24 Mayıs 2015 Pazar

"TÜRKİYE DERGİ FUARI"NIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ...

“Türkiye Dergi Fuarı”nın Düşündürdükleri…

Bu sene altıncısı  tertiplenen ‘Türkiye Dergi Fuarı’nı da ziyaret etmek nasip oldu. İstanbul Sirkeci Garı’nda, 12-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında tertiplenen ‘Türkiye Dergi Fuarı’, ‘Milletlararası’ ‘Dergi Fuarı’na da dönüşmek üzere…
‘Regaib Kandili’ sabahı ziyaret ettiğim ‘Dergi Fuarı’, adetâ bir ‘Dergiler Şöleni’ni de andırıyordu. Hiçbir ‘dergi standı’nı atlamadan yaptığım ziyarette, ilk defa gördüğüm dergi neşriyatlarına da şahid oldum. Bana en ilginç gelen dergiler ise ‘h-aykırı’ gibi neredeyse ‘broşür’ ebadında çıkan, neşredilen dergi oldu. ‘Dergicilik aşkı’ demek ki neler neler de yaptırıyor. ‘5 N 1 K’ye de ‘1 T’nin de eklenmesi, neredeyse yıllar oldu. Çok farklı bir ‘Tasarım’ ile dergicilik yapabilmek! Hele de ‘dijital çağ’da, ‘e-dergi’cilik de çok zevkli ve kolay olsa gerek. Yine hele de adetâ dergi sayfalarını normal kağıttan okurcasına, ‘tık’larla, dergi sayfalarını ‘şıkır şıkır sesleri’ ile çevirip okumak da çok zevkli olsa gerek.
Şayed  “Biz Fikir Hareketiyiz”, “Biz Düşünce Hareketiyiz” diyenlere ise buradan seslenmek istiyorum: Hani nerede dergileriniz? Hattâ hani nerede gazeteleriniz?
‘6. Milletlerarası Türkiye Dergi Fuarı’ sonrasında, en imrendiğim ve gıpta ettiğim ‘fikriyat’, ‘fikir-düşünce akımı’ ise ‘Kumandan’ın başını çektiği ‘İslamî Büyük Doğu-Akıncılar Cephesi’ne ait ‘dergiler…’: ‘Haftalık Siyasî Dergi BARAN’, ‘Aylık Dergi’, altıncı sayıya ulaşmış ‘Fikir-Kültür-Siyaset Adımlar’ dergisi. ‘Fikir-İlim-Sanat Dergisi Akademya.’ Üstelik ‘fikir kavgası’ yolunda, ‘Baran Dergisi ‘,dörtyüz otuz beş(435) sayı ile dokuz seneyi aşan; on yaşına varmış ‘Aylık Dergisi’ ve 1996’dan beri neşredilen on iki sayıya ulaşan ‘Akademya Dergisi…’ ‘Haftalık periyotlu’ ve muntazaman neşredilen ‘aylık periyotlu’ neşriyatlar…
Gıpta etmemek, imrenmemek muhal ender muhal. Türkiye’mizde neredeyse %20’leri aşan siyasî tabana sahip koskoca ‘Milliyetçi-Ülkücü-Alperen Hareket’ ise hâlâ ‘mevkûtesiz hareket’ manzarası arzediyor..Doğru dürüst kaliteli, ilkeli ne ‘gazeteler’ var, ne de şöyle bir bardak çay içmeye gideyim ve belki de kısa bir hasbihâl de yaparım niyeti ile gidilebilecek müesseseleşmiş yapılar var?! ‘Akademik Dergicilik’ten, ‘kariyercilik’ namına(!) yapılan neşriyatçılıktan bahsetmiyorum…İndî bir tesbit diyebilirsiniz velâkin çok muhtelif sebeplerden; bir zamanlar,‘camiâ’ denilince, ‘teşkilatçılık’ denilince ilk akla gelen ‘fikriyat’, ‘fikir hareketi’, ‘en kuvvetl ve en üstün fikir biziz’ diyen ‘cenah’; gazetecilikte de, dergicilikte de “12 Eylül Öncesi”nin ‘kıvamı’nda değil gibi me geliyor!!! Sadece ‘kitap yayınları’nda gözle görülür gelişmeler yaşanmakta, o kadar…
Yine bir zamanlar gittiği şehirlere, taksi bagajlarında gazeteleri ile dergileri ile giden ‘Yazıcıoğlu Hareketi’, ‘Alperen Hareketi’ ise bilhassa Mart 2009 sonrası ‘günlük-haftalık-aylık periyotlar’da, ‘fikir kavgası’nda neredeyse nalları toplamaya devam ediyor…
Madem ki kökleri itibari ile ‘Cumhuriyet Tarihi’mizde, neredeyse yarım asra yakın bir mazisi de olan ‘Alperen-Nizâm-ı Âlem Fikriyatı’nın ‘fikir kavgası’nda ki acınası hâli…Ne zaman bitecek? Ne zaman ‘yazılı tartışmalar’ , ‘günlük-haftalık-aylık periyot’larda, muntazaman ve müesseseleşmiş bir şekilde ‘fikir üretimi’ yapılacak ki?
Gıpta ettiğim, imrendiğim bir ‘dergi neşriyatı’ da, ‘Hüküm Dergisi…’ ‘İ’lây-ı Kelimatulllah Dâvâsı’ namına yapılan ‘dergicilik’  faaliyeti, hem ufuk açıcılığı ile hem ‘dergi formatı mütevazîlığı’ ile de imrenilecek, gıpta edilecek bir ‘dergi…’
‘Fikir Hareketi’ dediğin, ‘Düşünce Hareketi’ dediğin ve hattâ ‘Fikir-Düşünce-Kimlik Temelli Parti’ dediğin ‘günlük-haftalık-aylık periyotlu’ neşriyatlarından belli olur..
Hem de ‘kürevî masa’da yer almak istiyorsak; ‘dijital çağı’n gerekliliklerini de yerine getirerek bir ‘fikir-düşünce kavgası’, bir ‘fikir-düşünce üretimi’ yapılması elzem değil mi?
Doğrusu hayıflanıyorum, hayıflanıyorum,hayıflanıyorum…
Silivri-Fenerköy, 24.05.2015
İsmet GÜLTEKİN

metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: