23 Şubat 2019 Cumartesi

RIFAT ILGAZ^'IN OĞLU AYDIN:"-RAHMETLİ DEDEMİN KABR-İ ŞERİF'İ,,'TERME PAZAR CAMİÎ' AVLUSUNDA"

MEHMET RIFAT ILGAZ'IN OĞLU
AYDIN ILGAZ'DAN;
TERME'MİZİ ve TERMELİLERİ
ALAKADAR EDEN
BÜYÜK İDDİA:
"- RAHMETLİ BABAM MEHMET RIFAT
ILGAZ'IN BABASI,
RAHMETLİ DEDEMİN KABR-İ ŞERİF'İ,
TERME AHŞAP CAMİÎ/TERME PAZAR
CAMİÎ AVLUSUNDA"


"TÜYAP Samsun-KARADENİZ 5. KİTAP FUARI(16-24 Şubat 2019"na, Cuma günü yaptığım ziyarette, hem gözlerim, hem de gönlüm "Kitaplara" doydu, adetâ "Kitaplarla doldu taştı..."
Çok verimli ve bereketli de geçen "KİTAP ŞÖLENİ" ziyaretimde, onca yoğunluk içerisinde, ayaküstü ve kısa süreli "fikir teatileri" ve "düşünce sohbetlerim"le de, "ilk defa" yeni malumatlar, yeni bilgiler de öğrendim.

TERME BİRLİK MEFKÛRE-"SARI YAZMA" ROMANI

"TERME'DE ERMENİ-RUM TERÖRÜ" nü de anlama ve kavrama da, "Otobiyografik Bir Roman" olan Mehmet Rıfat ILGAZ'ın "SARI YAZMA" 'roman'ı da, âdeta bir "sağlam kaynak" mahiyetindeki bir eserdi de...

"TÜYAP Samsun"'da, "Sarı Yazma" isimli eserden önce," Karadenizin Kıyıcığında" isimli eseri,şöyle bir tetkik ederken; "kitap stantdı"ndakilerle de "fikir teati"miz ve "düşünce sohbeti"miz de, başlamış oldu..

"Karadenizin Kıyıcığında"ki eserinde,"Terme"miz den değil de,"Batı Karadeniz Bölümü Kıyıcığında"ki, "Akçakoca"dan bahsedildiğinin "farkına" vardım..


Mehmet Rıfat ILGAZ'ın,"SARI YAZMA" isimli "Otobiyografik Romanı" ise; bildiğimiz üzre; ömrünün bir bölümünün geçtiği "Terme Hayatı"nı da anlatan 'roman'ı idi ve 50.baskıyı bile yapmıştı...
Hayatı "hapishaneler"de de geçmiş olan çok bilinen ismi ile Rıfat ILGAZ'ın "gelini" Nilgün Hanım ile de kısa bir 'tanışıklık'tan sonra, oğlu Aydın Beğ'in de "kitap standında" da olduğunu da söyledi..

Lütfedip, "rube rube", "bire bir" Rıfat ILGAZ'ın oğlu Aydın Beğ'i karşımda görünce; hemen aklıma gelen suâlimi de tevcih ettim:

"-Rahmetli Babanızın TERME ile alakadar, bana anlatabileceğiniz nedir?", dedim.

Oğlu Aydın ILGAZ, "Sarı Yazma" isimli "Otobiyografik Roman"dan da hatırlayabileceğimiz, babası rahmetli Rıfat ILGAZ'ın, Terme'mize geliş yolculuğu sergüzeştisini, "macera"sını anlatmakla "fikir teatisi"ne,"düşünce alışverişi"ne ve kısa süreli de olsa,"düşünce hasbihâli"ni de başlatmış oldu.


Devamında ise yazımızın başlığındaki, benim de, Terme'mize alakadar olan bütün Termelilerin de,"ilk defa" duyacağı, işiteceği, bileceği, bir "büyük iddia"yı ifâde etti...

Oğlu Aydın ILGAZ:

"- Rahmetli babamın bir eserini, Ordu Vilayeti'nde ,"tiyatro oyunu" şeklinde sergilemek istediler..
Rahmetli babam, "telif istemiyor" fakat, Terme'nin Göbeği’ndeki, şehir merkezindeki "Terme Ahşap Camiî Avlusu"nda, (Terme Pazar Camiî Avlusu) medfûn olan babasının yani rahmetli dedemin kabr-ı şerifinin bulunmasını, ortaya çıkartılmasını istiyordu.
O avluda çiğneniliyor belki de..."
( O avlu,yani Terme Pazar Camiî/Terme Ahşap Camiî-Restarosyunu adetâ "Yılan Hikâyesi"ne dönen maneviyat yüklü camiîmiz- Koca Çınar Ağacı civarı...İsmet)

ELHASIL:

Rahmetlı Mehmet Rıfat ILGAZ'ın oğlu Aydın ILGAZ'ın, bizatihi "Samsun'un elleri kalem tutan şahsiyetlerden birine", bana ifâde ettikleri, söyledikleri "büyük iddia:"

"- Babam Rıfat ILGAZ'ın babasının, yani dedemin kabr-i şerif'i, Terme merkezindeki Terme Ahşap Camiî/Terme Pazar Camiî Avlusunda..."

Gerisini tamamlamak, benim gibi "araştırmacı-yazar"lara kalıyor vesselam.

Terme, 23 Şubat 2019

İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: