5 Mayıs 2015 Salı

TERMESPOR'UN RENKLERİ ve KIZLARI 'TERME'

Kuruluşunun(13.Nisan.1953) 62.Yılı Hâtırasına…

TERMESPOR’UN RENKLERİNİN “SARI-SİYAH” OLMASI ÜZERİNE
BİR ‘FİKİR JİMNASTİĞİ’ ve KIZLARI “TERME”


Bir “Çanakkale  Zaferimiz Filmi” olan ‘Sarı-Siyah’ sinema filmini internetten izlediğimden beri zihnime nakşedilen bir mevzuû:Termespor’umuzun forma renkleri de niçin “sarı-siyah”? Kuruluşunun 62. Yılını kutlayan Termespor’umuza “Sarı-Siyah” renkleri ne şekilde verildi? Kim,kimler, hangi saiklerle verdi?
Bir “fikir-düşünce jimnastiği” bâbından bu yazımı kaleme alıyorum.Şu ana kadar ki fikrî okumalarımı ve “birikim”imi hatırladığımda, bu hususta yazılı bir ürün okuyamadığımı şimdiden ifâde etmeliyim.
Benim de bir zamanlar, rahmetli ağbim ve bir zamanlar Termespor’a çok yönlü hizmetlerde bulunmuş olan ‘Malik Hoca’ kadar olmasa da; hattâ hâlen “Terme Belediyesi İlan Servisi Memuru” olan ağbim Zabit kadar, çok sayıda Termespor forması altında müsabakalarda yer almış olamasam da, Termespor ortamını zaman zaman solukladığımı gayet iyi hatırlıyorum.
“Çanakkale Zaferimiz Filmi” olan “Sarı-Siyah” sinema filmi, günümüzdeki ismi ile “İstanbul Lisesi Öğrencileri”nin “Çanakkale Harbi”ne gönüllü iştiraki ve neticede hepsinin şehadeti ile neticelenmesini mevzû alan bir sinema filmi. Ve ‘İstanbul Mekteb-i Sultanî’nin, ‘İstanbul Lisesi’nin ‘Sarı’ olan rengine,’Siyah’ renginin de ilâve edilmesi ve duvarlarının “Sarı-Siyah” renge boyanması..
Altmış ‘İstanbul Lisesi’ son sınıf öğrencisinin, 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece, saat 3.30’da,bir süngü hucumunda,Çanakkale Harbi’nde şehadete ermeleri..O günlerde hastane olarak kullanılan sarı renkli okul binasının pencerelerinin matem ifadesi olarak siyaha boyanması…Sadece Çanakkale Harbi’nde değil, İstiklâl Harbi içinde ve özellikle de Sakarya Cephesi’nde şehid ve gaziler veren bir okul: Numune-i Terakki-İstanbul Erkek Lisesi, günümüzdeki ismi ile İstanbul Lisesi…
“Sarı-Siyah”, İstanbul Liselileri’nin “ruhumuzun ifadesi” dediği renkler.(*)
“Sarı” renginin yanına “Siyah” renginin de konulması,vatanperverliğin ve millî değerlere bağlılığının da bir ispatı…
Eğitim tarihimizdeki “ilk kez Lise” adının da kullanıldığı(**) “İstanbul (Erkek) Lisesi”nin ‘Sancağı’ da “Sarı-Siyah” renkli.(***)
Sadece bu kadar değil; ‘İstanbul (Erkek) Lisesi Futbol Takımı’nın da ‘forma renkleri’ “Sarı-Siyah.”(****) Tıpkı günümüzde kuruluşunun 62.yılını kutlamış olan Termespor Futbol Takımı gibi…

Acaba ‘Termespor Futbol Takımı’ da ‘forma renkleri’ni ‘İstanbul Lisesi’nden mi aldı?!
Ki, biri Sinoplu,biri Rizeli iki “Başbakan” ve hâlen ‘Başbakan’ımız olan Prof.Ahmet DAVUTOĞLU, “İstanbul (Erkek)Lisesi” mezunlarından…(*****)
Hele de  ‘siyasî perspektif’ten baktığımızda, ilçemiz Terme’de “ikinci siyasî güç” diyebileceğimiz “Millî Görüş Hareketi-Erbakan Hareketi”ni de hatırlarsak; Termespor’umuzun ‘forma renkleri’nin ‘sarı-siyah’ olmasında, rahmetli Erbakan Hoca’mızın veya “Erbakan Hareketi”nin bir tesiri, fonksiyonu olmuş olamaz mı?!l Rahmetli Erbakan Hocamız 1943’te ‘İstanbul (Erkek) Lisesi’nden mezun olmuş. (******)
Böyle bir ihtimal, bana daha mantıklı geliyor..Terme, hâlen de rahmetli Erbakan Hocamızı ‘siyasî şuur’ olarak da sevenlerinin çok olduğu bir şehrimiz.  Ve 13 Nisan 1953-13 Nisan 2015…Termespor Futbol Kulübümüzün kuruluşunun 62. Yılı…
Bence, Termespor’umuzun ‘renkleri’nin ‘Sarı-Siyah’ olmasının en âmil sebebi, en mantıklı izahı, böyle bir bağlantı da aranmalıdır…
Niçin ‘Termespor’umuzun Forma Renkleri Sarı-Siyah’dır?!
‘Çanakkale Zaferimiz Filmleri’nden ‘Sarı-Siyah’ sinema filmindeki gibi ‘benzer sebepler’den mi?
Terme’miz gibi, “Evliyâlar, Şehidler, Gaziler, Pehlivanlar, Hafızlar,Muharrirler şehri’miz de  hâlâ bile millî-manevî değerlerimizin kal’ası ve yaşatıcısı şehrimizdir…’Sarı-Siyah Renklerinin Ruhu’ hâlâ taptazedir…
KIZLARI ‘TERME’

Geçenlerde “Diriliş Postası’nın ‘televizyon’ bölümünde, okuduğum bir “İran Sinema Filmi” haberi.. “Bir Ayrılık” ismi ile yayınlanan ve orijinal ismi “Cüda-yi Nadir ez Simin” olan sinema filmi…Filmi çekici kılan, “on bir yaşlarındaki ismi “Terme” olan kızları..TV 2’de de gösterilmiş.(*******) “Kızları ‘TERME’” derken, kızlarının ismi ‘Terme’den bahsediliyor ve filmde çok sayıda ‘Terme’ de deniliyor. İnternette filmi sonuna kadar izledim..Çok sıkıcı da olsa izlemeye değer…

Sarıyer, 03.Mayıs.2015
İsmet GÜLTEKİN
Dip Notlar:
(*): “Numune-i Terakki’den Günümüze İSTANBUL LİSESİ”,Atlas TARİH Dergisi,Nisan 2015 Kitabı,sayfa 3
(**): İstabul Lisesi, adı geçen eser, sayfa 13
(***): İstanbul Lisesi, adı geçen eser, sayfa 42
(****): İstanbul Lisesi,  adı geçen eser,sayfa 44
(*****): İstanbul Lisesi,  adı geçen eser,sayfa 53
(******): İstanbul Lisesi,adı geçen eser, sayfa 53

(*******): Diriliş Postası Gazetesi, “Bir Ayrılık” deyip geçmemek gerek, 16. Nisan 2015, Perşembe, sayfa 18

Hiç yorum yok: