını Karşılama Töre”miz ile “Adalı Halil “ gibi hakk’a vâsıl olmuş güreşçilerimizin kabr-i şeriflerini ziyaret ederek “fatiha” okuma geleneğimiz de devam ediyor…


“Dokuz sene”den beri “Güreş Ağalığı” yapan ‘Seyfettin Ağa’; “Türk Güreş Ağalığı Tarihi”nde de, “En Fazla Güreş Ağalığı” yapan şahsiyet olarak da “Türk Güreş Tarihi”ne geçti.

                                        “GÜREŞ SEVDALISI ve GÜREŞÇİ ATATÜRK”

“658. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nin “Birinci Gün”ündeki intibalarımı nihayetlendirmeden evvel; bir “Ata Sporu Sevdalısı”, bir “Etno-Spor Sevdalısı”; bir “Türk Güreş Sporu Sevdalısı” olarak; “Biz Türklerin Atası” sıfatını kazanmış rahmetli “Atatürk”; “Biz Türklerin Ata sporu güreşe ehemmiyet vermiş miydi?”

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti”mizin “Kurucusu” ‘Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’, “Biz Türklerin ata sporlarının başında gelen ‘Türk Güreşi’ ile ne derece alakadar olmuştu?”

İmdadıma, hâlâ okuyamadığım “Amerikan Köpekleri” isimli eserin sahibi “Çileli Mütefekkir” ‘Nihat GENÇ’ yetiş(miş)ti:

“ – Mustafa Kemal, yaveri ile birlikte, Kastamonu’da araba ile bir gezinti yaparken; Kastamonulu bir çiftçi delikanlı ile görüşürler.

“-Sen güreş bilir misin? Benimle güreşir misin?” diye suâl eyleyen, Atatürk ile güreşen Kastamonulu çiftçi genç; baktı ki Atatürk’ü yenecek, yaveri devreye girip çelme takar fakat Atatürk yaverini uzaklaştırır…

Güreş bitimi Kastamonulu çiftçi delikanlının ise gömleği yırtılmıştır…

Atatürk ona para gönderir fakat Kastamonulu çiftçi genç parayı almaz.
-         Kim di O?, der.
Yaveri:
-         O bir tüccar der, der.
-         Tüccar gibi güreşmedi, der Kastamonulu çiftçi genç.
-         Çiftlik sahibi der,yaveri.
-         O başka bir adam, der Kastamonulu çiftçi köylü. Hile yapmadı, çelme takmadı, erkek gibi güreşti, der.”(1)

“Kaynak kitaplara”(2) da geçen bu “anekdotu”, kendi “orijinal üslubu” ile anlatan ‘Nihat GENÇ’in, beş dakikayı bulan ‘video’su,(Şubat 2019’dan beri) birden “ufkumu açtı” ve âdeta “unutturulan” “Atatürk ve Güreş” mes’elesine ‘merak’ı mı arttırdı.

Ve bir “web sitesi”(3)nin “Atatürk’ün Güreş Sporu ile İlgili Tüm Anıları” başlıklı ‘bölüm’ün daha “ilk cümlesi” ise şöyle başlıyordu:

“- Atatürk, sporlar arasında en çok güreşi severdi…”

Vesselam…

Terme, 06.07.2019
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Dip Notlar:
(*): İsmet GÜLTEKİN, Terme Birlik MEFKÛRE Blog’um da…
(1): “Nihat GENÇ ile Özel”, SkyTürk TV, ‘video’
(2): “Güreş Anıları ile Atatürk”, Derleyen: Öğr. Gör. Ünsal TAZEGÜL, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kemal ARIBURNU, “Atatürk’ten Anılar”, Sayfa 104

(3): www. ataturkinkilapları.com, iste ataturk.com

Hiç yorum yok: