15 Şubat 2019 Cuma

"SAMSUN VALİLİĞİ LOGOSU" DEĞİŞMELİDİR

19 Mayıs 1919-19 Mayıs 2019

“100. YIL/ATATÜRK YILI KUTLAMALARI”

“SAMSUN VALİLİĞİ LOGOSU” DEĞİŞMELİDİR


Geçen aylarda, neredeyse sessiz sedasız, “Millî Eğitim Bakanlığı(MEB) Logosu” değiştirildi.

Sol yanda “bak”ıp, “gör”düğünüz “Samsun Valiliği Logosu” da, “100. Yıl/Atatürk Yılı Kutlamaları” münasebetiyle de, pekâla değiştirilebilinir.

Müdakkik bir göz ile ilgili “logo”ya ‘bak’ıp ve ‘gör’düğünüzde, “Logo Altı Sloganı” olarak “Güneşin Doğduğu Şehir” ibaresini de okursunuz.

“Güneşin Doğduğu Şehir” ne demek?

Doğrusu, “elleri kalem tutan” bir şahsiyet olarak da, pek ‘bişey’ anlamadım.

Şâyed “Millî Mücadele”mizin, “İstiklâl Harbi”mizin ‘Başbuğ’u, merhum Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün-O zaman ki ‘konumu’ ile Miralay Mustafa Kemal Paşa-, 19 Mayıs 1919’da, sonradan “Doğum Günüm” dediği ‘tarihî vakıa’yı, Samsun’umuza, ‘İlk Adım’a, dâvâdaşları ile mefkûredaşları ile çıkışı hatırlatılmak isteniliyorsa;âdeta kendi beynimi  zonklatıyorum;bir “alâka” kurmaya gayret ediyorum; neticede,”- Ne alâka?” cevabı ile karşılaşıyorum.

Ve her defasında da, “Güneş Şark’tan Doğar, Garp’tan Batar” ‘Coğrafî Hakikati”, dilimin ucuna geliyor.

Ve “Kızıl Emperyalizm”inde, “Kızıl Moskof”un da ‘çok rahatsız’ olduğu, “bir dönemin meşhur sinema filmi”,”Güneş Ne Zaman Doğacak” sinema filmi hatırıma geliyor.

“O dönemin Sovyet-Rus Meftûnu Devrimciler”in; âdeta “Güneş Ne Zaman Doğacak?” sinema filmini “alaya alırcasına” verdikleri cevabı, ‘pardon’ “yanıt”ı aklıma geliyor:”- Güneş doğdu bile”

O halde, acaba “Güneş, Samsun’da mı ‘dünyaya gelmiş’, ‘doğmuş’ olmalı ki; Samsun’umuza da “Güneşin Doğduğu Şehir” denilmiş!?

Ve böylece de mevcut “Samsun Valiliği Logo Altındaki Sloganı” olmuş!?

Yoksa “Samsunlu” Sinema Sanatkârı “İsmail GÜNEŞ’in Doğduğu Şehir” mi denilmek istenilmiş!?

Yoksa, yukarıda da ‘vurgu’lamak istediğimiz üzre; burada “Güneş”, “Şems” anlamında değil mi!?

Yoksa “Millî Mücadele”mizin, “İstiklâl Harbi”mizin ‘Başbuğu’, merhum ATATÜRK’ün “Samsun”umuza, “İlk Adım”a, dâvâdaşları ile mefkûredaşları ile çıkışını “hiç mi hiç çağrıştırmıyor?”

“Hakikat”te neyi çağrıştırıyor ki!?

Ha, denilmiş ve yazılmış olsa, “Atatürk’ün Şehri.”

“Beyinler zonklamadan”, gayet ‘rahat’ bir şekilde anlaşılabilir…

Her ne kadar, ‘Başbuğ Atatürk’ün;”Millî Mücadelenin /İstiklâl Harbimizin İlk Mitingi”nin de yapıldığı, “Millî Mücadelenin Ergenekonu Havza” ilçesinde kaldığı süre daha fazladır…

“Havza’yı Samsun’a bağlamışlar” düşüncesi ile de gayet ‘rahat’ bir şekilde, “Güneşin Doğduğu Şehir” ibaresi yerine “Atatürk’ün Şehri” ibaresi de yazılabilinirdi.

Ve hattâ “bir ecnebî mimar”ın, “bir yabancı mimar”ın yaptığı bir  “heykel”, diye bildiğim”heykel resmi “yerine de, yahşi bir “Atatürk resmi” konulsa idi,”Samsun Valiliği Logosu”, daha da mânâlı olurdu.


Meselâ, bir “Kaymakamlık Logosu” da olsa; “Giresun Alucra Kaymakamlığı Logosu”, beni âdeta mest etmişti.

Vesselâm…

Terme, 14.02. 2019
İsmet GÜLTEKİN

Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: