22 Temmuz 2015 Çarşamba

"UNUTULAN TERMELİ GÜREÇİLERİMİZ"DEN MUSTAFA KOÇ ile



“UNUTULAN TERMELİ GÜREŞÇİLERİMİZ”DEN, SERBEST STİL GÜREŞÇİSİ,

GÜREŞ ANTRENÖRÜ MUSTAFA KOÇ ile ;

“Güreşlerimi Biiznillah Hep Tuş ile Kazandım”


Terme İmam-Hatip Lisesi 1981-1982 İlk Mezunlarından olan,ilçemiz Yalı Mahallesinden  Mustafa KOÇ; 1977’de, dönemin Terme İmam-Hatip Lisesi Müdürü Konyalı Salih Yaşar ODABAŞIOĞLU’nun da destekleri ile Serbest stilde güreşe başlamış. Dönemin Terme  İmam-Hatip Lisesi Müdürü ODABAŞIOĞLU’nun adeta her güreş antremanlarında, bir ‘Güreş Oyunu’ olan boyunduruk altına alıp yere vurma oyununu çok beğendiğinden; kendisinden her defasında bu oyunu göstermesini istediğini belirtti.

Sonraları ise Terme Miliç Mahallesinden Hasan UZUN’un ‘Güreş Antremanları-Güreş Çalıştırmaları” ile 1979’da,Giresun’da yapılan  İmam-Hatiplerarası Güreş Müsabakalarında Karadeniz Bölge İkincisi olduğunu, yine aynı yıl Kahramanmaraş’ta yapılan Türkiye Geneli İmam-Hatiplerarası Serbest Stil Güreş Müsabakalarına ise Samsun’un temsilen kendisinin katıldığını ve ‘Türkiye Dördüncüsü’ olduğunu belirtti. Aslında ‘derece’ yapabileceğini fakat ‘Güreş Çalıştırıcısı ve kendisine güreş esnasında taktik verici’ Hasan UZUN’un olmayışı sebebi ile ‘derece’ yapamadığını; çünkü kaç defa rakibini omuzuna kaldırdığı halde kendisine ‘Güreş Oyunu tiyosu’ verecek biri olmadığından; o anda da aklına gelemediğinden, ancak ‘Türkiye Geneli Dördüncüsü’ olabildiğini ifade etti.

“UNUTULAN TERMELİ GÜREŞÇİMİZ”İN MEHMET DOMBAY ile HATIRASI

Yirmi yaşlarında iken Samsun’da  “Unutulan Termeli Güreşçilerimiz”den Mehmet DOMBAY ile de ‘Güreş Tuttuğunu’, ‘Güreş Oyunu’ gereği ‘ciddî güreşmeyelim’ demesine ve kendisinin ‘ciddî güreşmesi ‘üzerine DOMBAY’ın da kendisini toparlayarak güreşince yenildiğini anlattı.
Terme İmam-Hatip Lisesi ve dönemin Termespor Kulübü içindeki ‘Güreş Kulübü’nde  de Serbest stilde yaklaşık beş(5) yıl güreşen “Unutulan Termeli Güreşçilerimiz”den  Mustafa KOÇ; Mehmet DOMBAY’IN dışında Samsun’da kimseye yenilmediğini de söyledi.

En son Kastamonu’da, 1982’de, Termespor Güreş Kulübü olarak ‘takım hâlinde’ Serbest stilde güreştiğini ve rakibini yenerek ‘Takım Hâli’nde birinci olduklarını belirtti.
Kastamonu’daki güreştiği rakibi ile önceden de güreştiğini ve sağ ayağında lif kopması meydana geldiğini, ancak bu rakibini yine ‘Güreş Oyunu’ icabı ‘sol ayağında lif kopması var’ intibaı uyandırarak daima sol ayağına dalmasını sağlayarak rakini yakalayıp omuzladığını ve yendiğini de belirtti.

GÜREŞ ANTRENÖRÜ “UNUTULAN TERMELİ  GÜREŞÇİMİZ’

Güreş yaptığı beş yıl boyunca (1977-1982) Samsun’da, ‘Güreş Teknikleri’ üzerine bir kitabı da olan Dursun Ali’den ‘Güreş Teknikleri Çalışmaları’ sonrası ‘Güreş Antrenörü Belgesi’ de aldığını hatırlatan ‘Unutulan Termeli Güreşçilerimiz’den Mustafa KOÇ; askerlik hayatında ‘Güreş Antrenörü Belgesi’ni de ibra etmesine rağmen ‘Bölük Yazıcısı’ olması hasebiyle güreşe devam edemediğini ve Bodrum’a yerleşmesi ve Bodrum’da da ‘Güreş Antrenörü’ olarak çalışmalar yapabilecek imkan ve şartlar meydana gelemediğinden ‘Güreşlerden uzak’ kaldığını; ancak imkan ve şartlar meydana geldiğinde ise ‘Güreş Antrenörü’ olarak daima ‘Ata Sporlarımızdan Güreş’e katkılar verebileceğini vurguladı.

Döneminde ‘Unutulan Termeli Güreşçilerimiz’den Grekoromen dalında güreşen Ali AKSUOĞLU’dan ziyade Terme Miliç mahallesinden Hasan UZUN’dan ‘Güreş Eğitimi’ aldığını da hatırlattı.

Hâlen Bodrum’da ikamet eden ancak babasının hastalığı sebebiyle Terme Yalı mahallesinde bulunan , 1977-1982 yıllarında, fiilen beş yıl serbest stilde güreşen; İmam-Hatiplerarası Serbest Stildeki Güreşlerinde Karadeniz Bölge İkincisi,Kastamonu’da birinci olarak Termespor Güreş Kulübünün Takım Hâlinde Birinci olmasına vesile olan ve 1979’da, Kahramanmaraş’taki  güreşlerde ‘ İmam-Hatiplerarası Müsabakalarda  Türkiye Geneli Dördüncüsü’ olan  ‘Unutulan Termeli Güreşçimiz’ Mustafa KOÇ, Termeli şehidlerimizden rahmetli Kibar Korhan KOÇ ile de akrabalar…
Terme, 20.Temmuz.2015
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: