17 Eylül 2019 Salı

"TÜRKİYE'DEKİ FINDIK İŞLEME SANAYİİ"(*)

                                      
           “TÜRKİYE’DEKİ FINDIK İŞLEME SANAYİİ”(*)


“Fındık, hasat sonrasında çeşitli tekniklerle sert kabuğundan ayrılmakta ve iç fındık olarak sanayide işlenmeye hazır hale gelmektedir.

Dünyada fındık %70  oranında çikolata, %15 pasta ve şekerleme, %10 çerez olarak ve %5 oranında diğer alanlarda tüketilmektedir.

Bununla birlikte  yağ, yem,kontralit, petro kimya sanayileri fındığın diğer kullanım alanlarıdır.

Türkiye’de fındık çerezlik olarak tüketildiği gibi, sanayide işlenerek de kullanılmaktadır.

Bütün ya da parça olarak çikolatalı ürünler sanayinde, dondurma yapımında, pastacılıkta, şeker ve kakaolu ürünler içerisinde çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.


Fındık sanayi, son ürünleri 3 grup altında incelenmektedir:

1-    İç fındık(naturel fındık)
2-    İşlenmiş fındık ürünleri(kavrulmuş ve beyazlatılmış fındık)
3-    İleri derecede işlenmiş fındık ürünleri(kıyılmış, dilinmiş fındık, fındık unu, fındık ezmesi ve  fındık füresi)”(1)

“Fındık işleme ürünleri tesisleri” yani  iç fındık, kavrulmuş fındık, beyazlatılmış fındık, kıyılmış fındık, dilinmiş fındık, fındık unu, fındık ezmesi ve fındık püresi imal eden  çoğu “küçük işletme”ciler, “Türkiye’mizdeki Fındık Sanayi”ni  de meydana getirmektedirler…

Benim gibi sizler de “fındık unu” imalatının da yapıldığını, belki “ilk defa” duymuş oldunuz.

İşte, “Millî Fındık Sanayi”miz namına sevindirici olan hâl; “Ticaret ve Sanayi Odaları Verileri”ne göre, 1994’de 96 adet olan “iş yeri” sayısı, 2001’de 295 adete; 2017’de ise 414 adete çıkmış olmasıdır…


Çoğu “küçük işletmeler çapı”nda da olsa, “Millî Fındık Sanayi”miz namına sevindirici rakamlardır…
Velâkin, “Millî Fındık Sanayi”miz namına sevindirici olan bu hâl; mevzubahis olan “fındık işleme ürünleri”nin ihracatında ise; 2010’dan 2017’ye, yüzde ,yüzde ellileri aşan kertede “azalış”ın yaşanmış olmasıdır..

TÜRKİYE’DE FINDIK ÇEŞİTLERİ”


Türkiye’mizin “Batı, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri”nde, “Karadeniz Bölgesi”nde elde edilen “Millî Fındığımız”, “bölümlere” göre ‘farklı çeşitlilikler” de göstermekte.

Meselâ, “Batı Karadeniz Bölümü”nde, “Karafındık”, “Uzunmusa”, Mincane”, “Çakıldak”, “Foşa” ve “Sivri” fındık çeşitleri; “Orta Karadeniz Bölümü”nde, “Tombul”,”Çakıldak” ,“Kalınkara” , “uzunmusa” ve “Sivri” fındık çeşitleri; “Doğu Karadeniz Bölümü”nde,”Fındığın Başkenti”(!) de denilen Giresun da ise  “Tombul”, “Sivri”,”Kalınkara”,”Palaz” ve “Çakıldak” ile yine “Fındığın Başkenti”(!) de denilen Trabzon’da ise “Mincane”, “Foşa”,”Tombul”,”Sivri”ve ”Cavcava” fındık çeşitleri elde edilmekte…


Alakalı resimlerden de görüleceği üzre “Millî Fındığımız” çok çeşitli ve her birinin de “değeri” farklı oranlarda…

NETİCE:

Millî Fındık Sanayi”mizi, “Millî Fındık İşleme Ürünleri Tesisleri”mizi, daha da “Büyük İşletmeler” hâline getirebilmeliyiz…

“Fındık unu” gibi ‘ilk defa’ işittiğimiz ‘fındık ürünleri”nin de kullanımını daha da yaygınlaştırmalıyız…


Elbetteki, “Millî Fındık İşleme Ürünleri Tesisleri”mizdeki sevindirici artışlara ilâve olarak da; “işlenmiş fındık ürünlerimizin ihracatını”nı  da o oranda çoğaltabilmeliyiz…

Terme, 17.09.2019
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Dip Notlar:

(*): Prof.Dr. A. İlhami KÖKSAL, “Türk Fındık Çeşitleri”, Ankara 2018, “Türkiye’deki Fındık İşleme Sanayi”, ‘Bölüm 12’, s.125,126

(1): Prof.Dr. A.İlhami KÖKSAL, adı geçen eser, s.125

Hiç yorum yok: