23 Eylül 2014 Salı

TERME "TERMİK SANTRALLER ŞEHRİ" OLSA NE OLUR!?



TERME “TERMİK SANTRALLER ŞEHRİ” OLSA NE OLUR!?


“Doğduğum memleket”im de, öğretmenlikte  ‘ilk görev yerim memleket”im de, tarihinde görmediklerini görüyor, yaşamadıklarını yaşıyor.
Terme ve Akçakale…
“Küre-i Arz”ın, “Mavi Gezegen”in, “Dünya”nın ‘bir köy hâline’ geldiği lakırdıları söyleneni yıllar oldu.
Geçen yıl Terme’mizdeki “su salgını mes’elesi”nde  görüldüğü üzre; “termik santraller mes’elesi”nde de tipik “idarî fırkası/yönetim partisi”nin çok sayıdaki “ikircikli”, “çelişkili” durumları yaşandı!
Mevcut “siyasî irade”nin neredeyse bütün “yönetici kadroları”nın, hattâ “asker/sivil bürokrasi”nin ekseriyetinin bile hem “hükûmet”i, hem de “devlet”i ‘temsil’ ettiği bir “Türkiye Gerçeği”nde; neredeyse bir “tesadüf” neticesi, “termik santral” mevzûnda “halka açık bir toplantı”nın yapılacağı öğrenildi ve bu durum, Samsun Yerel Basını aracılığı ile de ‘kamuoyu’ ile paylaşıldı…
Bir zamanlar-2006’da- “Sahipsiz bir memleketin batması haktır”. şiarı ile  6(altı) ay düzenli bir şekilde yayınladığım, aylık periyotlu , Terme’mizin “ilk blanner ebatlı/orta boy ebatlı” “Terme REFLEKS” isimli mahallî/yerel gazetemizin bir “manşet”i, “Trafo Bir Büyük Rakıya Gitti”, diye yazmıştık. Terme’mizde hem de ne “olumlu yatırımlar”ın “bir büyük rakıya” başka yerlere yapıldığını hatırlatmıştık. Başımıza da gelmedik kalmamıştı!!!
Hal bu ki, “DHA Terme Temsilcisi”nin bir başka yerel gazetenin köşeyazısında yazdıklarını, “Terme REFLEKS”in “manşet”ine çekerek, Terme halkını uyandırmak ve bilinçlendirmekti yapılan!!! 2014’lerde tekrar aynı “manşet”e baktığımızda ise aradan geçen sürede bazı “yatırımlar”ın da yapıldığını anlıyoruz!


“TERMİK SANTRALLER” NASIL BİR YATIRIM?

Terme’miz, tarihinde görmediği “ilkler”i yaşıyor, dedik ya; bu yaşanılan “ilkler”den belki de “en müspet”i, “en olumlusu” ise “Terme Tersanesi”nin kurulmuş ve hâlen de faaliyette olmasıdır.
Bu yaz, şöyle bir “gezinti” ile bizatihi gördüm ki, “Terme Tersanesi”nde neredeyse 4.(dördüncü) gemi de yapılmakta idi. “Terme Tersanesi” yatırımı gibi halkımıza, toplumumuza, insanımıza ve geleceğimize “meteorolojik-klimatolojik-ekolojik-sağlık” açılarından hiçbir zararı olmayan  bu tip “yatırımlar” a, ne de çok ihtiyaç var. “Çeltik Fabrikaları”, “Fındık Fabrikaları”, “Süt Ürünleri İşletmeciliği”  gibi “toplum sağlığı ve geleceği” namına  hiçbir za-ra-rı olmayan  bu tip “yatırımlar”, “istihdam/iş alanları” açısından da bir kâr elbette…
Ancak, “doğduğum memleket Terme”de bulunamadığım bir zaman diliminde, bir süreçte konuşlandırılmış olan “Doğalgazlı Termik Santral”inin, “Akçay” mevkiine nasıl ve ne şekilde konuşlandırıldığını bilemiyorum. Velâkin, sabık/eski Terme Sakarlı Beldesi MHP’li  Belediye Başkanı, şimdinin Terme Belediyesi MHP’li Meclis  üyesi  İzzet BODUR’un Terme yerel basına yansıyan açıklamalarından da öğrendiğimiz üzre(1), “Terme Termik Santraller Şehri”ne dönüştürülmek isteniliyordu. “Ağustos Sıcağı”nda Terme halkınını da fokur fokur kaynatan ve neticede ilgili “Sivil Toplum Kuruluşları”nın da tepkisini çeken “Termik Santraller Şehri Olma(ma)” mes’elesinde ise Samsun Bölge Gazeteleri de gerekli katkıları yaptılar…
“Termik”, İngilizce “Thermic”; ‘ısı ile ısı enerjisi ile ilgili’ demek olup; “Termik Santraller” de, kısaca “suyun ısınması ile oluşan ısı enerjisinin hareket enerjisine/kinetik enerjiye, mekanik enerjiye ve nihayetinde elektrik enerjisine dönüşümünü sağlayan santraller” demek. “Enerji Dönüşüm Santralleri” de denilen “Termik Santraller”,  “suyun ısınması” için  hangi tür yakıt kullanılırsa kullanılsın; neticede “elektrik enerjisi elde edilen santraller” demek.
Şöyle bir “internet”te, “arama motorları”ndan “incelemeler ve taramalar” yaptığımızda da; Türkiye’mizde 30(otuz) civarındaki “Termik Santraller”den 20(yirmi)’ye yakını hâlen faal durumda ve 80(seksen) civarında da yeni “Termik Santraller Yapımı” planlanmakta.
“Oh, ne güzel! Ne iyi! Bak, elektrik enerjisi de elde ediliyor, edilecek!”, gibi tipik “idarî fırkası/yönetim partisi” ‘zihniyeti”nce düşünebilirsiniz.Velâkin “kazın ayağı hiç de öyle değil!”
“Termik Santraller Mes’elesi”ne “Meteorolojik-Klimatolojik-Ekolojik ve Sağlık” açılarından bakabilmek yani asla ve kat’a “siyasî açılar”dan bakmadan, “araştırmalar”, “raporlar” hazırlamak elzem. . Meselâ “TEMA”nın “Termik Santrallerin Etkisi Uzman Raporu-Konya Kapalı Havzası ”(2) gibi. Uzun vâdede çok mes’elelerin ortaya çıkacağı  “ilmî”  ve “akademik” bir çalışma olarak belirtiliyor. İster yakıt olarak doğalgaz kullanılsın, isterse ‘en tehlikeli, en kirli yakıt’ “kömür”, hele de “linyit kömürü” kullanılsın; neticede “elektrik enerjisi” elde edilmiş olsun; hem “meteorolojik şartlar”da, dolayısıyla “klimatolojik/iklim değişikliği”nde , “ekolojik şartlarda” ve elbette “insan sağlığı” mes’elelerinde, gelecekte çok ciddî  sıkıntılar yaşanılacağı , bilhassa da vurgulanıyor.
Vurgulanan ve hatırlanan bir husus ise “Terme’miz özeli”nde yaşadığımız üzre mes’elenin hemencecik “siyasallaştırılmaması” ve böyle mes’elelerdeki “ilmî ve akademik çalışma” eksikliği…
Halbu ki, bilhassa ilgili üniversitemizin(OMÜ), ilgili fakülte ve bölüm hocalarının, başka üniversiteler ile de işbirliği içerisinde, tez zamanda, meselâ “Termik Santrallerin Etkisi-Terme Raporu”nu hazırlamaları ve hiçbir “siyasî baskı”dan korkmadan, bütün “hakikatleri” ‘kamuoyu’ ile paylaşmalarıdır.
Şahsen, aslında “mezuniyetim saham” da olan-İ.T.Ü. Meteoroloji Müh. Bölümü ve Master İ.Ü. Meteoroloji-Klimatoloji- “Termik Santraller Mes’elesi”nde, yıllardır “Sınıf Öğretmenliği” yapan biri olarak; bütün gücümle ve birikimimle, sadece “ilmî ve akademik açıdan” yani “Meteorolojik-Klimatolojik” hattâ “Ekolojik ve Sağlık” açılarından “Terme Termik Santraller Şehri Olsun mu?” suâline, nâkıssız, tam olarak cevap verebilmeyi ne de çok arzulardım. Hattâ bu yazımı da “siyasî” değil, sadece “ilmî ve akademik” açıdan yazmaya(!)  “niyet” ettiğim üzre !!!
Neticede çok yorucu ve uzun bir sürelik çalışma gerektiriyor.
Hem Terme ve Samsun’daki “yazılı basın”ı fikr-i takiplerim; hem de “internet”teki hızlı hızlı yaptığım tarama ve aramalarımdan; “Terme Termik Santraller Şehri Olsun mu?” suâline, “Evet, olsun!” demek, “ilmen” de pek “yakışık” olmamakta…
Kaldı ki, “Hidroelektrik Santraller”(HES) de Türkiye’mizin genelinde ve Karadeniz Bölgemizde, uzun vadede, insanlarımıza çok sıkıntılar yaşatacaktır!
“Termik Santraller” de, yine “elektrik enerjisi” elde edilen “Hidroelektrik Santralar”in yol açtığı “ikinci HES faciası” mı oluyor ne!?
BODUR’un açıklamalarından da anlıyoruz ki, Terme’mize çok sayıda “Termik Santraller” kurulması planlanıyor. Kaldı ki, birincisi zaten yapılmış; ikincisi ise “izin” aşamasında; üçüncüsü, dördüncüsü ve beşincisi ise kimbilir yolda!!!
NETİCE:
Baştaki suâlimi tekrar soralım:
Suâl: “Terme Termik Santraller Şehri Olursa Ne Olur!?”
Cevap: Terme olmaz!!!
Sarıyer, 21.09.2014
İsmet GÜLTEKİN
Dip Notlar:
(1): Terme BİLGİ Gazetesi, Ağustos 2014, ilgili sayı
(2): “Termik Santral Etkileri Uzman Raporu-Konya Karapınar Kapalı Havza(TEMA)”, “google” arama motoruna yazıldığında PDF’sine ulaşılıyor.
Ve yine “Meteoroloji Genel Müdürlüğü”nün www.mgm.gov.tr sitesindeki ‘ÇED Raporları’ ile www.karaatlas.org sitesinde de bilgilendirici yazılar ve santralanitigrubu.org sitesinde “Türkiye’de Termik Santraller” haritası…

Hiç yorum yok: